Μέρκελ-Λαγκάρντ: Το ΔΝΤ παραμένει, η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει γρήγορα - Free Sunday
Μέρκελ-Λαγκάρντ: Το ΔΝΤ παραμένει, η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει γρήγορα

Μέρκελ-Λαγκάρντ: Το ΔΝΤ παραμένει, η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει γρήγορα

Η καγκελάριος της Γερμανίας κ. Μέρκελ μετά τη συνάντηση με την κ. Λαγκάρντ και άλλους επικεφαλής διεθνών οικονομικών οργανισμών επανέλαβε τη σταθερή θέση του Βερολίνου για παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα όπως και ότι ένα κούρεμα χρέους για την Ελλάδα δεν δυνατόν όσο αυτή παραμένει στην Ευρωζώνη.

Το ΔΝΤ είναι «αποφασισμένο να συνεχίσει να βοηθά» την Ελλάδα, δήλωσε μεταξύ άλλων από την πλευρά της η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ κ. Λαγκάρντ. 

Η συνάντηση έλαβε χώρα στον απόηχο της διαρροής των Wikileaks για τη συνομιλία Τόμσεν-Βελκουλέσκου, με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ κ. Τόμσεν να λαμβάνει μέρος σε αυτή.

Σύμφωνα με την κ. Μέρκελ, «δεν είναι μια απαίτηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης (της Γερμανίας) να μην υπάρξει κούρεμα χρέους, αλλά μάλλον, κατά τη γνώμη μας, αυτό δεν είναι νομικά δυνατό στη ζώνη του ευρώ». Όπως συμπλήρωσε όμως, «το πρόβλημα του χρέους πρέπει να αντιμετωπιστεί και υπάρχουν διάφορα άλλα εργαλεία που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε». Εργαλεία που βασίζονται στην επιμήκυνση της αποπληρωμής του.

Από εκεί και πέρα η κ. Μέρκελ εξέφρασε εκ νέου την επιθυμία της Γερμανίας να ολοκληρωθεί γρήγορα η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου ελληνικού προγράμματος-μνημονίου, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως «η γερμανική θέση είναι να συμμετέχει το ΔΝΤ σε μία συμφωνία, θέλουμε γρήγορη ολοκλήρωση των συζητήσεων», πρόσθεσε η κυρία Μέρκελ.

Τα αναμενόμενα τόνισε με τη σειρά της και η επικεφαλής του ΔΝΤ, που έκανε αναφορά και στο ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους: «Είμαστε δεσμευμένοι, συνεργαζόμαστε, είχαμε μία πραγματικά καλή συζήτηση νωρίτερα με την καγκελάριο και είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να βοηθάμε. Η Ελλάδα χρειάζεται μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και η βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας πρόκειται να έχει σημασία για τους ιδιώτες επενδυτές».

Στη συνέχεια των δηλώσεών της η Κριστίν Λαγκάρντ χτύπησε το γνωστό καμπανάκι κινδύνου από πλευράς ΔΝΤ, τονίζοντας πως «σαφώς δεν είμαστε εκεί που θέλουμε να είμαστε, και ειδικότερα εκεί όπου η Ελλάδα θα πρέπει να είναι έτσι ώστε να είναι σταθερή, έτσι ώστε να είναι ευημερούσα, προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες του ελληνικού πληθυσμού», πρόσθεσε.