Το Ποτάμι: Κρίσιμο συνέδριο με το βλέμμα στην κεντροαριστερά - Free Sunday
Το Ποτάμι: Κρίσιμο συνέδριο με το βλέμμα στην κεντροαριστερά

Το Ποτάμι: Κρίσιμο συνέδριο με το βλέμμα στην κεντροαριστερά

Αν και οι παρουσίες των επικεφαλής των ευρωομάδων των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Τζιάνι Πιτέλα, και των Φιλελευθέρων, Γκι Φέρχοφσταντ, δίνουν κοσμοπολίτικο τόνο στο συνέδριο του Ποταμιού, το οποίο διεξάγεται από τις 26 έως τις 28 Φεβρουαρίου, το «κυρίως πιάτο» αφορά τις εσωτερικές εξελίξεις και τις εγχώριες παρουσίες, αυτές του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη και της αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά, οι οποίοι θα απευθύνουν χαιρετισμό, αλλά και θα «βυθομετρήσουν» τις διαθέσεις των συνέδρων και της ηγετικής ομάδας του Ποταμιού για πιθανές συνεργασίες.


«Δεν διαλυόμαστε, δεν προσχωρούμε»

Μάλιστα, η φιλολογία σχετικά με πιθανές συνεργασίες με άλλα κόμματα –η οποία πυροδοτείται και από δηλώσεις στελεχών του ίδιου του Ποταμιού– ήταν τόσο έντονη το τελευταίο διάστημα, ώστε ο επικεφαλής του κόμματος Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM ένα εικοσιτετράωρο πριν από την έναρξη του συνεδρίου, αισθάνθηκε υποχρεωμένος να δηλώσει ότι «το Ποτάμι δεν θα διαλυθεί. Το Ποτάμι πρέπει να συνεχίσει, το Ποτάμι είναι ένας φορέας μεγάλων προτάσεων αλλαγής. […] Αν εννοείτε να ενταχθεί το Ποτάμι σε ένα άλλο κόμμα από τα υπάρχοντα, αυτό δεν θα γίνει», σημειώνοντας, πάντως, ότι «ανάλογα τη συγκυρία, ανάλογα τα εμπόδια, ανάλογα τις ανάγκες της χώρας, εμείς θα συνεργαστούμε, σε μικρές ή σε μεγάλες συνεργασίες. Μικρές μπορεί να είναι συνεργασίες στη Βουλή για να προασπίσουμε κάτι και μεγαλύτερες είναι να φτιάξουμε ένα μέτωπο, για τρία, τέσσερα, πέντε συγκεκριμένα προβλήματα που θεωρούμε ότι είναι σημαντικά. Όλα αυτά, όμως, θα τα συζητήσει το συνέδριο». Όσον αφορά, δε, την παρουσία του κ. Μητσοτάκη και της κ. Γεννηματά στην έναρξη του συνεδρίου, ο κ. Θεοδωράκης σημείωσε ότι «η εμβέλεια του Ποταμιού είναι τόσο σημαντική στην κοινωνία, που νιώθουν την ανάγκη δύο πολιτικοί αρχηγοί από τον ευρύτερο μεταρρυθμιστικό χώρο να δώσουν το “παρών” και να χαιρετίσουν τους 1.200 συνέδρους απ’ όλη την Ελλάδα».


