Ενα ακόμη δημοψήφισμα, ένα ακόμη λάθος - Free Sunday
Ενα ακόμη δημοψήφισμα, ένα ακόμη λάθος

Ενα ακόμη δημοψήφισμα, ένα ακόμη λάθος


Η ιδέα να τεθεί σε δημοψήφισμα η καθιέρωση της απλής αναλογικής ως σταθερού εκλογικού συστήματος, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιοποιήθηκαν χωρίς να διαψευστούν από το Μέγαρο Μαξίμου, δείχνει πόσο αποφασισμένη είναι η κυβέρνηση να δώσει τη μάχη της συντήρησής της στην εξουσία.

Για να αποκτήσει κανείς συγκροτημένη άποψη σε ένα τέτοιο ζήτημα θα πρέπει να έχει γνώσεις που υπερβαίνουν την τηλεοπτική και διαδικτυακή ύλη.

Θα πρέπει να έχει ενημερωθεί για τις εισηγήσεις πολιτικών επιστημόνων, να ξέρει ποια επιλογή θα οδηγήσει σε ποια πολιτική κατάσταση και τι αυτό θα σημαίνει σε κάθε συγκυρία.

Θα περίμενε κανείς έναν χρόνο μετά το δημοψήφισμα στο οποίο νίκησε θριαμβευτικά το ΟΧΙ αλλά λίγες μέρες μετά μεταφράστηκε ως ΝΑΙ στο τρίτο μνημόνιο να υπάρχει αναστοχασμός γύρω από το πώς χρησιμοποιείται η λαϊκή εντολή και πώς διαμορφώνεται το κοινό αίσθημα.

Πόσο μάλλον όταν ο απόηχος του Brexit  είναι ακόμη βαρύς και η απόφαση των νικητών του βρετανικού δημοψηφίσματος Τζόνσον και Φάρατζ να αποστασιοποιηθούν από τη διαχείριση της νίκης παραμένει σοκαριστική.

Αλλά όπως συνήθως συμβαίνει στη χώρα μας, δεν μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Αντίθετα, τα επαναλαμβάνουμε και τα ολοκληρώνουμε.