Κάτι που μοιάζει με σύγχυση - Free Sunday
Κάτι που μοιάζει με σύγχυση

Κάτι που μοιάζει με σύγχυση

Αγρότες της Κρήτης επιτέθηκαν φραστικά στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μιχελογιαννάκη έξω από τα γραφεία τοπικού τηλεοπτικού σταθμού και τον προειδοποίησαν με κρεμάλες αν ψηφίσει τα μέτρα. Ένας από αυτούς του θύμισε ότι ο ίδιος τους έλεγε να μην πληρώσουν ΕΝΦΙΑ, γιατί η κυβέρνηση Τσίπρα θα τον καταργήσει, ενώ όλοι μαζί τον καλούσαν είτε να καταψηφίσει το ασφαλιστικό είτε να παραιτηθεί.

Τέτοιου είδους επεισόδια με πρωταγωνιστές αγανακτισμένους πρώην ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ πληθαίνουν διαρκώς και δημιουργούν μεγάλη πίεση στην κυβέρνηση, που αγκομαχάει και στραβοπατάει.

Είναι πολύ ενδεικτικός πολιτικού άγχους ο υπερβολικός εκνευρισμός που προκάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου ο –σε αποδρομή– υφυπουργός Π. Σγουρίδης, επειδή υπαινίχθηκε ότι ο Αλ. Τσίπρας εξαπάτησε προεκλογικά τους αγρότες με υποσχέσεις που δεν μπορούσε να τηρήσει. Η απόφαση να καρατομηθεί πάρθηκε ενώ ο πρωθυπουργός βρισκόταν στις Βρυξέλλες και με την άνεση που του έδινε η «λεπτομέρεια» ότι ο προερχόμενος από τους ΑΝΕΛ κ. Σγουρίδης (όπου κατέληξε από την κοίτη του ΠΑΣΟΚ) δεν είναι βουλευτής και επομένως δεν θα μπορούσε, αν το επιθυμούσε, να εκδικηθεί με την ψήφο του σε κάποιο από τα κρίσιμα νομοσχέδια.

Η επισημοποίηση της αντικατάστασής του δεν αναμένεται να συνοδευτεί με ευρύτερο ανασχηματισμό, αφού αυτό κρίνεται στο Μέγαρο Μαξίμου αντιπαραγωγικό σε μια συγκυρία τόσο εκρηκτικών εκκρεμοτήτων (ως προς την αξιολόγηση και το προσφυγικό).


Άδηλο μέλλον

Θα κλείσουν ή δεν θα κλείσουν τα χερσαία σύνορα στον Βορρά; Θα ολοκληρωθεί, πότε και με ποιους όρους η αξιολόγηση; Θα μακροημερεύσει η κυβέρνηση ή θα έχουμε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις; Κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί το επόμενο διάστημα, γιατί κανείς δεν έχει κάποια στρατηγική που να υπερβαίνει μια μικροτακτική λίγων ημερών.

Ο πρωθυπουργός, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, έκανε ό,τι κάνει πάντα: αναζήτησε πολιτική λύση σε συνομιλίες κορυφής με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ά. Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Ολάντ. Το αποτέλεσμα ήταν αυτό που ήταν πάντα: δήλωση καλών προθέσεων χωρίς δεσμεύσεις και χωρίς χρονοδιαγράμματα.

Σε σχέση με το προσφυγικό, οι αποφάσεις παραπέμπονται σε νέα έκτακτη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Μαρτίου, όταν πια θα μετάσχει και ο Τούρκος πρωθυπουργός Νταβούτογλου που αυτή τη φορά απουσίασε λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων. Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι το θέμα της εξόδου της χώρας από τη Συνθήκη Σένγκεν δεν υπάρχει πια στο τραπέζι και ότι ηττήθηκαν τα «γεράκια» της Ε.Ε. που ζητούσαν την ελληνική απομόνωση. Προηγήθηκαν διαρροές για ελληνικό βέτο στο κείμενο των Συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής προκειμένου να δεσμευτούν όλες οι χώρες ότι μέχρι τις 6 Μαρτίου τουλάχιστον καμία χώρα (ούτε η Αυστρία) δεν θα κλείσει τα σύνορά της.

Ενδιαφέρον είναι ότι διαφημίζονται θετικές εξελίξεις στο προσφυγικό, ενώ οι καραβιές στα ελληνικά νησιά μεγαλώνουν και δεδομένου ότι κλείσιμο συνόρων έχουν προαναγγείλει κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, ο Γ. Δραγασάκης, ο Γ. Μουζάλας και ο Π. Καμμένος. Σε κάθε περίπτωση, η ώρα της κρίσης θα είναι σε τρεις μήνες από τώρα, αφού έχει δοθεί τέτοια προθεσμία στη χώρα μας για να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της και να αποφασιστεί στη συνέχεια η μεταχείρισή της στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.


