Θεσσαλονίκη: Η υποστολή των «σημαιών» αποδομεί βίαια τον ΣΥΡΙΖΑ - Free Sunday
Θεσσαλονίκη: Η υποστολή των «σημαιών» αποδομεί βίαια τον ΣΥΡΙΖΑ

Θεσσαλονίκη: Η υποστολή των «σημαιών» αποδομεί βίαια τον ΣΥΡΙΖΑ

«Στη δημοτική κίνηση της ριζοσπαστικής Αριστεράς στον Δήμο Θεσσαλονίκης δώσαμε τη μάχη ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις των δημόσιων οργανισμών, όπως στην ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Λιμένα Θεσσαλονίκης, του αεροδρομίου της Μακεδονίας, του παραλιακού μετώπου, της ΕΥΑΘ, μέσα και από τη νικηφόρα μάχη του δημοψηφίσματος για το νερό τον Μάιο του 2014, καθώς και ενάντια στη δημιουργία και λειτουργία του ΣΜΑ Ευκαρπίας».
Με αυτή την αναφορά την προηγούμενη Δευτέρα (11/4) 49 μέλη της παράταξης ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από το σχήμα που υποστήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ στον Δήμο Θεσσαλονίκης στις εκλογές του 2010 και του 2014, με επικεφαλής τον βουλευτή σήμερα της Α΄ Θεσσαλονίκης Τριαντάφυλλο Μηταφίδη.
Ουσιαστικά οι «49», ανάμεσα στους οποίους δεν υπάρχει εν ενεργεία δημοτικός σύμβουλος, καθώς ο Νίκος Σαμανίδης, που συμμερίζεται αυτές τις απόψεις, έχει παραιτηθεί και αποχωρήσει από τον προηγούμενο Οκτώβριο, θέτουν τα μείζονα ζητήματα «των σημαιών» που αποτελούν την ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ την τελευταία δεκαπενταετία.
Οι τελευταίοι δεκαπέντε μήνες, όμως, ανέτρεψαν εκ βάθρων την ατζέντα αυτή, καθώς η κυβερνητική πολιτική κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή στην κατεύθυνση της πολιτικής που ο ΣΥΡΙΖΑ ευαγγελιζόταν ότι θα ανατρέψει.

Το λιμάνι
Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης έχει μπει σε διαδικασία πλήρους ιδιωτικοποίησης και μάλιστα μόλις την προηγούμενη Τετάρτη ο γ.γ. Ναυτιλιακής Πολιτικής δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη ότι αναμένεται να γίνουν κάποιες αλλαγές στη σύμβαση παραχώρησης στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, για να προχωρήσει η πώληση του 67% των μετοχών της εταιρείας.
Αυτή θα είναι η δεύτερη φορά που γίνεται απόπειρα ιδιωτικοποίησης του λιμανιού, με την πρώτη να έχει καταλήξει σε παραχωρησιούχο, αλλά να μην έχει ολοκληρωθεί ποτέ, επί κυβερνήσεων Κώστα Καραμανλή.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης διεκδικεί τον πρώτο προβλήτα για «χρήσεις της πόλης», αλλά ο διορισμένος από την κυβέρνηση διευθύνων σύμβουλος Δ. Μακρής κατέστησε σαφές ότι ο πρώτος προβλήτας είναι αναπόσπαστο μέρος του λιμανιού και δεν μπορεί να παραχωρηθεί.
Η ειρωνεία της υπόθεσης είναι ότι την ίδια ώρα που η κυβέρνηση πουλάει το λιμάνι σε ιδιώτες, η ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ τοποθετείται θετικά απέναντι στο αίτημα του δημάρχου, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα διαθέσει τον χώρο που θα του παραχωρηθεί σε ιδιώτες.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο οργανισμός είναι χωρίς πρόεδρο, καθώς ο καθηγητής Παντής, που είχε οριστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, προτίμησε λίγο αργότερα να παραιτηθεί, για να αναλάβει τη λιγότερο καλά αμειβόμενη θέση του γ.γ. του υπουργείου Παιδείας.

Το αεροδρόμιο «Μακεδονία»
Το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης συμπεριλαμβάνεται στα 14 που θα παραχωρηθούν στη FRAPORT. Το συγκεκριμένο αεροδρόμιο φέρει μαζί του μία επέκταση του διαδρόμου προσγείωσης κατά 1 χιλιόμετρο μέσα στη θάλασσα, έτσι ώστε να μπορεί να δέχεται και μεγάλα αεροπλάνα, αλλά και μεγάλες επεκτάσεις των χώρων στάθμευσης αεροσκαφών. Πρακτικά, δηλαδή, πρόκειται για αεροδρόμιο με μεγάλη προστιθεμένη αξία.
Η αντίθεση στην ιδιωτικοποίηση δεν είχε μόνο πολιτικά αλλά και οικολογικά κίνητρα, καθώς έχει δημιουργήσει τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα στον παρακείμενο δήμο του Θερμαϊκού, γεγονός που είχε αναδείξει και η ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ, η παράταξη που υποστήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ στον συγκεκριμένο δήμο.
Την προηγούμενη Τρίτη στελέχη της FRAPORT που επισκέφθηκαν το αεροδρόμιο βρέθηκαν αντιμέτωπα με την απαγόρευση που συνδικαλιστές της Πολιτικής Αεροπορίας τους επέβαλαν, με αποτέλεσμα η FRAPORT να επαναφέρει και το θέμα του πλήρους διαχωρισμού της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Η ΕΥΑΘ
Η αντίθεση στην ιδιωτικοποίηση της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης, η οποία είναι σε εκκρεμότητα από το 2000 περίπου, υπήρξε η συγκολλητική ουσία που έφερε κοντά διάφορες κινήσεις από τον χώρο της Αριστεράς. Μάλιστα αυτές οι κινήσεις ήταν που οργάνωσαν ένα δημοψήφισμα, παράλληλα με τις δημοτικές εκλογές του 2014.
Το δημοψήφισμα, το οποίο έγινε έξω από τα επίσημα εκλογικά κέντρα, δεν είχε πολλά εχέγγυα μυστικότητας, έφερε ένα «κομμουνιστικό» ποσοστό 99% κατά τη ιδιωτικοποίησης και επηρέασε και την εκλογική διαδικασία. Διότι αυτοί που έξω από το εκλογικό κέντρο αποδοκίμαζαν την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, που προωθούσε η κυβέρνηση Σαμαρά, δεν υπήρχαν πολλές πιθανότητες να ψηφίσουν μετά τον υποψήφιο που ο Σαμαράς υπέδειξε…
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ ήταν σκληρά επικριτική και σε απόψεις που προωθούσαν τη δημιουργία σχημάτων πολιτών που ως χρήστες θα διεκδικούσαν την αγορά της ΕΥΑΘ.
Στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο πρόεδρος των εργαζομένων στην ΕΥΑΘ, ο οποίος δεν θέλησε να συμμετάσχει στις λίστες του Σεπτεμβρίου, επειδή η κυβέρνηση προωθούσε την ιδιωτικοποίηση, παρά τις κατά καιρούς διαψεύσεις.
Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας παραμένει ο διορισμένος από την κυβέρνηση Παπανδρέου, Νίκος Παπαδάκης, καθώς, όπως λέγεται, καθηγητής στον οποίο προτάθηκε η θέση είπε «όχι», διότι δεν πήρε εγγυήσεις ότι δεν θα προχωρήσει η πώληση της εταιρείας.

Ο Σταθμός Μεταφόρτωσης στην Ευκαρπία
Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υιοθετήσει πλήρως το αίτημα των κατοίκων του τμήματος της Ευκαρπίας που βρίσκεται κοντά στον περιφερειακό να μη γίνει εκεί, όπως προβλεπόταν, ο Σταθμός Μεταφόρτωσης. Είχε μάλιστα καταδικάσει τα επεισόδια που έγιναν εκεί και η παράταξη που υποστήριξε στις δημοτικές εκλογές στον τοπικό δήμο είχε δηλώσει «αταλάντευτα αντίθετη στην κατασκευή».
Δεκαπέντε μήνες μετά, η κατασκευή όχι μόνο δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα αλλά τώρα οι κάτοικοι, 49 από τους οποίους είναι κατηγορούμενοι για τα διάφορα επεισόδια, καταγγέλλουν και περιβαλλοντικές παραβιάσεις, που δεν συγκινούν την κυβέρνηση.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στο δημοτικό διαμέρισμα της Ευκαρπίας, που αφορούσε το θέμα, είχε πάρει στις δημοτικές εκλογές 6,5%, ενώ στο σύνολο του δήμου ποσοστό 11,5%.

Εγνατία Οδός
Τη δυσφορία των στελεχών που αποχώρησαν έχει προκαλέσει και η ανάθεση στην επικεφαλής της παράταξης, κ. Ρία Καλφακάκου, των καθηκόντων της Δ.Σ. στην Εγνατία Οδό, η οποία, όπως επισημαίνουν, είναι προς πώληση, όπως και όλα τα παραπάνω, από το ΤΑΙΠΕΔ.
Βεβαίως η κ. Καλφακάκου, η οποία αντικατέστησε τον κ. Μηταφίδη όταν εκείνος έγινε βουλευτής, δεν ήταν επιλογή της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ για τη θέση, αλλά του υπουργού Υποδομών κ. Σπίρτζη. Αλλά στη δήλωση που έκανε για να απαντήσει στους «49» δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μείνει στη θέση, ακόμη και αν πωληθεί η Εγνατία. «Η παραχώρηση δεν θα είναι δική μου επιλογή, αν όμως γίνει, και ανάλογα με τα δεδομένα της στιγμής, θα αποφασίσω αν θα μείνω ή θα φύγω» είπε.
Πρόκειται για την εταιρεία που τώρα ζητά 22.000 ευρώ από τον άνθρωπο ο οποίος είχε ανταποκριθεί στην έκκληση να κρατήσει ψηλά μια ακόμη σημαία του ΣΥΡΙΖΑ: τη μη πληρωμή διοδίων…