Αίτημα Κύρτσου προς ΑΔΑΕ για έλεγχο της παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών του - Free Sunday
Αίτημα Κύρτσου προς ΑΔΑΕ για έλεγχο της παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών του

Αίτημα Κύρτσου προς ΑΔΑΕ για έλεγχο της παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών του

Nομικό, δικαστικό αγώνα για την προάσπιση των συνταγματικών του δικαιωμάτων ξεκινάει o ευρωβουλευτής του Renew Europe Γιωργος Κυρτσος.

Με πληρεξούσιο δικηγόρο τον Γιάννη Μαντζουράνη, ο  κ. Κύρτσος ξεκινάει τις απαραίτητες νομικές, δικαστικές ενέργειες για την προστασία των συνταγματικών του δικαιωμάτων, τα οποία παραβιάστηκαν, από το σύστημα υποκλοπών τηλεφωνικών συνδιαλέξεων που αναπτύχθηκε με ευθύνη του Κυριάκου Μητσοτάκη.

 

Πρώτο βήμα αυτής της σύνθετης προσπάθειας που θα εξελιχθεί σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση και θα πάρει χρόνο είναι η υποβολή αιτήματος προς την Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) για έρευνα και τεκμηρίωση της αντι-συνταγματικής παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών του φιλελεύθερου ευρωβουλευτή.

 

Δια του πληρεξούσιου δικηγόρου του Γιάννη Κ. Μαντζουράνη και των συνεργατών του Κωνσταντίνου Μαντζουράνη και Ουρανίας Βλαχέα ο κ. Κύρτσος ζητεί από την ΑΔΑΕ:

 

Κατά τον έλεγχο που ήδη διεξάγεται στις δημόσιες υπηρεσίες ΕΥΠ, ΔΑΕΕΒ, ΔΙΠΑΠ, να συμπεριλάβετε και έρευνα σε σχέση με τους αριθμούς σταθερής και κινητής τηλεφωνικής σύνδεσης μου.

 

Να διερευνήσετε αν έχω υποστεί, όπως προκύπτει από δημοσιεύματα στον Τύπο και συγκλίνουσες ενδείξεις άρση απορρήτου καθώς και τις συνθήκες υποκλοπής των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων μου είτε μέσω της σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας είτε των συνδέσεων σταθερής τηλεφωνίας στο πολιτικό μου γραφείο και στην οικία μου στην Αθήνα.

 

Αν τηρήθηκαν οι όροι και οι διαδικασίες που προβλέπονται στον νόμο 2225/1994, καθώς και η αρχή της αναλογικότητας κατά την επιβολή του μέτρου άρσης του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών. Επίσης αν υπήρξε και αν ήταν επαρκής η τεκμηρίωση του αιτήματος της υπηρεσίας που ζήτησε την επίμαχη άρση στο όνομα της...προστασίας της εθνικής ασφάλειας.

 

Ζητεί επίσης να λάβει γνώση για τα χρονικά διαστήματα, τα τοπικά όρια και την αιτία που παρακολουθούντο το κινητό τηλέφωνο και οι αριθμοί σταθερής τηλεφωνίας του, με επίσημη επισύνδεση από την ΕΥΠ.

 

Στην αντίληψη της νομικής ομάδας υποστήριξης του ευρωβουλευτή είναι πρόδηλη η αντισυνταγματικότητα της ισχύουσας διάταξης του άρθρου 5 Ν. 2225/1994 μετά την τροποποίηση της με τις διατάξεις του άρθρου 87 Ν. 4790/2021 εφόσον ουδέν κρατικό όργανο δεσμεύεται και πολύ περισσότερο η συνταγματικώς θεσπισθείσα ΑΔΑΕ από τις διατάξεις του άρθρου 87 του Ν. 4790/2021. Τέλος, ο ευρωβουλευτής ζητεί να του κοινοποιηθεί το αποτέλεσμα της έρευνας της ΑΔΑΕ για να μπορέσει να προσφύγει στα αρμόδια δικαστήρια για δικαστική προστασία των δικαιωμάτων του και των έννομων συμφερόντων του.

 

Με δήλωση του ο κ. Κύρτσος τόνισε ότι είναι αποφασισμένος να κάνει όλες τις αναγκαίες κινήσεις, σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση για να προασπίσει τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα του. Εξέφρασε την πλήρη εμπιστοσύνη του στον Γιάννη Μαντζουράνη και τους συνεργάτες του, τους οποίους εξουσιοδότησε για να φέρουν σε πέρας αυτή την εξαιρετικά σύνθετη αποστολή.

 

Ο κ. Κύρτσος υπογράμμισε ότι αυτονόητα δικαιώματα και ασφαλιστικές δικλείδες αμφισβητούνται από τις παρακρατικές λειτουργίες και νοοτροπία του λεγόμενου επιτελικού κράτους που έστησε ο κ. Μητσοτάκης με τη βοήθεια του ανιψιού του κ. Δημητριάδη και άλλων συνεργατών του. Όπως χαρακτηριστικά είπε δεν υπάρχει περιθώριο συμβιβασμού με τις επιλογές και τις πρακτικές του Μητσοτάκη γιατί αυτό θα μας έθετε εκτός Ευρωπαϊκού πλαισίου και κανόνων κράτους δικαίου και θα οδηγούσε τη χώρα σε ακραίες βαλκανικές καταστάσεις.