Ο Γκόραν κι ο Νίκολας χάθηκαν στην Αθήνα... - Free Sunday
Ο Γκόραν κι ο Νίκολας χάθηκαν στην Αθήνα...

Ο Γκόραν κι ο Νίκολας χάθηκαν στην Αθήνα...

Μια περίεργη ιστορία με πολλά ερωτήματα χωρίς απαντήσεις έχει ξεκινήσει πριν από σχεδόν πέντε χρόνια στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, που σχετίζεται με τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς της σκοτεινής υπόθεσης της παραβίασης της ιδιωτικότητας με την παρακολούθηση των προσωπικών επικοινωνιών πολιτικών, και όχι μόνο, στα Βαλκάνια.

 

Δεν είχαν περάσει πολλές μέρες από την επεισοδιακή ανάληψη της εξουσίας από τον Ζόραν Ζάεφ στα Σκόπια, όταν έγιναν οι πρώτες συλλήψεις για το μεγάλο σκάνδαλο που είχε παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανατροπή της κυβέρνησης Γκρούεφσκι στην τότε πΓΔΜ.

Ήταν το σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων των τηλεφώνων στελεχών της αντιπολίτευσης, αποσπάσματα των οποίων δημοσιοποιούσε σχεδόν κάθε βδομάδα ο κ. Ζάεφ.

Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, το κεντρικό πρόσωπο στην όλη ιστορία ήταν ο τότε πρωθυπουργός Γκρούεφσκι, ο οποίος για τον σκοπό αυτόν χρησιμοποιούσε τις μυστικές υπηρεσίες UBK (Διοίκηση Ασφαλείας και Αντικατασκοπείας), επικεφαλής των οποίων είχε διορίσει τον εξάδελφό του, Σάσο Μιγιάλκοφ.

Μαζί με τον κ. Μιγιάλκοφ στην υπόθεση ενεπλάκησαν ο πρώην πρωθυπουργός Νικόλας Γκρούεφσκι, η υπουργός Εσωτερικών Γκροντάνκα Γιανκούλοσκα, ο διευθυντής του γραφείου του Μιγιάλκοφ, Τόνι Γιακιμόφσκι, ο τμηματάρχης της UBK, Γκόραν Γκρούεφσκι, ο οποίος θεωρήθηκε ο ιθύνων νους της επιχείρησης των παρακολουθήσεων με το κωδικό όνομα «στόχος φρούριο», και ο υπάλληλος της ίδιας υπηρεσίας, Νικόλας Μποσκόσκι.



Γνήσια βουλγαρικά διαβατήρια με πλαστά ονόματα



Τον Οκτώβριο του 2017, περίοδο που η γνωστή και στην Ελλάδα εταιρεία, Intelexa SA, άνοιγε το πρώτο γραφείο της στα Σκόπια, ο Γκόραν Γκρούεφσκι και ο Νικόλας Μποσκόσκι συλλαμβάνονταν από τις Αρχές του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης για απόπειρα παράνομης εξόδου από την Ελλάδα με πλαστά βουλγαρικά διαβατήρια με τα ονόματα Χρίστo Αθανάσοφ και Νεΐμι Χασάν, με τα οποία σκόπευαν να ταξιδεύσουν προς τη Βουδαπέστη.

Σύμφωνα όμως με πληροφορίες που είχε δημοσιεύσει το Euroactiv, η Κάτια Μάτεβα, η οποία αποκάλυψε το σκάνδαλο της αγοραπωλησίας διαβατηρίων στη Βουλγαρία, τα διαβατήρια των δύο δεν ήταν πλαστά, αλλά γνήσια με αλλαγμένα ονόματα, τα οποία πουλούσε κύκλωμα στο οποίο συμμετείχαν ο τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κρεσιμίρ Καρακατσάνοφ και η τότε υπουργός Δικαιοσύνης και μετέπειτα Εξωτερικών Εκατερίνα Ζαχαριέβα κι ένας βουλευτής του κόμματος του πρώην πρωθυπουργού Μπορίσοφ.

