Κάλεσμα Αβραμόπουλου προς Άγκυρα-Αθήνα - Free Sunday
Κάλεσμα Αβραμόπουλου προς Άγκυρα-Αθήνα

Κάλεσμα Αβραμόπουλου προς Άγκυρα-Αθήνα

Ο επίτροπος, αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο Δ. Αβραμόπουλος σε δηλώσεις του, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής:

«Η Τουρκία είναι βασικός εταίρος μας και η Ε.Ε. είναι εταίρος της Τουρκίας, είτε πρόκειται για την αντιμετώπιση της τρέχουσας προσφυγικής κρίσης, είτε πρόκειται για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Σε ό,τι αφορά την μετανάστευση, σκοπός μας είναι να αντικαταστήσουμε τις ανοργάνωτες, χαοτικές, παράτυπες και επικίνδυνες μεταναστευτικές ροές με οργανωμένες, ασφαλείς και νόμιμες οδούς προς την Ευρώπη για όσους δικαιούνται διεθνή προστασία σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο.

Σήμερα, περίπου 70 άτομα που χρήζουν προστασίας θα επανεγκατασταθούν άμεσα και με ασφάλεια από την Τουρκία προς τη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Φινλανδία. Αυτή η διαδικασία τη στιγμή που μιλάμε είναι σε εξέλιξη.

Παράλληλα, σήμερα το πρωί, 202 άνθρωποι επέστρεψαν από τη Λέσβο και τη Χίο προς την Τουρκία με φεριμπότ. Πρόκειται για ανθρώπους που έχουν φτάσει στην Ελλάδα μετά τη συμφωνία της 20ης Μαρτίου και που δεν έχουν ζητήσει άσυλο, ή οι αιτήσεις τους έχουν απορριφθεί. Ταυτόχρονα ,διασφαλίζουμε ότι όλα γίνονται σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο.

Θέλω να είμαι απόλυτα σαφής: δεν θα υπάρχει αυτοματοποιημένη διαδικασία επιστροφών για τους αιτούντες άσυλο από την Ελλάδα στην Τουρκία. Αυτός είναι ο λόγος, που με ικανοποίηση διαπιστώνω τα πρώτα βήματα της εφαρμογής της συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας που σήμερα διαμορφώνεται.

Βέβαια, δεν είμαστε ακόμη εκεί που πρέπει. Τόσο η Τουρκία όσο και η Ελλάδα – που είναι οι κύριες υπεύθυνες για την εφαρμογή της συμφωνίας – έχουν ακόμη να κάνουν πολλά, και η Επιτροπή μαζί με τους οργανισμούς της ΕΕ είναι εκεί για να τις υποστηρίζουν.

Ένα σημαντικό βήμα, είναι ότι η Τουρκία έχει περάσει την νομοθεσία για να διασφαλιστεί η προστασία των Σύριων. Παράλληλα, έχω συζητήσει με τις τουρκικές αρχές για το πώς μπορεί να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου για τους μη-Σύριους που επιστρέφουν και επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση για προστασία.

Η Τουρκία πρέπει επίσης να ανταποκριθεί σε μια σειρά από εκκρεμείς προϋποθέσεις για την απελευθέρωση θεώρησης εισόδου (βίζα) μέχρι το τέλος του Ιουνίου. Η πρόοδος αυτή πρέπει να συμβεί το συντομότερο δυνατό μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα. Η Τουρκία έχει δεσμευτεί να ανταποκριθεί σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα.

Συγχρόνως, απευθύνω έκκληση προς όλα τα Κράτη Μέλη της ΕΕ να στείλουν όλο το ανθρώπινο δυναμικό που χρειάζεται η Ελλάδα, επειδή πρέπει ακόμα να γίνουν πολλά σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Είμαι σε άμεση επαφή με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κ. Γκράντι για να διασφαλίσουμε ότι η Ύπατη Αρμοστεία εμπλέκεται σε όλες τις διαδικασίες υποδοχής.

Σε ότι αφορά τα θέματα της ασφάλειας, η ΕΕ και η Τουρκία αντιμετωπίζουν μια κοινή απειλή: αυτή της τρομοκρατίας. Ενώ θρηνούμε τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες, αποδοκιμάζουμε και την απώλεια ζωών στην Άγκυρα, στην Κωνσταντινούπολη και στο Ντιγιαρμπακίρ.

Και οι δύο περιοχές έχουν σημαδευτεί με το άσχημο πρόσωπο της τρομοκρατίας. Αυτό όμως, έχει κάνει ακόμη ισχυρότερη τη θέλησή μας να συνεργαζόμαστε για την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου.

Σήμερα ο επικεφαλής της Europol, με συνόδευσε στις συναντήσεις μου για όλες τις πτυχές των συνομιλιών μου που σχετίζονταν με την ασφάλεια. Θέσαμε σε άμεση επαφή και συνεργασία την Europol με τις αρμόδιες τουρκικές αρχές.

Ανοίγουμε έτσι νέους δρόμους στην συνεργασία μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας».