O Γ. Κύρτσος προτείνει βράβευση του Θ. Κουκάκη - Free Sunday
O Γ. Κύρτσος προτείνει βράβευση του Θ. Κουκάκη

O Γ. Κύρτσος προτείνει βράβευση του Θ. Κουκάκη

Την πρωτοβουλία να προτεινει τον ερευνητή δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη για το βραβείο Ελευθερίας 2023 της Φιλελεύθερους Διεθνούς πήρε ο ευρωβουλευτής του Europe, Γιώργος Κύρτσος 

 
Με επιστολή του προς την Διεθνή των Φιλελευθέρων ο κ. Κύρτσος υπογραμμίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο του κ. Κουκάκη στην υπεράσπιση της ελευθερίας των ΜΜΕ, της διαφάνειας, του δημοκρατικού ελέγχου και του κράτους δικαίου στην Ελλάδα.
 
Επισημαίνει τη σημασία αυτής της υποψηφιότητας εν μέσω των διεργασίων για τη διαμόρφωση της Ευρωπαϊκής Πράξης για την Ελευθερία του Τύπου και την ολοένα μεγαλύτερη αξιοποίηση της αιρεσιμότητας για τη διαφύλαξη του κράτους δικαίου και των ευρωπαϊκών αξιών στην ΕΕ των 27.
 
Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:
 
«Αγαπητοί Φιλελεύθεροι Φίλοι,
 
Θα ήθελα να προτείνω τον δημοσιογράφο-ερευνητή Θανάση Κουκάκη σαν υποψήφιο για τον Βραβείο Ελευθερίας 2023.
 
Ο κ. Κουκάκης έχει κάνει εξαιρετική δουλειά στην Ελλάδα σαν δημοσιογράφος-ερευνητής και βρίσκεται στο επίκεντρο ενός κυβερνητικού σκανδάλου υποκλοπών τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, ένα από τα θύματα του οποίου είμαι κι εγώ.
 
Η Ελλάδα οπισθοδρομεί σε ζητήματα ελευθερίας του τύπου και κράτους δικαίου και ο κ. Κουκάκης έχει γίνει σύμβολο του αγώνα υπέρ της διαφάνειας, του δημοκρατικού ελέγχου και των ευρωπαϊκών αξιών.
 
Η υποψηφιότητα του είναι επίκαιρη εφόσον αυτός είναι ο χρόνος κατά τον οποίο θα παρουσιαστεί η νομοθεσία για την Ελευθερία των ΜΜΕ (Media Freedom Act) και η αξιοποίηση της αιρεσιμότητας σε ζητήματα κράτους δικαίου κερδίζει έδαφος στα πλαίσια της συνεχούς προσπάθειας να προστατεύσουμε τις κοινές μας αξίες.
 
Η επιδείνωση της κατάστασης στην Ελλάδα είναι στρατηγικής σημασίας για την ΕΕ εφόσον η Ελλάδα υποτίθεται ότι είναι «πρότυπο» βαλκανικής χώρας που θέτει τις προϋποθέσεις για την ένταξη των έξι κρατών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Ο κ. Κουκάκης υπήρξε ο στόχος του κακόβουλου λογισμικού Predator και εκστρατείας δυσφήμισης εκ μέρους της κυβέρνησης και των ΜΜΕ που ελέγχονται ή επηρεάζονται από αυτή.
 
Νομίζω ότι έφτασε η ώρα να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα υπέρ της ελευθερίας των ΜΜΕ, του κράτους δικαίου και των ευρωπαϊκών αξιών στην Ελλάδα και την ΕΕ των 27.
 
Σας ευχαριστώ,
Γιώργος Κύρτσος»