Η Ελλάδα δεν ήταν η πρώτη επιλογή τους, αλλά στόχος τους ήταν να καταφύγουν μέσω Βουλγαρίας και Σερβίας στην Ουγγαρία, η οποία έδωσε άσυλο και στον πρώην πρωθυπουργό Γκρούεφσκι, ενώ στη Βουδαπέστη έχει έδρα η τράπεζα μέσω της οποίας, την 1η Απριλίου 2015, ο Μιγιάλκοφ πληρώθηκε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για μια συναλλαγή για την αγορά εξοπλισμού 14 εκατ. ευρώ με το Ισραήλ.

Όμως για λόγους που δεν έγιναν γνωστοί, οι Σέρβοι δεν επέτρεψαν τη διέλευση κι εκείνοι ήρθαν στην Ελλάδα, όπου και συνελήφθησαν.



Οι δίκες στην Ελλάδα



Αμέσως ενεργοποιήθηκε το ένταλμα έκδοσης το οποίο είχε εκδοθεί από τις Αρχές τής τότε πΓΔΜ, οι οποίες ζητούσαν οι δύο να εκδοθούν και να δικαστούν για τις υποκλοπές στα Σκόπια.

Οι ίδιοι υποστήριξαν ότι, αν εκδοθούν, η ζωή τους κινδυνεύει και ζήτησαν να μην εκτελεστεί το αίτημα των Αρχών της χώρας τους, ενώ υπέβαλαν και αίτημα για παροχή πολιτικού ασύλου. Για την υπεράσπισή τους είχε έρθει στην Ελλάδα δικηγόρος από τα Σκόπια, ενώ η τοπική υπεράσπιση κατά της έκδοσης στηρίχτηκε από νομικούς κύκλους φιλικούς στον ΣΥΡΙΖΑ.

Το αίτημα της έκδοσης προσδιορίστηκε να δικαστεί τον Δεκέμβριο, αλλά τότε προέκυψε το άλυτο πολιτικό πρόβλημα των σχέσεων της τότε πΓΔΜ και νυν Βόρειας Μακεδονίας με τη Βουλγαρία, το οποίο αφορά τη γλώσσα, καθώς ο μεταφραστής που όρισε το δικαστήριο ήταν Βούλγαρος και οι δύο προς έκδοση πολίτες της πΓΔΜ ισχυρίζονταν ότι δεν μπορούσαν να συνεννοηθούν.

Τελικά, η υπόθεση εκδικάστηκε στη Θεσσαλονίκη στις 5 Ιανουαρίου 2018 και το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα της έκδοσης, με αποτέλεσμα οι δύο να προσφύγουν στον Άρειο Πάγο.

Τέσσερις μήνες αργότερα, τον Μάιο του 2018, το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της έκδοσης, επειδή αμφισβήτησε το κατά πόσο, εάν εκδοθούν, θα έχουν μια δίκαιη δίκη, ενώ έλαβε υπόψη του ότι υπήρξε διάταγμα για αμνηστία το οποίο είχε υπογράψει ο τότε πρόεδρος Ιβάνοφ, το οποίο η κυβέρνηση Ζάεφ, χαρακτηρίζει άκυρο.

Είναι η περίοδος που στην Ελλάδα γίνεται έντονη αντιπαράθεση για την επικείμενη Συμφωνία των Πρεσπών, για την οποία και ο Ζάεφ θέλει νίκες επί των αντιπάλων του για να καθαρίσει το εσωτερικό πολιτικό τοπίο, με την αντιπολίτευση να τον πιέζει κατηγορώντας τον για προδοσία.

Αλλά ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης των κυβερνήσεων Τσίπρα, Σταύρος Κοντονής, δεν υπέγραψε την έκδοσή τους, όπως είχε το σχετικό δικαίωμα, παρά την απόφαση του Αρείου Πάγου.

Τον Δεκέμβριο του 2018, η τότε υπουργός Δικαιοσύνης, Ρενάτα Ντεσκόφσκα, η οποία είναι καθηγήτρια του Συνταγματικού Δικαίου, ανακοίνωσε ότι το υπουργείο ετοιμάζει νέα προσφυγή στην ελληνική Δικαιοσύνη, με αίτημα την έκδοση, στην οποία θα αντικρούει τα επιχειρήματα περί της αμνηστίας Ιβάνοφ.

