Μετά βαΐων και καλπών - Free Sunday
Μετά βαΐων και καλπών

Μετά βαΐων και καλπών

Σύμφωνα με το ενδεδειγμένο πρωτόκολλο, η προεκλογική περίοδος διαρκεί από 26 έως 34 ημέρες.

Εικοσιέξι αν η Βουλή διαλυθεί Δευτέρα ή Τρίτη και προκηρυχθούν εκλογές εντός 30 ημερών, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, τριάντα τεσσάρων ημερών εάν η διάλυση της Βουλής γίνει Παρασκευή ή Σάββατο.

Πότε μπορεί να είναι αυτή η μέρα; Προφανώς δεν μπορεί να είναι μέσα στον Δεκέμβριο, διότι αν γίνει τώρα η προκήρυξη, η διεξαγωγή των εκλογών θα πρέπει να γίνει μέχρι τα Φώτα.

«Τα Χριστούγεννα βεβαίως είναι η γλυκυτάτη και συγκινητικωτάτη, και διά τούτο ανέκαθεν εθεωρήθη ως οικογενειακή κατ' εξοχήν εορτή», γράφει ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης στο βιβλίο του «Χριστούγεννα με τον Παπαδιαμάντη», στο οποίο συμπεριλαμβάνονται δεκατέσσερα διηγήματα και τρία άρθρα. Το ενδεχόμενο να είχε λάβει υπόψη του τη φράση Μητσοτάκη για τις εκλογές που μύρισαν, μάλλον δε πρέπει να αναζητηθεί.

Αλλά και να εμπλέκονταν τα Χριστούγεννα στον προεκλογικό σχεδιασμό, ποιος θα μπορούσε να ξεχάσει την εορταστική περίοδο 2003-2004, όταν ένα ωραίο απόγευμα εμφανίστηκε ο τότε υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου να παραλαμβάνει τη διαδοχή του ΠΑΣΟΚ από τον Κώστα Σημίτη, στο σπίτι του δεύτερου στο Κολωνάκι. Σύμφωνα με τους συνεργάτες του κ. Σημίτη, ενδεχόμενο ανατροπής του προβαδίσματος έπρεπε να θεωρηθεί απίθανο.

Όμως, σε μια προσπάθεια να δοθεί κάποιο περιθώριο στον Γιώργο Παπανδρέου να διαχειριστεί τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ και κάποιος αέρας μήπως μειώσει τη διαφορά, οι εκλογές ορίσθηκαν στις 7 Μαρτίου.

Δεν είναι γνωστό πόση ήταν η διαφορά μέχρι την μεταβίβαση της εξουσίας, στις κάλπες της 7ης Μαρτίου έκλεισε στις 5 μονάδες.

Προεκλογική περίοδος που να ξεκινάει πριν τα φώτα δεν προβλέπεται και άλλωστε πολλοί θυμούνται ότι τον Ιανουάριο του 2021 η κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη με το κλείσιμο της Αττικής οδού λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης που έκλεισε τον αυτοκινητόδρομο. Τον Ιανουάριο του 2004, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε υποστεί τις πολιτικές συνέπειες της κακοκαιρίας με τη Μαλακάσα να κλείνει.

Είναι προφανές ότι επιδίωξη των εκλογικών συμβούλων του Μαξίμου είναι η ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση της διαδικασίας ενώ αντίστοιχα της Κουμουνδούρου, η επιμήκυνση της διαδικασίας. Στο Μαξίμου θέλουν να μην υπάρξει μεγάλο χρονικό διάστημα ανάμεσα στις δύο εκλογές, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ να υπάρξει ευκρινές διάστημα χωρίς τον Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία.

Η μόνη ημερομηνία για προκήρυξη των εκλογών βρίσκεται στο δεύτερο μισό του Μαρτίου, η οποία θα σημάνει διεξαγωγή στις 9 Απριλίου, δηλαδή την Κυριακή των Βαΐων του 2023. Αφού στο μεταξύ έχει παρέλθει η 25η Μαρτίου με τις γιορτές και τις παρελάσεις που πολλοί στη ΝΔ θεωρούν ότι θα φέρουν σε δύσκολη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς θα ανασύρουν τις γνωστές αιχμές για μειωμένο εθνικό συναίσθημα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως αναφέρει και πάλι ο Παπαδιαμάντης στην εισαγωγή του διηγήματος «Λαμπριάτικος Ψάλτης» που έγραψε το 1893: «…εἰς τὰ διηγημάτια, ὅσα ἐδημοσίευσα κατὰ καιροὺς ὁ ὑποφαινόμενος τὰ Χριστούγεννα ἢ τὸ Πάσχα, ἐνεπνεύσθην, ἀληθῶς, ἀπὸ τὰς ἀναμνήσεις μου καὶ τὰ αἰσθήματά μου, τὰ ὁποῖα θέλγουσι καὶ συγκινοῦσι, ἐμὲ αὐτόν, ἴσως καὶ ὀλίγους ἐκλεκτοὺς φιλαναγνώστας…».

Το ενδεχόμενο η ελληνική οικογένεια να προτιμά να συζητά για τις εκλογές και όχι για τα ψητά που ετοιμάζει στην αυλή, δεν δείχνει ιδιαίτερα πιθανό. Η μυσταγωγία μπροστά στον επιτάφιο μάλλον δεν θα είναι στα ισχυρά επιχειρήματα ενός κόμματος που ενοχλήθηκε όταν ένα στέλεχος του πήγε να μιλήσει σε εκδήλωση της Ένωσης Αθέων.

Παράλληλα, το διάστημα της Μεγάλης Εβδομάδας και της Διακαινησίμου, θα ολοκληρωθούν αναίμακτα οι εννέα ημέρες των διερευνητικών εντολών.

Αν χρειαστεί να παρέλθει το διάστημα και δεν καταθέσουν αμέσως την εντολή τα κόμματα που δεν ενθουσιάζονται με τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνεργασίας.

Αυτό στέλνει ως απώτατο όριο της διεξαγωγής των εκλογών μετά την απλή αναλογική στις 14 Μαΐου.

Οι μετρήσεις που έχουν γίνει λαμβάνοντας υπόψη ότι θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος γιατί η πρώτη εκλογή θα είναι ατελέσφορη, δείχνουν ότι και τα δύο μεγάλα κόμματα κερδίζουν από το ακροατήριο των μικρότερων.

Όμως καμία μέτρηση δεν δείχνει, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, ανατροπή στα δεδομένα που έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα. Ούτε καν στη δημοσκόπηση της Prorata, που για δεύτερο συνεχόμενο μήνα δείχνει σταθερή ψαλίδα πέντε μονάδων.

Κι είναι η μικρότερη διάφορα, καθώς όλες οι άλλες μετρήσεις δείχνουν διάφορα σχεδόν 7 -8 μονάδων, με την μέτρηση της Metron να την ανεβάζει στις 10.

«Βέβαια, πάντοτε διατηρείς το δικαίωμα να μισήσεις κάποιον που κάποτε αποθέωνες και συμβουλευόσουν, κανένα πρόβλημα!», σχολίασε ο επικεφαλής της εταιρείας Στράτος Φαναράς σε ανάρτηση του στο Facebook.