Όταν αστυνομία και αντιεξουσιαστές συμφωνούν ότι έγινε προβοκάτσια στο ΑΠΘ - Free Sunday
Όταν αστυνομία και αντιεξουσιαστές συμφωνούν ότι έγινε προβοκάτσια στο ΑΠΘ
Ο πρυτανης υποδέχεται τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στο περίπτερο του ΑΠΘ στη ΔΕΘ

Όταν αστυνομία και αντιεξουσιαστές συμφωνούν ότι έγινε προβοκάτσια στο ΑΠΘ

Μια προβοκάτσια κατήγγειλε με ανακοίνωσή του το τρίτο ελευθεριακό φεστιβάλ κατειλημμένων χώρων και συλλογικοτήτων αναφορικά με τα επεισόδια που έγιναν στο ΑΠΘ κατά τη διάρκεια της συναυλίας του Θανάση Παπακωνσταντίνου στη Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου.

Στο απόσπασμα για την έναρξη των επεισοδίων, αναφέρουν χαρακτηριστικά:

«Χρειάστηκε να εκμεταλλευτούν τη θρασυδειλία 15 περίπου χρήσιμων ηλίθιων που πετάξανε 3-4 πέτρες σε μια απόσταση πάνω από 400 μέτρων μακριά και τελείως άσχετα από τον χώρο της συναυλίας, χωρίς καν να γίνει αυτό αντιληπτό σε κάποιον, για να ενεργοποιήσουν το σχέδιό τους να διανύσουν όλη την απόσταση για να έρθουν και να διαλύσουν τη διοργάνωση, ώστε να πάψει οποιαδήποτε φωνή τούς αντιτίθεται».

Είναι προφανές ότι καταγγέλλουν την αστυνομία για τα επεισόδια, αλλά επισημαίνουν ότι δεν τα ξεκίνησε η αστυνομία γιατί δεν είχε αφορμή.

«Αφού, λοιπόν, αρχικά άφησαν επιδεικτικά εγκατεστημένη μια διμοιρία ΜΑΤ στα 15 μέτρα από την πλαϊνή είσοδο του φεστιβάλ, εν είδει πρόκλησης, αφού είδαν κι απόειδαν ότι κανένας δεν ασχολούνταν με την περιττή και ενοχλητική παρουσία τους, αναγκάστηκαν, εξαιτίας του τεράστιου όγκου του κόσμου και της οργανωμένης περιφρούρησης, να τους πάνε πιο πέρα, στο άνοιγμα της πλατείας μπροστά στην πρυτανεία».

Καθίσταται σαφές από την ανακοίνωση ότι οι 15 «χρήσιμοι ηλίθιοι» δεν ήταν αστυνομικοί, διότι αλλιώς θα καταγγελλόταν η αστυνομική προβοκάτσια, όπως καταγγέλλεται η αστυνομική βία.

Όμως, η ανακοίνωση δεν δίνει κανένα στοιχείο για τους 15 «θρασύδειλους χρήσιμους ηλίθιους», τους οποίους απαξιώνει κιόλας διότι πετούσαν πέτρες από 400 μέτρα.

Η ανακοίνωση της αστυνομίας επιβεβαιώνει την εκδοχή που είχε η ανακοίνωση των οργανωτών του φεστιβάλ.

«Πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022, ομάδα ατόμων με καλυμμένα χαρακτηριστικά προσώπου, εκμεταλλευόμενοι την παρουσία συγκεντρωμένου πλήθους κατά τη διάρκεια μουσικής εκδήλωσης-συναυλίας σε υπαίθριο χώρο του ΑΠΘ (γρασίδια Φιλοσοφικής Σχολής), αποσπάστηκε από αυτό και κινήθηκε αιφνιδιαστικά εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση με ρίψεις αντικειμένων (πέτρες) κατά αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονταν πλησίον του κτιρίου του Τμήματος Γεωπονίας, για την προστασία της κατασκευής της Βιβλιοθήκης».

Η διαφορά είναι η προσέγγιση της έντασης της επίθεσης της ομάδας των ατόμων, που σύμφωνα με τους διοργανωτές πέταξαν 3-4 πέτρες, ενώ σύμφωνα με την αστυνομία ήταν σφοδρή. Πάντως και οι δύο μιλάνε για πέτρες.