Η συγκεκριμένη αίτηση για έκδοση μάλλον δεν υποβλήθηκε ποτέ ενώ δύο χρόνια αργότερα, το φθινόπωρο του 2020, ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος μετά ανέλαβε και καθήκοντα αναπληρωτή πρωθυπουργού για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Μπόγιαν Μάρισιτς, έκανε γνωστό ότι οι ελληνικές αρχές τον ενημέρωσαν ότι δεν μπορούν να εντοπίσουν τους δύο φυγάδες, οι οποίοι δεν είχε γίνει γνωστό αν έχουν λάβει άσυλο ή αν έχει απορριφθεί το αίτημά τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε πρόσφατα το magazine του News247, ο περίπου 55χρονος σήμερα Γκόραν Γκρούεφσκι ζει ακόμη στην Αθήνα, ενώ ο 40χρονος σήμερα Νικόλας Μποσκόσκι φέρεται να έχει μετακινηθεί στην Ουγγαρία, όπου εξακολουθεί να διαμένει ο Νικόλας Γκρούεφσκι.

 

Μια περίεργη ελληνική σύμπτωση

 

Από όλα αυτά προκύπτει ότι η στάση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, από τη σύλληψη των δύο το 2017 μέχρι την απόρριψη της έκδοσής τους από τον Άρειο Πάγο το 2018, δεν διευκόλυνε ιδιαίτερα τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας, σε μια κρίσιμη πολιτικά στιγμή, όταν ήθελε να πιέσει την εθνικιστική αντιπολίτευση για να περάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών στις εσωτερικές πολιτικές του διαδικασίες.

 

Όμως την ίδια στιγμή, ούτε ο Ζάεφ έδειξε να ενοχλείται από αυτό καθώς δεν εξέφρασε, δημόσια τουλάχιστον την παραμικρή ενόχληση για την άρνηση της έκδοσης των δύο, οι οποίοι είχαν εμπλακεί στην υπόθεση των υποκλοπών που ξαναέφερε τους σοσιαλδημοκράτες στην εξουσία.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες, οι αρμόδιες Αρχές στα Σκόπια επέδειξαν μια μικρή καθυστέρηση 24 ωρών στη δημοσιοποίηση των ενταλμάτων σύλληψης των δύο, με αποτέλεσμα να προλάβουν να διαφύγουν στην Ελλάδα.

 

Παράλληλα, κύκλοι στα Σκόπια επιμένουν να χαρακτηρίζουν πολύ αργή τη διαδικασία της υποβολής του δεύτερου αιτήματος για την έκδοση, το οποίο τελικά μάλλον δεν υπεβλήθη ποτέ, ενώ δεν διευκρινίζεται η διαδικασία με την οποία ρωτήθηκαν οι ελληνικές αρχές –με κυβέρνηση Μητσοτάκη πλέον στην εξουσία– αν οι δύο είναι στην Ελλάδα, ούτε αν ερευνήθηκε το ενδεχόμενο να έχουν διαφύγει στο εξωτερικό. Κι αν συνέβη αυτό, με τι έγγραφα ταυτοποίησης έγινε, διότι τα δικά τους διαβατήρια είχαν κατασχεθεί στα Σκόπια, ενώ τα βουλγαρικά δεν ήταν γνήσια.

Τον Φεβρουάριο του 2021, σε μια δίκη για την υπόθεση των υποκλοπών, ο Γκρούεφσκι και ο Μποσκόσκι καταδικάστηκαν ερήμην σε 15ετη κάθειρξη, ενώ ο Μιγιάλκοφ καταδικάστηκε σε 12ετη κάθειρξη την οποία εκτίει κατ’ οίκον, καθώς συνεργάστηκε με την κυβέρνηση Ζάεφ στην υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, δημιουργώντας προβλήματα διασπάσεων στο BMRO της αντιπολίτευσης.

Τελικά, η Συμφωνία πέρασε από τη Βουλή, με βουλευτές της αντιπολίτευσης να ψηφίζουν έχοντας παραδεχτεί ότι εκβιάστηκαν για να το κάνουν.

Από τότε πέρασαν τέσσερα χρόνια κι οι Σοσιαλδημοκράτες είναι ακόμη στην εξουσία.