Νίκη Κεραμέως: «Η κυβέρνηση συνεχίζει να επιδίδεται σε ερασιτεχνισμούς» - Free Sunday
Νίκη Κεραμέως: «Η κυβέρνηση συνεχίζει να επιδίδεται σε ερασιτεχνισμούς»

Νίκη Κεραμέως: «Η κυβέρνηση συνεχίζει να επιδίδεται σε ερασιτεχνισμούς»

Κατ’ αρχάς, θα ήθελα να μου πείτε τις προσδοκίες αλλά και τις προβλέψεις σας για τον νέο γύρο διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών…
Η επιτυχής αξιολόγηση αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση χρημάτων, αλλά και για την έναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους, που ουσιαστικά εκκρεμεί από το 2012. Το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεταν ως στόχο τις 12 Απριλίου, που τώρα φαίνεται μάλλον ανέφικτος. Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), κ. Ρέγκλινγκ, εκτιμά ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι εφικτή για τις αρχές Μαΐου. Φοβάμαι όμως ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να επιδίδεται σε ερασιτεχνισμούς και επικοινωνιακά τερτίπια, χωρίς συνεκτικό και μακρόπνοο σχεδιασμό. Οφείλει επιτέλους να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις και να δώσει μια ανάσα στην οικονομία, που ασφυκτιά. Η οικονομία και η κοινωνία δεν θα αντέξουν την επανάληψη του περσινού σκηνικού ασφυξίας και τεχνητής έντασης.

Θεωρείτε ότι η διαρροή της συνομιλίας των στελεχών του ΔΝΤ και όσα ακολούθησαν βοήθησαν ή έβλαψαν τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης και της χώρας;
Είναι προφανές ότι την έβλαψαν. Και τούτο προκύπτει με σαφήνεια πλέον από τις εξελίξεις, αλλά και τη διεθνή ειδησεογραφία, παρά τις επικοινωνιακές κορόνες της κυβέρνησης στο εσωτερικό της χώρας. Ανεξάρτητα από την πηγή της υποκλαπείσας συνομιλίας, η χρήση της από την κυβέρνηση για τη δημιουργία δημόσιας αντιπαράθεσης σε διεθνές επίπεδο ήταν, κατά τη γνώμη μου, ανεύθυνη και τυχοδιωκτική. Ενδέχεται να οδηγήσει σε σκλήρυνση της στάσης των δανειστών, αλλά και να αμβλύνει τις όποιες μεταξύ τους διαφορές απόψεων, τις οποίες η κυβέρνηση θα μπορούσε ίσως να εκμεταλλευτεί υπό άλλες συνθήκες. Και σίγουρα πλήττει τη σοβαρότητα και την αξιοπιστία και της χώρας, γιατί η χάραξη εθνικής διαπραγματευτικής γραμμής δεν μπορεί να βασίζεται σε συνωμοσιολογίες και κατ’ επίφαση αιφνιδιασμούς, ούτε βεβαίως και σε τακτικισμούς για εσωτερική κατανάλωση. Βιώνουμε, δυστυχώς, ήδη τις επιπτώσεις αυτές, μετά και τις απαξιωτικές τοποθετήσεις του ΔΝΤ και Ευρωπαίων αξιωματούχων. Όπως έχει κάνει επανειλημμένα στο παρελθόν, η κυβέρνηση αποσκοπεί σε βραχυπρόθεσμα και ευκαιριακά μικροπολιτικά οφέλη, ενώ διακυβεύεται η προοπτική της χώρας σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Μιλώντας για διαρροές, ποιο το σχόλιό σας για την «παρουσία» του κ. Παπασταύρου στις λίστες των ονομάτων που έχει στα χέρια της η ICIJ στην υπόθεση των Panama Papers;
Ο κ. Παπασταύρου έχει ήδη εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους οι κατηγορίες που του προσάπτουν είναι ανυπόστατες. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση μας έχει συνηθίσει σε τακτικές με προφανή σκοπό τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης.

Ηγέτες χωρών, όπως ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, χαιρέτισαν τη δημοσιοποίηση των Panama Papers, ως βοήθεια για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Θεωρείτε ότι η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει αυτή τη θέση;
Η διαφάνεια και η αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ των φοροελεγκτικών αρχών σε διεθνές επίπεδο είναι αναγκαία προϋπόθεση για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Η Ελλάδα θα πρέπει να στηρίξει όλες τις σχετικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται τόσο στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ όσο και σε άλλα διεθνή φόρουμ.

