Μάχη για συντάξεις-φορολογικό - Free Sunday
Μάχη για συντάξεις-φορολογικό

Μάχη για συντάξεις-φορολογικό

Συγκεκριμένα, κατά την εισήγησή του στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι απαιτήσεις όπως αυτές για περικοπές των κύριων συντάξεων δεν απορρέουν από τη συμφωνία του καλοκαιριού και δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, ότι η ελληνική πλευρά θα εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα, ούτε λιγότερα αλλά και τίποτα περισσότερο, και τονίζοντας με νόημα ότι «όσοι επιθυμούν περισσότερα πρέπει να γνωρίζουν ότι η επιθυμία τους είναι έξω από το πλαίσιο της συμφωνίας». Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών η άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ενώ σημείωσε την ύπαρξη κοινού εδάφους στη διαπραγμάτευση μεταξύ της ελληνικής και της ευρωπαϊκής πλευράς (αναφορά που θεωρείται έμμεση αιχμή για τη στάση του ΔΝΤ στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης) και υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για προστασία των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας στο πρακτορείο Reuters έκανε λόγο για αναζήτηση εναλλακτικών στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν έχει περιθώριο περαιτέρω μείωσης των συντάξεων. Συγκεκριμένα, ο κ. Σόιμπλε είπε ότι «αν, για τους λόγους που ξέρουμε, δεν υπάρχει μεγάλο περιθώριο ελιγμών στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση, τότε οι τρεις θεσμοί πρέπει […] μαζί με την ελληνική κυβέρνηση να δουλέψουν ώστε να βρουν κάτι άλλο αντ’ αυτού».

Δημοσιονομικό κενό

Το ενδιαφέρον στοιχείο, πάντως, είναι ότι, παρά το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί και υπάρχουν εμφανείς διαφορές μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών για τα μέτρα στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό, τόσο η ευρωπαϊκή πλευρά του κουαρτέτου όσο και το ΔΝΤ ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι υπάρχει πρόοδος και στα δύο μέτωπα. Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9.84 εξέφρασε την εκτίμηση/ελπίδα ότι ως τις 13 Απριλίου θα έχει κλείσει η διαπραγμάτευση με τους δανειστές και ότι στην εαρινή συνάντηση του ΔΝΤ θα ανοίξει επίσημα και η συζήτηση για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας. Παρά ταύτα, φαίνεται ότι ακόμα και σήμερα το χάσμα που χωρίζει κυβέρνηση και δανειστές παραμένει μεγάλο, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, το κουαρτέτο ζητά δημοσιονομικά μέτρα ύψους άνω των 5 δισ. ευρώ ως το 2018, προσδιορίζοντας σε αυτό το μέγεθος το δημοσιονομικό κενό. Οι ίδιες πληροφορίες φέρουν την κυβέρνηση να εξετάζει πλέον διάφορα σενάρια για την κάλυψη του κενού αυτού, όπως τη χορήγηση της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ στα 20 χρόνια ασφάλισης αντί για τα 15 που αρχικά σχεδίαζε (το ΔΝΤ φέρεται να ζητά εθνική σύνταξη 340 ευρώ, ενώ η κυβέρνηση φέρεται να διεκδικεί σύνταξη 300 ευρώ στα 15 χρόνια, δεδομένης της υψηλής ανεργίας που πλήττει τη χώρα και που δεν φαίνεται να μειώνεται σημαντικά στο εγγύς μέλλον), καθώς και χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης για ασφάλιση από 15 έως 25 χρόνια.

Στόχος τα επιπλέον έσοδα

Όσον αφορά το νέο φορολογικό, με βάση τις πληροφορίες που έχουν ως τώρα δει το φως της δημοσιότητας, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στοχεύει σε αύξηση των δημόσιων εσόδων κατά 1,3 δισ. ευρώ εντός του 2016. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι περίπου τα μισά από αυτά (600-650 εκατ. ευρώ) θα προέλθουν από τις αναπροσαρμογές των συντελεστών για τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα, αλλά και από το «κούρεμα» του αφορολόγητου στα 9.100 ευρώ, από τα 9.950 σήμερα, ενώ τα άλλα μισά εκτιμάται ότι θα προέλθουν από την αύξηση των συντελεστών της –μόνιμης, πλέον– εισφοράς αλληλεγγύης, από την αύξηση της φορολόγησης των ενοικίων και από αύξηση της φορολόγησης των μερισμάτων. Πάντως, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης φαίνεται ότι εξετάζονται και άλλα μέτρα, όπως η αύξηση του ΕΦΚ στα καύσιμα κίνησης (ήδη η ομοσπονδία των πρατηριούχων έχει αντιταχθεί στο συγκεκριμένο μέτρο), η επιβολή ειδικού τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές, απαλοιφή ειδικών καθεστώτων και εξαιρέσεων στον ΕΝΦΙΑ, μετά την αλλαγή των αντικειμενικών αξιών, ώστε το εισπρακτέο ποσό να παραμείνει στα 2,65 δισ. ευρώ κατ’ έτος, και άλλα. Φυσικά, όλα αυτά τελούν υπό την αίρεση ότι οι υπερφορολογημένοι Έλληνες θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις νέες επιβαρύνσεις…