Οι κύκλοι τετραγωνίζονται αν είναι πολιτικοί και ανώνυμοι - Free Sunday
Οι κύκλοι τετραγωνίζονται αν είναι πολιτικοί και ανώνυμοι

Οι κύκλοι τετραγωνίζονται αν είναι πολιτικοί και ανώνυμοι

Η απόφαση του Αρείου Πάγου τη Δευτέρα να παραπέμψει σε δίκη τον πρώην πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου για ψευδή βεβαίωση σε βάρος του Δημοσίου, με τις επιβαρυντικές περιστάσεις της ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, έχει πολλαπλές πολιτικές -και όχι μόνο- αναγνώσεις. Διότι η απόφαση είναι σαφής: Με βάση τη συγκεκριμένη αποτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ, ήλθαν τα μνημόνια. Αν δεν το είχε κάνει ο Γεωργίου, θα συνεχίζαμε να ζούμε, όπως το 2009.
Δύο ημέρες μετά, χθες, η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» δημοσίευσε ότι τα έσοδα τον Ιούλιο του 2016 δεν πάνε καλά και αυτόν τον μήνα  υπάρχει μια υστέρηση 500 εκ. ευρώ --από τα 5,3 στα 4,8 δισ. ευρώ, που έχει μειώσει το συνολικό πλεόνασμα από την αρχή του χρόνου στα 200 εκ. ευρώ. 

Αμέσως μετά έγιναν πολλές απόπειρες να ερμηνευθεί τι σημαίνει μακροπρόθεσμα η αποκάλυψη της εφημερίδας. Και το συμπέρασμα ήταν ότι κατά πάσα πιθανότητα, αν συνεχίσει έτσι η πορεία, θα έλθει η ώρα του «κόφτη» σε μισθούς και συντάξεις.   

Η εφημερίδα έτσι διάβασε τα στοιχεία. Μετά διαπιστώσαμε ότι υπήρξε και άλλη ανάγνωση. Αυτή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το οποίο ανωνύμως, δια κύκλων του, μας ενημέρωσε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.  
Μάλιστα, σύμφωνα με το ΓΛΚ, με ταμειακούς όρους, όχι μόνο δεν υπάρχει έλλειμμα, αλλά υπάρχει και πλεόνασμα 105 εκ. ευρώ. Βεβαίως δε διέψευσε τα 5,3 ή τα 4,8 εκ. ευρώ.

Μάλλον τα επιβεβαίωσε, όταν μας διαβεβαίωσε ότι «η ταμειακή ροή των εσόδων και τον Ιούλιο δε δημιουργεί ανησυχίες για τη γενικότερη πορεία τους». 

Κάποιοι θα περίμεναν νούμερα και στοιχεία, που να διαψεύδουν τους κινδυνολόγους, αλλά τέτοια δεν δόθηκαν. Προς δόξαν των κινδυνολόγων.

Έτσι το μόνο στο οποίο μπορούμε να ελπίζουμε πλέον είναι ότι η ανώνυμη πηγή τα λέει σωστά. Διότι αν δεν τα λέει, θα έλθει ο κόφτης. Κι αν έλθει ο κόφτης, θα χάσουμε όλοι.

Αν λοιπόν, παρά τις προσδοκίες μας, έλθει ο κόφτης, αυτός ο οποίος μας διαβεβαίωσε σήμερα ότι όλα βαίνουν καλώς, πρέπει να παραπεμφθεί για ψευδή  βεβαίωση σε βάρος του δημοσίου. Ακριβώς, όπως ο Γεωργίου. Διότι με τη λογική της παραπομπής Γεωργίου, αν δε μας είχε πει ψέματα ότι τα έσοδα πάνε καλά, θα συνεχίζαμε το 2017 να ζούμε χωρίς «κόφτη».

Είναι αλήθεια ότι σ’ αυτόν τον τόπο δε συνηθίζουμε να ζητάμε εξηγήσεις από πολιτικούς που μας φλομώνουν στην ανοησία για να περάσουν δέκα δευτερόλεπτα δημοσιότητας και να παραπέμψουν την ανακοίνωση της δύσκολης αλήθειας στον ατυχή που θα σκάσει η βόμβα στα χέρια του. Αν το κάναμε, όλο και κάποιον θα είχαμε βρει να ρωτήσουμε:  «Γιατί δεν έγινε το μετρό, όπως μας είχες πει;»

Ανησύχησε η σημερινή πηγή, μήπως το 2017 τη ρωτήσει κάποιος «γιατί ήλθε ο κόφτης, αφού μας είχες διαβεβαιώσει ότι τα έσοδα ήταν εντάξει;» και προτίμησε να μείνει ανώνυμη;

Δεν νομίζω, αλλά χαζός είναι να πει το όνομά του; 

Άλλωστε λίγες ώρες αργότερα ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, επιβεβαίωσε πλήρης το δημοσίευμα εκτιμώντας την υστέρηση του Ιουλίου σχεδόν σε 10%

Το πολιτικό μεροκάματο δια της ανωνυμίας είχε ήδη βγει, γιατί να μπλέκει ο άνθρωπος;