Για να επιστρέψουμε στα αμιγώς καθ’ ημάς, ποια η άποψή σας για τους έως τώρα χειρισμούς της κυβέρνησης στο προσφυγικό;
Η κυβέρνηση έχασε πολύτιμο χρόνο υποτιμώντας την κατάσταση, ενώ επέδειξε και σημαντική διαχειριστική ανεπάρκεια. Ακόμη και σήμερα αρνείται πεισματικά να αναγνωρίσει την αξία της παράλληλης άσκησης αποτρεπτικής πολιτικής. Με σειρά άστοχων ενεργειών της, που έχουν δήθεν ανθρωπιστικό πρόσημο, ακολούθησε πολιτική χαλάρωσης των ελέγχων, παραγνωρίζοντας ακόμη και τον βασικό διαχωρισμό του διεθνούς δικαίου μεταξύ προσφύγων και παράτυπων μεταναστών, γεγονός που ευνόησε εντέλει την αύξηση των ροών προς τη χώρα μας. Επιπλέον, τα πρόσφατα, θλιβερά και βίαια, επεισόδια σε Πειραιά και Χίο καταδεικνύουν έτι περαιτέρω την αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί την κατάσταση.

Θεωρείτε ότι η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας μπορεί να εφαρμοστεί πραγματικά;
Μπορεί να εφαρμοστεί, αν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί. Η Ε.Ε. πρέπει να διασφαλίσει την τήρηση της συμφωνίας, μέσω της Frontex και της άσκησης πίεσης προς την Τουρκία. Η Τουρκία, με τη σειρά της, πρέπει να συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις της. Και η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει τη μοναδική της ίσως ευκαιρία να διαχειριστεί τις μεταναστευτικές/προσφυγικές ροές, με τη δυνατότητα επαναπροώθησης που της παρέχει η συμφωνία. Η πρώτη μέρα εφαρμογής δεν ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντική: μόλις 202 άτομα επαναπροωθήθηκαν, όταν υπήρξαν τουλάχιστον 339 νέες αφίξεις, και ενώ ήταν δυνατόν να προωθηθούν στην Τουρκία τουλάχιστον 500 μετανάστες. Περαιτέρω, η διαφαινόμενη εμπλοκή με την αύξηση των αιτήσεων ασύλου και τις συνακόλουθες χρονοβόρες διαδικασίες για τη διεκπεραίωσή τους αναμένεται να επιτείνει το πρόβλημα. Οι προοπτικές είναι, δυστυχώς, δυσοίωνες, αλλά πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για το συμφέρον της χώρας μας.

Προσφυγικό και διαπραγμάτευση βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής ατζέντας. Νομίζετε ότι θα προκαλέσουν πολιτικές εξελίξεις;
Και στα δύο αυτά πεδία πολιτικής, όπως άλλωστε και σε όλα τα υπόλοιπα, τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής είναι τραγικά. Οι πολιτικές εξελίξεις δρομολογούνται ως φυσικό επακόλουθο της συνειδητοποίησης, από την πλειοψηφία των συμπολιτών μας, του εμπαιγμού και της πλήρους αναποτελεσματικότητας της κυβέρνησης. Αποτέλεσμα αυτής της «αφύπνισης» είναι και η εμφανής ενδυνάμωση της ΝΔ, η συσπείρωση ολοένα και περισσότερων πολιτών γύρω από τη μόνη αξιόπιστη πρόταση εξουσίας, όπως αποτυπώνεται άλλωστε και στο σταθερό –και αυξανόμενο– προβάδισμα της παράταξής μας σε όλες τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

Η ΝΔ ζητά εκλογές. Γιατί;
Επειδή το κόστος της διαδικασίας απομάκρυνσης της κυβέρνησης είναι σαφώς μικρότερο από το κόστος παραμονής τους στην εξουσία. Κάθε μέρα που περνάει, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οδηγεί την Ελλάδα πιο κοντά σε αδιέξοδο. Οι ιδεοληψίες, η διαχειριστική ανεπάρκεια και ο τυχοδιωκτισμός τους συντηρούν συνθήκες ασφυξίας της οικονομίας και διεθνούς απομόνωσης της χώρας – είναι απαραίτητη, συνεπώς, η αλλαγή σελίδας.

Από την άλλη, υπάρχουν συζητήσεις για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή. Θεωρείτε εφικτό ένα τέτοιο σενάριο;
Στην περίπτωση που ο ετερόκλητος συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απολέσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, δεν διαφαίνεται, κατά τη γνώμη μου, τέτοια δυνατότητα από την παρούσα Βουλή. Η ουσιαστική και σταθερή εναλλακτική κυβερνητική πρόταση που έχει ανάγκη ο τόπος, ιδιαίτερα στη δύσκολη σημερινή συγκυρία, προϋποθέτει κοινές προγραμματικές αναφορές και κοινό κώδικα αξιών για τη διασφάλιση της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας. Προϋποθέτει, επίσης, αξιόπιστους εταίρους που θα είναι ικανοί και έτοιμοι να βάλουν πλάτη στο τιτάνιο έργο αποκατάστασης της ομαλής πορείας της χώρας. Η απλή αλήθεια είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πληροί αυτές τις προϋποθέσεις. Η μόνη λύση που απομένει είναι να αποχωρήσει.