Ζήτημα με τις συνεργασίες

Το συνέδριο του Ποταμιού αναμένεται να είναι κρίσιμο ως προς τον από τούδε προσανατολισμό και ταυτότητα του κόμματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι στελέχη του κόμματος, όπως ο Χάρης Θεοχάρης και ο Ιάσονας Φωτήλας, έχουν ήδη τοποθετηθεί δημόσια υπέρ της συνεργασίας του κόμματος με άλλους πολιτικούς σχηματισμούς, με τον κ. Θεοχάρη, μάλιστα, να εκτιμά ότι σε αντίθετη περίπτωση το Ποτάμι θα αποτύχει στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, όταν αυτή λάβει χώρα. Από την άλλη πλευρά, στελέχη προερχόμενα από τον χώρο της κεντροαριστεράς εμφανίζονται να μην είναι εντελώς αρνητικά στα κελεύσματα για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ - Δημοκρατική Συμπαράταξη, ενώ άλλα, όπως ο Γρηγόρης Ψαριανός, δεν κρύβουν την ενόχλησή τους για τις δηλώσεις αυτές, με τον κ. Ψαριανό να λέει αναφερόμενος στον κ. Θεοχάρη «όποιος δεν γουστάρει, σηκώνεται και φεύγει».


«Απέχθεια προς τις διώξεις»

Σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις αυτές, ο κ. Θεοδωράκης είπε ότι «είναι πράγματα που συζητούνται πριν από ένα συνέδριο, όπως ξέρετε, διότι έχουμε απέχθεια προς τις πειθαρχικές διώξεις και έχουμε αφήσει όλα τα λουλούδια να ανθίσουν. Οπότε, καθένας λέει την άποψή του. Αύριο (σ.σ.: την περασμένη Παρασκευή) θα μιλήσει ο επικεφαλής, το Σάββατο όλα τα στελέχη του κινήματος και την Κυριακή θα πάρουμε τις αποφάσεις μας, τόσο απλά και τόσο ποταμίσια». Πάντως, ο κ. Θεοδωράκης ξεκαθάρισε ότι «είναι σαφές ότι το Ποτάμι είναι ένα δημοκρατικό και συλλογικό κόμμα και από τη στιγμή που έχει ένα συνέδριο, μέχρι τη στιγμή που θα γίνει το συνέδριο, όλα μπορούν να ειπωθούν. Από την επόμενη μέρα του συνεδρίου όλοι σέβονται τις αποφάσεις του συνεδρίου. Αλλιώς, δεν έχουν θέση στο Ποτάμι. Τόσο απλά και καθαρά είναι τα πράγματα».


Νέος διεκδικητής της ηγεσίας

Ταυτόχρονα, ωστόσο, το Ποτάμι αναμένεται να κληθεί να αποφασίσει και για την ηγεσία του, καθώς ο υποψήφιος ευρωβουλευτής και υποψήφιος βουλευτής Α΄ Αθήνας, καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Παύλος Ελευθεριάδης ανακοίνωσε επισήμως ότι θα επιδιώξει να συγκεντρώσει 120 υπογραφές και να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος του κόμματος, με υποψήφιο γραμματέα Οργανωτικού τον υποψήφιο ευρωβουλευτή και υποψήφιο βουλευτή Δράμας Τάσο Καρκαντζέλη και υποψήφια γραμματέα Κοινοβουλευτικού Έργου τη Μαρίλη Μέξη. Παρουσιάζοντας την υποψηφιότητά του, ο κ. Ελευθεριάδης δήλωσε ότι το Ποτάμι βρίσκεται σε κρίση από τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου και ότι αν η πορεία δεν αναστραφεί, το κόμμα δεν θα μπορέσει να συνεχίσει. Ο κ. Ελευθεριάδης άσκησε κριτική στη μετεκλογική τακτική του κ. Θεοδωράκη, λέγοντας ότι συνέχισε όπως πριν, κάνοντας μόνο «διακοσμητικές» αλλαγές, και έθεσε τέσσερις πυλώνες ως πλαίσιο για την από τούδε πορεία του Ποταμιού: συλλογικότητα, οργάνωση, κοινωνική δικαιοσύνη και ανανέωση. Μάλιστα, ο κ. Ελευθεριάδης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι ο πρώτος άνθρωπος από τον οποίο θα ζητήσει υπογραφή για την υποψηφιότητά του θα είναι ο ίδιος ο κ. Θεοδωράκης.