Περιμένοντας το κουαρτέτο

Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει ικανοποίηση για όσα συνέβησαν στις Βρυξέλλες γύρω από το προσφυγικό, ως προς το οποίο οι ελληνικές επιδόσεις κρίθηκαν επιτυχείς. Σε σχέση με την εκρηκτική εκκρεμότητα της αξιολόγησης εκφράστηκε βούληση για επιτάχυνση της προσπάθειας ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα σύντομα, χωρίς ωστόσο να υπάρξει εξειδίκευση του συμβιβασμού που επιδιώκεται. Όπως συνήθως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, ειπώθηκαν ενθαρρυντικά λόγια αλλά για τα περαιτέρω έγινε παραπομπή στο κουαρτέτο, οι επικεφαλής του οποίου δεν έχουν βγάλει ακόμη αεροπορικό εισιτήριο για την Αθήνα. Την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν συζητήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων αλλά οι «μεγάλοι» θα έρθουν μετά από δύο εβδομάδες, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Γ. Σταθάκης.

Το «κλειδί» του συμβιβασμού βρίσκεται στις μειώσεις συντάξεων, τις οποίες θέτουν ως προϋπόθεση οι πιστωτές. Το έχουν πει ανοιχτά ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Όμως και βέβαια τίθεται, αφού δεν φαίνεται πιθανό να υποχωρήσουν οι πιστωτές από τη βασική τους θέση για το συνταξιοδοτικό, το οποίο θεωρούν ακριβό και ανορθολογικό. Εκκρεμότητα υπάρχει και ως προς την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, με την απαίτηση για νέα μέτρα να είναι μονότονη και ισχυρή, ενώ ακόμη δεν υπάρχει συμφωνία για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων και για το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων.

Το βασικό σενάριο παραμένει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, το αργότερο στις αρχές του καλοκαιριού, αφού ούτε έξω ούτε μέσα υπάρχει plan Β, για συνέχεια χωρίς συμφωνία κυβέρνησης-πιστωτών. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν ο συμβιβασμός θα έρθει πάλι τη δωδεκάτη ώρα, με τους χειρότερους δυνατούς όρους ως προς την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και με τη χώρα να κρέμεται πάλι πάνω από τον γκρεμό της χρεοκοπίας.


Οικουμενική πολυλογία

Στο μεταξύ, ζωηρεύει η συζήτηση για σχηματισμό νέας κυβέρνησης από την ίδια Βουλή, παρόλο που το έχει απορρίψει κατηγορηματικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κ. Μητσοτάκης. Το θέτει όμως επίμονα ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Β. Λεβέντης, ο οποίος μάλιστα προέβλεψε ότι αν επιμείνει στο «όχι» ο πρόεδρος της ΝΔ, θα βγει μπροστά ο Κ. Καραμανλής για να σώσει τη χώρα από την καταστροφή. «Δεν μπορώ να γίνω ούτε οιωνοσκόπος ούτε μάντης» είπε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκος απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της ηγεσίας του κόμματός του εναντίον της οικουμενικής. Στον χορό έχει μπει και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, που θέλει κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ και σκοπεύει να επιδιώξει σχετικές συζητήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με αντιπροσωπεία αγροτών στο Μέγαρο Μαξίμου και αναμένεται να τους παρουσιάσει δύο διαφορετικά σενάρια για κλιμακωτές εισφορές και φόρους, χωρίς να είναι καθόλου βέβαιο ότι η αντιπρόταση θα γίνει δεκτή από τους ίδιους και βέβαια από εκείνους που δεν μετέχουν στον διάλογο και παραμένουν δραστήριοι στα μπλόκα. Στο μεταξύ, κυκλοφορούν η μία μετά την άλλη ιδέες για νέους φόρους, που μπερδεύουν τον εξουθενωμένο κόσμο της εργασίας, ενώ πολλαπλασιάζονται τα συμπτώματα διάλυσης.

Συνηθίσαμε να ζούμε χωρίς δίκες, λόγω της απεργίας των δικηγόρων, αλλά τι θα γίνει αν οι λογιστές-φοροτεχνικοί κρατήσουν τον λόγο τους και απέχουν από την υποβολή φορολογικών δηλώσεων; Θα είναι ένα τέλος του παιχνιδιού που δεν έχουν προβλέψει ούτε οι πιο έμπειροι χειριστές του ελληνικού ζητήματος στις Βρυξέλλες.