ΝΔ: Προσπάθεια για τάξη στα οικονομικά της - Free Sunday
ΝΔ: Προσπάθεια για τάξη στα οικονομικά της

ΝΔ: Προσπάθεια για τάξη στα οικονομικά της

Στα μέλη και τους φίλους της ΝΔ απευθύνθηκε ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης, ζητώντας τη συνεισφορά τους, προκειμένου το κόμμα να βγει από τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει και την οποία ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε χωρίς προσπάθεια καλλωπισμού. Ήδη, από το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης, στον ιστοχώρο της ΝΔ υπάρχει ειδική εφαρμογή, μέσω της οποίας οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν δωρεές προς το κόμμα, αρχίζοντας από το ποσό των 5 ευρώ, ενώ το σύνθημα της όλης προσπάθειας είναι «Βάζουμε τάξη στο σπίτι μας».


Δάνεια και ελλείμματα

Περιγράφοντας την οικονομική κατάσταση του κόμματος, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι σήμερα «η ΝΔ έχει συνολικά χρέη 214.000.000 ευρώ. Τα περισσότερα είναι χρέη προς τράπεζες και ένα μικρό κομμάτι χρέη προς προμηθευτές. Οι ετήσιες δαπάνες της ΝΔ, σήμερα, είναι 8.200.000 ευρώ. Τα ετήσια έσοδά της για το 2016, με την προϋπόθεση ότι η κρατική χρηματοδότηση για όλα τα κόμματα θα κλείσει τελικά στα 15.000.000 ευρώ, όπως έχει συμφωνηθεί, είναι 4.200.000 ευρώ. Από αυτά, με βάση τον νόμο, το 60% πηγαίνει για την κάλυψη των δανειακών μας υποχρεώσεων. Άρα απομένουν 1.700.000 ευρώ για να καλύψουμε τις τρέχουσες δαπάνες μας», προσθέτοντας μάλιστα ότι «το 2009 το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης ήταν 26.300.000 ευρώ. Και σήμερα είναι μόλις 4.200.000 ευρώ. [...] Αυτό σημαίνει, κατ’ ανάγκην, ότι κι εμείς πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτή τη νέα πραγματικότητα. Και το σχέδιο εξυγίανσης, το οποίο έχουμε δρομολογήσει, κάνει ακριβώς αυτό».


Ο στόχος

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «ο στόχος μας είναι να πέσουμε μέσα σε τρία χρόνια, από τα 8.200.000 ευρώ τακτικών δαπανών, περίπου στα 2.500.000 ευρώ. Να μειώσουμε δηλαδή τις ετήσιες δαπάνες μας κατά περίπου 70% εντός μίας τριετίας. Είναι εφικτός αυτός ο στόχος; Ναι, είναι εφικτός. Θα χρειαστούν δύσκολες αποφάσεις; Ναι, θα χρειαστούν δύσκολες αποφάσεις για να μπορέσουμε, επιτέλους, να λειτουργούμε με οικονομική αυτοτέλεια στο πλαίσιο των πραγματικών δυνατοτήτων μας». Στο πλαίσιο αυτού του στόχου, ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι «μετακομίζουμε ως ΝΔ από ένα ωραίο, αλλά ακριβό κτίριο, το οποίο μας στοίχιζε 95.000 ευρώ τον μήνα, σε ένα πολύ πιο μαζεμένο και πολύ πιο λιτό κτίριο, στην οδό Πειραιώς 62, το οποίο θα είναι έτοιμο γύρω στα μέσα Μαΐου, όπου θα πληρώνουμε μηνιαίο ενοίκιο 9.800 ευρώ. Μόνο και μόνο από αυτή την παρέμβαση γλιτώνουμε παραπάνω από 1.000.000 ευρώ τον χρόνο. Κάνουμε γενικές περικοπές δαπανών σε όλα τα επίπεδα. Κάνουμε αναγκαίες περικοπές και στο προσωπικό και στη μισθοδοσία. Αυτές οι παρεμβάσεις είναι δύσκολες. Τις κάνουμε με απόλυτο σεβασμό στην εργατική νομοθεσία και λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις ιδιαιτερότητες των ανθρώπων οι οποίοι εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία».


Χρηματοδότηση από ιδιώτες

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ εξήγγειλε και ένα «επιθετικό πρόγραμμα ιδιωτικής χρηματοδότησης, έτσι ώστε να μπορούμε να συμπληρώνουμε τα έσοδά μας από ιδιωτική χρηματοδότηση, με απόλυτη διαφάνεια και σεβόμενοι πάντα το νομικό πλαίσιο το οποίο διέπει τις χρηματοδοτήσεις των κομμάτων». Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι «το σχετικό νομικό πλαίσιο δίνει τη δυνατότητα στα κόμματα να βάλουν ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις επώνυμα και με τη χρήση του ΑΦΜ του κάθε δωρητή, μέχρι 20.000 ευρώ ετησίως, και φυσικά η χορηγία αυτή εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα του πολίτη. Εμείς, λοιπόν, έχουμε έναν διπλό στόχο. Θέλουμε και χορηγίες, οι οποίες να κινούνται στα όρια του νόμου, στα 20.000 ευρώ. [...] Αλλά θέλουμε φυσικά και να πάρουμε λίγα από πολλούς. [...] Ανοίγουμε στο κοινό τη νέα διαδικτυακή μας πλατφόρμα nd.gr/donate, όπου έχουμε τη δυνατότητα να δεχόμαστε μικρές χορηγίες, ξεκινώντας από 5 ευρώ, 10 ευρώ, 15, 20, 50 ή οποιοδήποτε άλλο ποσό. Διαδικτυακά, έτσι ώστε να μπορούμε πια, μέσα από αυτή τη διαδικασία, να πείσουμε τα μέλη και τους φίλους της ΝΔ ότι αξίζει να μας στηρίξουν οικονομικά, με απόλυτη διαφάνεια».


Νέο πλαίσιο

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, ο κόσμος της ΝΔ διάκειται θετικά έναντι της συγκεκριμένης ιδέας, ενώ τόνισε ότι το σχέδιο θα στηρίζεται σε τρεις βασικές αρχές, τη διαφάνεια, τον σεβασμό στον φορολογούμενο και την ανάγκη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών. Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε ότι «από τις 31 Μαρτίου 2016 και ανά τρίμηνο θα δημοσιεύουμε, στον διαδικτυακό μας τόπο, τη δική μας ΔΙΑΥΓΕΙΑ (diavgeia.nd.gr), της ΝΔ, όλες τις δαπάνες του κόμματος». Υπογράμμισε, δε, ότι «το πλαίσιο χρηματοδότησης των κομμάτων, όπως σήμερα το παρουσιάζουμε, είναι ένα πλαίσιο το οποίο υφίσταται και λειτουργεί αποτελεσματικά σε όλες τις δυτικές δημοκρατίες».