Ο Χρυσόγονος «αδειάζει» νομικά και πολιτικά Τσίπρα και Βίτσα - Free Sunday
Ο Χρυσόγονος «αδειάζει» νομικά και πολιτικά Τσίπρα και Βίτσα

Ο Χρυσόγονος «αδειάζει» νομικά και πολιτικά Τσίπρα και Βίτσα

«Με βάση την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και την νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, δεν δικαιούμεθα να εκδώσουμε σε τρίτη χώρα πρόσωπα, τα οποία έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα, εάν τα πρόσωπα αυτά κινδυνεύουν, είτε να υποστούν βασανιστήρια ή άλλη εξευτελιστική μεταχείριση, είτε να υποστούν την ποινή του θανάτου» δήλωσε  ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος. 

Πήρε έτσι σαφείς αποστάσεις από τα κυβερνητικά στελέχη, όπως ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δ. Βίτσας για την πιθανότητα έκδοση στην Τουρκία των 8 στρατιωτικών που μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα. 

Σε ότι αφορά στο ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής, ο κ. Χρυσόγονος είπε ότι «θα  μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε αποβολή της  Τουρκίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης». 

Υπενθυμίζεται ότι τουρκικά μέσα έχουν γράψει ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η έκδοση θα γίνει εντός 15 ημερών. Το αίτημα των 8 για άσυλο υποβλήθηκε χθες στην Αλεξανδρούπολη.