Η εγκατάσταση των έξι ΟΠΠΙ

Των επεισοδίων είχε προηγηθεί μια δυσεξήγητη απόφαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να γίνει η εγκατάσταση στο ΑΠΘ των έξι μελών της πανεπιστημιακής αστυνομίας που αντιστοιχούσαν στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του σώματος την εβδομάδα της ΔΕΘ, ανάμεσα στις ομιλίες Μητσοτάκη και Τσίπρα, κι ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα, λόγω υποκλοπών, είχε και η ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, που έγινε την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου. Εκείνη την ημέρα επελέγη για να εγκατασταθεί η πανεπιστημιακή αστυνομία.

Η απόφαση ήταν δυσεξήγητη διότι, εδώ και καιρό, μέσα στο campus του ΑΠΘ, οι αστυνομικές δυνάμεις είναι εξαιρετικά ενισχυμένες για να αποτρέψουν νέα επίθεση για την καταστροφή της Βιβλιοθήκης που κατασκευάζεται στον χώρο όπου στεγαζόταν το «ιστορικό», για τον αντιεξουσιαστικό χώρο, «Στέκι του Βιολογικού». Η αστυνομική δύναμη έχει διμοιρίες των ΜΑΤ, μία κλούβα μονίμως σταθμευμένη στην Αγίου Δημητρίου, έξω από τη σχολή, και ενίοτε και μία αύρα, οπότε η εγκατάσταση είχε απλώς συμβολικό χαρακτήρα σε ένα οξυμμένο κλίμα, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμαζόταν για την ομιλία Τσίπρα και χρειαζόταν θέματα για θόρυβο, ενώ οι αντιεξουσιαστικές ομάδες για το «τρίτο ελευθεριακό φεστιβάλ κατειλημμένων χώρων και συλλογικοτήτων», για το οποίο είχαν μετακινηθεί ομάδες του χώρου και από την Αθήνα.

Την επομένη της εγκατάστασης των έξι μελών της ΟΠΠΙ, ο ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωσή του, προέτρεψε σε διαδηλώσεις αντί για διάβασμα καθώς, όπως ανέφερε, η κυβερνητική απόφαση «ωθεί αντικειμενικά νέους ανθρώπους, όπως είναι οι φοιτητές, να δαπανούν χρόνο από τη μελέτη τους για να διαδηλώσουν και να διατρανώσουν υπέρ της ακαδημαϊκής ελευθερίας, χωρίς αστυνομικές επιτηρήσεις σε κάθε βήμα» και κάλεσε την κυβέρνηση «να υπαναχωρήσει» και «να αποσύρει τις αστυνομικές δυνάμεις από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και από κάθε πανεπιστήμιο της χώρας και να σταματήσει να αντιμετωπίζει τους νέους και τις νέες ως εν δυνάμει εγκληματίες».

Ακολούθησαν οι διαδηλώσεις της Πέμπτης 15 και Παρασκευής 16 Σεπτεμβρίου, μετά από την οποία έγινε η επεισοδιακή συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου.

 

Ο Τσίπρας στο περίπτερο του ΑΠΘ

Όμως, την επόμενη ημέρα, στις 17 Σεπτεμβρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εξέδωσε κεντρική πολιτική ανακοίνωση από την Αθήνα και περιορίστηκε σε μια ανακοίνωση της ΠΕ Θεσσαλονίκης που καταλόγισε στην κυβέρνηση «προσπάθεια αλλαγής ατζέντας» και ζητούσε «απόσυρση των αστυνομικών δυνάμεων από το ΑΠΘ και πως η κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας είναι ο μόνος δρόμος για να μπορέσει η ακαδημαϊκή κοινότητα της πόλης να λειτουργήσει ξανά με υγιείς και δημοκρατικούς όρους», και της ΕΠΕΚΕ Παιδείας που διαπίστωνε «απόφαση του καθεστώτος Μητσοτάκη να παροξύνει την πολιτική ένταση για να συσπειρώσει την ακροδεξιά και να υπονομεύσει την ομαλή πορεία προς τις εκλογές».

Την ίδια ώρα που εκδίδονταν οι ανακοινώσεις, ο κ. Τσίπρας επισκεπτόταν το περίπτερο του ΑΠΘ, όπου τον υποδέχτηκε ο ίδιος ο πρύτανης σε μια εγκάρδια συζήτηση, όπως προκύπτει από τις φωτογραφίες, τις οποίες, όπως διέρρευσε από το γραφείο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, δεν επιθυμούσαν να βγουν αλλά κυκλοφόρησαν διότι το γραφείο του καθυστέρησε να εκφράσει την επιθυμία.

