Πολίτης Κ (όπως κουμπάρος) - Free Sunday
Πολίτης Κ (όπως κουμπάρος)

Πολίτης Κ (όπως κουμπάρος)

H  άποψη του κ. Καμμένου είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα άποψη. Διότι οι δημοκρατίες θέλουν ισορροπία ανάμεσα στα κέντρα εξουσίας. Κι όποιος έχει διαφορετική άποψη, μπορεί να δει με μια άλλη ματιά την ισχύ που απέκτησε στην γνωστή ταινία, ο πολίτης Κέιν.

Ένας εργολάβος με κανάλι μπορεί να επηρεάσει τους πολιτικούς, οι οποίοι παίρνουν τις αποφάσεις, άρα η Δημοκρατία πρέπει να προβλέπει και να εξισορροπεί τις δυνάμεις που ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν την εξουσία προς ίδιον όφελος.

Αυτό προβλεπόταν π.χ. για τους προμηθευτές και τους οφειλέτες, ακόμη και στο πιο μικρό χωριό, πολύ πριν γίνουν οι Καποδίστριες και οι Καλλικράτες.

Για να προστατευθεί το δημόσιο συμφέρον από ενδεχόμενη ιδιοτέλεια των αρχόντων.

Ο κ. Καμμένος και ο συνεπώνυμός του πρόεδρος του κόμματος, του οποίου είναι βουλευτής, λέει ότι απαιτείται μέτρο προστασίας του δημοσίου συμφέροντος από την αύξηση της επιρροής των εργολάβων.

Πολύ σωστά! Εργολάβοι, όμως, δεν ξεκίνησαν να υπάρχουν σήμερα, υπήρχαν και πριν από την εποχή του Περικλή, ο οποίος, όπως γράφει ο Θουκυδίδης, είχε κατηγορηθεί ότι έδινε τα έργα της Ακρόπολης σε φίλους του εργολάβους.

Επειδή ο νόμος περί τηλεοπτικών αδειών είναι μεταγενέστερος του Παρθενώνα, εικάζεται βάσιμα ότι το ενδεχόμενο αύξησης της επιρροής των εργολάβων ήταν γνωστό, όταν ψηφιζόταν ο νόμος του κ. Παππά.

Η Bουλή δεν έκρινε σκόπιμο να περιορίσει τη δυνατότητα των εργολάβων να εκμαυλίζουν ευάλωτους πολιτικούς τάζοντάς τους τον παράδεισο της κάμερας.

Ο κ. Καμμένος επιμένει όμως. Και καλά κάνει! Πιστεύει ότι υπάρχει ένα έλλειμμα, που πρέπει να καλυφθεί.

Το πρόβλημα είναι ότι το θεσμικό όργανο που θα κρίνει ποιος πρέπει να πάρει άδεια και ποιος δεν πρέπει, θα αποφασίσει με βάση τον νόμο, όπου δεν προβλέπεται κώλυμα για τους εργολάβους και όχι με βάση την άποψη του κ. Καμμένου, που προειδοποιεί πολίτες και κοινωνία.

Δυστυχώς έτσι γίνεται στις οργανωμένες πολιτείες. Οι προβλέψεις των νόμων είναι απρόσωπες και οι νομοθέτες παίρνουν τα μέτρα για την προστασία της κοινωνίας γενικώς και αορίστως. Για να εφαρμόζονται σε όποιον τύχει μετά να εμπίπτει σε αυτές.

Τι θέλει τώρα ο κ. Καμμένος και οι ΑνΕλ; Να εξαιρεθεί ένας υποψήφιος, επειδή είναι εργολάβος; Δε γίνεται! Ας καταθέσει πρόταση νόμου να αλλάξει η πρόβλεψη, που ο ίδιος και η κυβέρνηση που στηρίζει μας είπαν ότι θα μας απαλλάξει από τη διαπλοκή. Προφανώς από όσα λένε οι ΑΝΕΛ συνάγεται ότι η διαπλοκή θα συνεχίσει να υφίσταται αλλά γι’ αυτό στενοχωριέται μόνο ο κ. Καμμένος και κάποιοι άλλοι.

Αυτή είναι βέβαια η καλή εκδοχή. Διότι υπάρχει και το ενδεχόμενο το πρόβλημα με τον νόμο να προέκυψε όταν ενδιαφέρθηκε να πάρει άδεια ο κ. Καλογρίτσας, ο οποίος συνδέεται με πνευματικούς δεσμούς, έχει κουμπαριά δηλαδή, με τον πρόεδρο Καμμένο.

Αν λοιπόν ο κ. Καλογρίτσας δεν πάρει άδεια, μπορεί ο ίδιος ή οποιοσδήποτε άλλος να ισχυριστεί βάσιμα ότι αυτό οφείλεται στην παρέμβαση ενός πολιτικού σε βάρος του.

Όταν, όμως, ο λόγος ενός πολιτικού είναι πάνω από τον νόμο, αυτό είναι εκτροπή! Διότι στις δημοκρατίες δεν υπάρχει τίποτε πιο ισχυρό από τον νόμο, ακόμη κι αν κάποιος ισχυρίζεται πως ό,τι κάνει είναι για το κοινό καλό. Κοινό καλό χωρίς κοινά αποδεκτές διαδικασίες εντοπισμού του δεν υφίσταται!

ΥΓ: Κάποιοι λένε ότι ίσως ο εκδότης Καλογρίτσας να μην ενδιαφέρεται για τηλεοπτική άδεια, αλλά εκδήλωσε το ενδιαφέρον του για να βοηθήσει τον κουμπάρο του να δείξει ότι έχει ρόλο και λόγο. Ενδιαφέρον σενάριο για τα καφενεία, πολιτικά αδιάφορο όμως…