Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Οι σύνεδροι επιβράβευσαν τον Νίκο Φίλη - Free Sunday
Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Οι σύνεδροι επιβράβευσαν τον Νίκο Φίλη

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Οι σύνεδροι επιβράβευσαν τον Νίκο Φίλη

Ο κ. Φίλης έλαβε 1.308 ψήφους, μόλις 4 λιγότερες από τον πρώτο Ευκλείδη Τσακαλώτο και 36 περισσότερες από τον τρίτο Νίκο Βούτση.

Και αυτό διότι ο κ. Φίλης εξαρχής φάνηκε να μην έχει διάθεση να είναι ένας απλός διαχειριστής καταστάσεων στο υπουργείο αλλά προχώρησε σε παρεμβάσεις και κινήσεις οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν «στραπατσάρει» το προφίλ του, κοστίζοντάς του σε δημοτικότητα και ψήφους. Παρ’ όλα αυτά, ο υπουργός Παιδείας φάνηκε ότι πήρε την έγκριση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ για το έργο του.

Η έναρξη του σχολικού έτους

Οι μετοχές του κ. Φίλη στο κομματικό χρηματιστήριο του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι έκαναν το πρώτο τους limit up με την έναρξη του σχολικού έτους, όταν ακόμη και διά στόματος των ηγεσιών των συνδικαλιστικών οργάνων των εκπαιδευτικών (ΔΟΕ και ΟΛΜΕ) έγινε παραδεκτό ότι φέτος τα δημόσια σχολεία άνοιξαν με τα λιγότερα προβλήματα από κάθε άλλη χρονιά. Τα λειτουργικά κενά σε δημοτικά, γυμνάσια, ΓΕΛ και ΕΠΑΛ ήταν όντως πολύ λιγότερα από άλλες χρονιές, οι μαθητές παρέλαβαν αμέσως τα βιβλία τους και τα μαθήματα άρχισαν χωρίς ιδιαίτερες καθυστερήσεις. Μπορεί, ειδικά από την πλευρά της ΔΟΕ, να υπάρχουν αντιδράσεις σχετικά με την παρέμβαση του υπουργείου Παιδείας στον τρόπο λειτουργίας των ολοήμερων σχολείων και, προφανώς, όσο περνούν οι εβδομάδες θα καταγράφονται κενά σε κάποιες κατηγορίες εκπαιδευτικού προσωπικού, ωστόσο η γενική εντύπωση είναι ότι το υπουργείο Παιδείας και ο κ. Φίλης κέρδισαν το στοίχημα της ομαλής έναρξης του σχολικού έτους.

Η μάχη των Θρησκευτικών

Παράλληλα, ο κ. Φίλης κράτησε ξεκάθαρη στάση στο καυτό ζήτημα των Θρησκευτικών. Παρά το γεγονός ότι συνολικά η κυβέρνηση και ειδικά ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας έδειξαν εξαρχής ότι επιθυμούν να έχουν ομαλές σχέσεις με την Εκκλησία της Ελλάδος, ο κ. Φίλης υπερασπίστηκε –και συνεχίζει να υπερασπίζεται– το δικαίωμα της πολιτείας να καθορίζει το περιεχόμενο και τον τρόπο διδασκαλίας των Θρησκευτικών, ξεκαθαρίζοντας ότι τα νέα προγράμματα διδασκαλίας θα εφαρμοστούν και ότι η συμμετοχή της Εκκλησίας στον διάλογο για τα νέα σχολικά βιβλία θα είναι επικουρική και όχι αποφασιστική, λέγοντας χαρακτηριστικά, μόλις λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, παρουσία του ίδιου του κ. Φίλη και του υπουργού Άμυνας και προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου, «διάλογος ναι, αλλά όχι συναπόφαση». Η στάση αυτή του κ. Φίλη φαίνεται ότι επιβραβεύτηκε από τους συνέδρους.

Η εκπαίδευση των προσφύγων

Σε τρίτο επίπεδο, η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει στη δημιουργία δομών για την εκπαίδευση των παιδιών προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα συνάντησε έντονες και «θορυβώδεις» αντιδράσεις από –μικρό, είναι αλήθεια– μέρος της ελληνικής κοινωνίας. Παρά ταύτα, η ηγεσία του υπουργείου τήρησε εξαρχής αμετακίνητη στάση για το θέμα, ξεκαθαρίζοντας ότι η απόφαση θα εφαρμοστεί, όπως και γίνεται κανονικά πλέον εδώ και δύο εβδομάδες.

Από κει και πέρα, οι παρεμβάσεις του υπουργείου σε ζητήματα ιδιωτικής εκπαίδευσης έτυχαν θετικής ανταπόκρισης από την ΟΙΕΛΕ, ενώ και ο διάλογος και τα πορίσματα των αρμόδιων επιτροπών για τη μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας προστίθενται στα «συν» του κ. Φίλη, ο οποίος δείχνει αποφασισμένος να προχωρήσει πέρα από την απλή διαχειριστική λογική.


Κατά τα φαινόμενα, το συνολικό έργο του κ. Φίλη και γενικά της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας (αρκετά καλά πήγε στην ψηφοφορία για την Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και η Σία Αναγνωστοπούλου) απολαμβάνει την έγκριση των στελεχών του κόμματος, κάτι που φάνηκε και στην ψηφοφορία της περασμένης Κυριακής, η οποία, πάντως, φαίνεται ότι φέρνει νέες ισορροπίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.