Με την απαγόρευση νομιμοποιούν αναδρομικά την κατοχή offshore! - Free Sunday
Με την απαγόρευση νομιμοποιούν αναδρομικά την κατοχή offshore!

Με την απαγόρευση νομιμοποιούν αναδρομικά την κατοχή offshore!

Τη νομιμοποίηση από το παράθυρο της απαγορευμένης μέχρι σήμερα συμμετοχής σε offshore εταιρείες θα επιτύχει η τροπολογία που η κυβέρνηση προανήγγειλε ότι θα καταθέσει στη βουλή ως δρακόντεια ρύθμιση κατά της διαφθοράς.

Σύμφωνα με, την κυβερνητική εκπρόσωπο «η τροπολογία θα απαγορεύει και θα θεωρεί ασυμβίβαστη τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων, δηλαδή μελών της κυβέρνησης, βουλευτών, αρχηγών των πολιτικών κομμάτων, των ευρωβουλευτών, γενικών γραμματέων, περιφερειαρχών και δημάρχων, στη διοίκηση ή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών με έδρα εκτός της χώρας. Η απαγόρευση δηλαδή δεν θα αφορά γενικώς και αορίστως τη συμμετοχή σε εξωχώριες εταιρείες οι οποίες ήταν και εξακολουθεί να είναι αδύνατον να οριστούν νομικά. Η απαγόρευση πλέον θα είναι γενική και καθολική».

Όμως, η διεύρυνση της απαγόρευσης, η οποία δεν ίσχυε μέχρι τώρα, θα εφαρμοστεί με δηλώσεις των εμπλεκομένων, με τις οποίες θα συμμορφώνονται με την επιταγή του νόμου και θα μεταβιβάζουν την περιουσία τους.

Έτσι, θα δοθεί η δυνατότητα σε όσους έχουν τέτοιες συμμετοχές και σε offshore να νομιμοποιήσουν αναδρομικά τη συμμετοχή τους, με τη δήλωση αποποίησης της περιουσίας τους, ακριβώς όπως επιβάλλει η διάταξη.

Αντί δηλαδή να νομιμοποιήσουν τη συμμετοχή, νομιμοποιούν την αποχώρηση. Το πολιτικό αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Οι εμπλεκόμενοι θα είναι καθαροί από εμπλοκές εξαιτίας της συμμετοχής τους σε offshore.

Πρακτικά θα κάνουν νόμιμα την αποχώρηση, ενώ με βάση τον νόμο που είχε ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ το 2010 είχαν παράνομα συμμετοχή.

Έτσι, για παράδειγμα, ένας αρχηγός κόμματος, ο οποίος για να διαχειρίζεται το σκάφος του, είχε αν και απαγορευόταν μια εξωχώρια στη Βρετανία, θα την πουλήσει ή θα την μεταβιβάσει και θα είναι άμοιρος ευθυνών.

Η Βρετανία, άλλωστε, συγκαταλέγεται στις φορολογικά συνεργάσιμες χώρες, στις οποίες η εν κρυπτώ ρύθμιση στο πολυνομοσχέδιο νομιμοποιούσε την κατοχή offshore.

Η νέα ρύθμιση συνδυάστηκε με τη διαρκή εξυπνακίστικη προσπάθεια της κυβέρνησης να εκτεθεί ο Μητσοτάκης. Διότι η πλήρης απαγόρευση της κατοχής ακόμη και μετοχών σε εταιρείες που έχουν έδρα στο εξωτερικό, αφορά τον αρχηγό της ΝΔ, ο οποίος έχει σχετική καταγραφή στο Πόθεν Έσχες.

Βεβαίως μένει να αποδειχτεί ότι μπορεί νόμιμα να απαγορευθεί η κατοχή μετοχών εταιρειών, που έχουν την έδρα τους στο εξωτερικό. Και γιατί να είναι ασυμβίβαστη π.χ. η κατοχή μετοχών της Deutsche Telecom; Και γιατί είναι νόμιμη η κατοχή μετοχών του ΟΤΕ, όταν ο ιδιοκτήτης του ΟΤΕ έχει έδρα στο εξωτερικό;

Εξυπνακίστικες αντεπιθέσεις, για λόγους επικοινωνίας, χωρίς καμία πολιτική ουσία. Διότι το πολιτικό αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο με την ρύθμιση της νομιμοποίησης των offshore.