Μετά την αποχώρηση του προέδρου, ο οποίος συνοδευόταν από το κομματικό δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ, η βουλευτής Θεσσαλονίκης και πρώην υφυπουργός, Κατερίνα Νοτοπούλου, κάλεσε τον πρύτανη να διώξει την αστυνομία και όταν εκείνος της είπε να θέσει το θέμα του επιχειρησιακού σχεδιασμού εκεί που πρέπει, εννοώντας μάλλον τη Βουλή, αυτή του απάντησε ότι δεν είναι ώρα να συζητηθεί το θέμα που η ίδια είχε ανοίξει.

Η στάση της κυρίας Νοτοπούλου, η οποία καταγράφηκε σε βίντεο που αναμεταδόθηκε πανελλαδικά, προκάλεσε ενόχληση στους υπολοίπους βουλευτές και στελέχη του κόμματος που αισθάνθηκαν ότι η πρώην υφυπουργός επεδίωξε την καταγραφή της αντιπαράθεσης με τον πρύτανη, για αυτό παρέμεινε στον χώρο όταν έφυγε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος, παρά τις προσδοκίες των πανεπιστημιακών του κόμματος, απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στις πρυτανικές αρχές, τόσο στην ομιλία του όσο και στη συνέντευξη Τύπου, στην οποία απλώς ζήτησε την κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, την ίδια ώρα που η παράταξη των πανεπιστημιακών του κόμματος έκανε λόγο για απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ και καλούσε τις πρυτανικές αρχές να παραιτηθούν:

«Οι Πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ το ελάχιστο που μπορούν να πράξουν είναι να διευκολύνουν το Ίδρυμα με την παραίτησή τους, ώστε το ΑΠΘ να επανέλθει στη δημοκρατική και ακαδημαϊκή ομαλότητα», ανέφεραν.

Η ενόχληση του ΣΥΡΙΖΑ για τη φωτογραφία που δεν ήθελε το γραφείο του προέδρου εκδηλώθηκε με δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», στις 20 Σεπτεμβρίου, το οποίο υποστήριζε το αφήγημα ότι ο πρύτανης επεδίωκε να φωτογραφηθεί με τον κ. Τσίπρα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι διχασμένος στο θέμα των πανεπιστημίων, διότι οι έρευνες δείχνουν ότι η ένταση δεν του αποδίδει καρπούς στο νέο κεντρώο ακροατήριο που θα ήθελε να απευθύνεται αλλά απλώς συντηρεί τις δυνάμεις του, οι οποίες στους πανεπιστημιακούς δασκάλους είναι μεγαλύτερες αριθμητικά από ό,τι στους φοιτητές.

Παράλληλα, όμως, αυτές οι αντιδράσεις του δίνουν τη δυνατότητα να συντηρεί το αφήγημα της κοινωνικής αναταραχής και της δίκαιης οργής που προκαλεί η κυβερνητική πολιτική σε διάφορους τομείς, άρα δεν μπορεί να διακόψει τις σχέσεις και τις επαφές του με αυτούς τους χώρους.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει, όμως, είναι ότι η καθολική απόρριψη της κυβερνητικής πολιτικής στα πανεπιστήμια αποδεικνύεται ότι δεν είναι καθολική.

Οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για την αποτροπή της εισόδου της πανεπιστημιακής αστυνομίας στο campus του ΑΠΘ συγκίνησαν περίπου 300 άτομα, σε μια πανεπιστημιακή κοινότητα άνω των 50.000 στη Θεσσαλονίκη, ενώ οι μεταμεσονύκτιες διαδηλώσεις μετά τα επεισόδια στη συναυλία είχαν περισσότερη προσέλευση, αλλά ενισχύθηκαν από τις ομάδες των αντιεξουσιαστών που είχαν έλθει για το φεστιβάλ. Και κράτησαν λίγο λιγότερο από 2 ώρες.

Όπως δε έλεγε ένας από αυτούς, εκφράζοντας τη δυσφορία του, αυτοί που είχαν πάει στη συναυλία, δεν είχαν πάει για να διαμαρτυρηθούν αλλά για να ακούσουν τον Θανάση και μετά να πάνε για ένα ποτό.

Τα μόνα ερωτήματα που μένει να απαντηθούν πλέον είναι ποιος έκανε την προβοκάτσια, η οποία και οι αντιεξουσιαστές και η αστυνομία συμφωνούν ότι έγινε για να αρχίσουν τα επεισόδια, και κατά πόσο η τοπική αστυνομία θέλει να φυλάει το ΑΠΘ.

Πάντως το φεστιβάλ περιόρισε τις μέρες του σε τρεις από τέσσερις, που είχαν αρχικά ανακοινωθεί.