Πασαλείμματα με τις συντάξεις - Free Sunday
Πασαλείμματα με τις συντάξεις

Πασαλείμματα με τις συντάξεις

Τα κυβερνητικά στελέχη προσπαθούν να αποδείξουν ότι προωθούν την αναγκαία μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού συστήματος ώστε να υπάρξουν επιτέλους οι αναγκαίοι πόροι για τη στήριξη της απασχόλησης της νέας γενιάς και να εξασφαλιστούν τα σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα που θα κάνουν την Ελλάδα αξιόπιστη για τους πιστωτές και τους υποψήφιους επενδυτές. 

Δυστυχώς όμως η κυβέρνηση δεν έχει τις πολιτικές δυνάμεις για μια παρέμβαση που θα βάλει τα πράγματα σε τάξη και έτσι καταφεύγει αναγκαστικά σε μικρορυθμίσεις και δήθεν ρυθμίσεις που συμβάλλουν στην παράταση της χρεοκοπίας του συστήματος και στη σαλαμοποίηση των συντάξεων. 

Την επόμενη τετραετία
Η μέθοδος που προσπαθεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό είναι η υπογραφή εξαιρετικά σκληρών αποφάσεων που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται σε 3-4 χρόνια, με τη λήξη της τρέχουσας τετραετίας, και αναβολή στο μέτρο του δυνατού των αποφάσεων που πρέπει να ληφθούν «εδώ και τώρα». Γι’ αυτό οι κυβερνητικοί αρμόδιοι επιχειρηματολογούν υπέρ της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, της αξιοποίησης των αποθεματικών που έχουν απομείνει και άλλων διαχειριστικών τρικ με τα οποία νομίζουν ότι θα προστατευθούν από τις λαϊκές αντιδράσεις για το πέρασμα από τις προεκλογικές υποσχέσεις υπέρ των συνταξιούχων, στη σαλαμοποίηση των συντάξεων. 

Οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών θέλουν να διευκολύνουν την κυβέρνηση για να αποτρέψουν μια νέα οικονομική κατάρρευση μέσω μιας αρνητικής αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος-μνημονίου και αναζητούν και αυτοί το κατάλληλο μείγμα μέτρων και ημίμετρων προκειμένου να συντηρηθεί, για μερικούς μήνες, μια εικόνα οικονομικής προσαρμογής και προόδου. Το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό, ιδιαίτερα μετά την επιστροφή της οικονομίας σε ύφεση με ευθύνη του κ. Τσίπρα και του κ. Βαρουφάκη, έχει πάρει πλέον τεράστιες διαστάσεις και δεν είναι διαχειρίσιμο με παρεμβάσεις που, αντί να λύνουν, απλά συντηρούν και επιδεινώνουν το πρόβλημα. Υπάρχει άλλωστε και το ΔΝΤ, το οποίο ζητάει ουσιαστικές παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό προκειμένου να θεωρήσει το χρέος βιώσιμο και να συνεχίσει να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα και στη χρηματοδότησή του. 

Μεγάλη δυσαρέσκεια
Τράβα από ‘δω, τράβα από ‘κει, το πιθανότερο είναι ότι η κυβέρνηση θα κακοποιήσει, διαχειριστικά, το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό σύστημα χωρίς να αποφύγει τη λαϊκή κατακραυγή. Σε πρώτη φάση θα αντιδράσουν όσοι θίγονται παρά τις προεκλογικές διαβεβαιώσεις ότι δεν θα πειραχτούν τα εισοδήματα των συνταξιούχων και σε δεύτερη φάση θα αντιδράσουν ακόμη περισσότεροι μόλις βεβαιωθούν ότι η οικονομική και δημοσιονομική αδυναμία επιβάλλουν τη συνέχιση της σαλαμοποίησης των συντάξεων. 

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις καταγράφουν μεγάλη δυσαρέσκεια με την κυβερνητική πολιτική. 80% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης κινείται σε λάθος κατεύθυνση. 70% των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι η οικονομική τους κατάσταση χειροτέρευσε το τελευταίο 12μηνο και 75% εκτιμούν ότι θα χειροτερεύσει και το επόμενο 12μηνο. Το 50% των ερωτηθέντων τάσσονται υπέρ της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού συστήματος, αλλά πάνω από 80% των συνταξιούχων αντιτίθενται σε οποιαδήποτε μείωση των συντάξεών τους. 

Είναι φανερό ότι με τη δημοτικότητα του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα να δοκιμάζουν νέα χαμηλά, η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να επιχειρήσει μια τολμηρή ασφαλιστική-συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που θα ρίξει δραστικά τα ποσοστά δημοτικότητάς της αλλά θα βάλει το σύστημα, τα δημόσια οικονομικά και την οικονομία στο σύνολό της σε σωστή πορεία. Η πολιτική αδυναμία που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα οδηγεί σε μια πρόχειρη αντιμετώπιση του ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού προβλήματος, το οποίο έχει ξεφύγει από τον έλεγχο εδώ και μία δεκαπενταετία και απειλεί να παρασύρει τα πάντα στο οικονομικό και δημοσιονομικό πέρασμά του.