Από το Ινστιτούτο Λέβι στο… στοίχημα της Ανάπτυξης - Free Sunday
Από το Ινστιτούτο Λέβι στο… στοίχημα της Ανάπτυξης

Από το Ινστιτούτο Λέβι στο… στοίχημα της Ανάπτυξης

Προτού αναλάβει τις τύχες της ανάπτυξης στην Ελλάδα, ο κ. Παπαδημητρίου ήταν πρόεδρος του –υψηλού κύρους στους οικονομικούς κύκλους παγκοσμίως– Ινστιτούτου Λέβι και εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Κολεγίου Μπαρντ, με τεράστιο έργο μελετών που αφορούν κάθε πτυχή της οικονομίας, από τη μεταρρύθμιση των χρηματοπιστωτικών δομών και τη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική ως την εκπόνηση μακροοικονομικών μοντέλων για οικονομίες χωρών όπως οι ΗΠΑ και η Ελλάδα.

Ωστόσο, στη χώρα μας έγινε ευρύτερα γνωστός όταν σε συνέντευξή του στην «Αυγή» είχε εκφράσει την άποψη ότι στην Ελλάδα θα έπρεπε να καθιερωθεί σύστημα παράλληλου νομίσματος. Συγκεκριμένα, ο διακεκριμένος οικονομολόγος είχε αναφέρει ότι «η δική μου άποψη είναι ότι η εναλλακτική ενός καλοσχεδιασμένου προγράμματος παράλληλου νομίσματος, αν υιοθετηθεί με ριζικές προδιαγραφές, π.χ. την αξία του έναντι του ευρώ και τη διευθέτηση πληρωμής φόρων με αυτό, μπορεί να γίνει η κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη της χώρας».

Πάντως, ο κ. Παπαδημητρίου δείχνει να έχει αναθεωρήσει την άποψή του. Σε δηλώσεις του αμέσως μετά την ανάληψη του χαρτοφυλακίου της Ανάπτυξης χαρακτήρισε «παραπλανητική» στη δεδομένη χρονική στιγμή τη συζήτηση περί παράλληλου ή συμπληρωματικού νομίσματος, ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει απορρίψει οποιαδήποτε σχετική συζήτηση. Μάλιστα, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, παραδέχτηκε ότι η παλαιότερη αναφορά του για παράλληλο χρηματοπιστωτικό σύστημα «ίσως να ήταν λάθος, δεν είναι ρεαλιστικό τώρα». Επίσης, διαχώρισε την ακαδημαϊκή του ιδιότητα από αυτήν του πολιτικού, για την οποία σημείωσε ότι έχει ευθύνη για τις ζωές των ανθρώπων της χώρας.

Από την άλλη, όσον αφορά τους στόχους του υπουργείου του, ο κ. Παπαδημητρίου τόνισε ότι «θα εστιάσουμε στην προσέλκυση επενδύσεων, πάντα στο πλαίσιο του ευρώ και με εμπιστοσύνη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς», επισημαίνοντας παράλληλα ότι «η Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωζώνης, προσφέρει στους υποψήφιους επενδυτές νομισματική σταθερότητα, ασφάλεια δημοκρατικών θεσμών και υψηλό επίπεδο επιστημονικού δυναμικού».

Σχετικά με τους τομείς που προσφέρονται για ταχεία ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ο νέος υπουργός Ανάπτυξης «έδειξε» τη φαρμακοβιομηχανία, την ενέργεια, τον αγροτουρισμό, τον ιατρικό και πολιτιστικό τουρισμό κ.ά., λέγοντας μάλιστα ότι πολλοί ονειρεύονται ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει η Φλόριντα της Ευρώπης. «Σηκώνουμε τα μανίκια από σήμερα. Θα προσπαθήσουμε να μειώσουμε τις παθογένειες που εμποδίζουν την επανεκκίνηση της οικονομίας» σημείωσε παραλαμβάνοντας το υπουργείο Ανάπτυξης από τον Γιώργο Σταθάκη.

Ως προς το πρόγραμμα προσαρμογής και την τρέχουσα αξιολόγηση, ο νέος υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε στη δημόσια τηλεόραση ότι «το 2017 η χώρα θα έχει το πλεόνασμα που πρέπει να έχει», ξεκαθαρίζοντας μάλιστα ότι δεν χρειάζονται νέα μέτρα και ότι δεν πρόκειται να υπάρξει τέταρτο μνημόνιο. Πάντως, ο «κεϊνσιανός» οικονομολόγος και υπουργός Ανάπτυξης έχει τονίσει πλειστάκις την ανάγκη για ένα ευρωπαϊκό «Σχέδιο Μάρσαλ», μια φράση που χρησιμοποιεί συχνά και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σχετικά με την εμπλοκή του ΔΝΤ στα ελληνικά προγράμματα διάσωσης, στη συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση τόνισε χαρακτηριστικά ότι «το ΔΝΤ εφάρμοσε στην Ελλάδα μια πολιτική με καταστροφικές συνέπειες, διότι δεν είδαμε τα αποτελέσματα που μας έλεγαν», προσθέτοντας ότι το Ταμείο «έχει τις δικές του εμμονές, αλλά όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη».

Για την ιστορία, ο κ. Παπαδημητρίου είναι απόφοιτος του Τμήματος Οικονομικών του Πανεπιστημίου Columbia και κάτοχος MA και PhD στις Οικονομικές Επιστήμες από το ερευνητικό Πανεπιστήμιο New School for Social Research στη Νέα Υόρκη. Στο παρελθόν έχει διατελέσει αντιπρόεδρος επιτροπών του Κογκρέσου Αμερικής, στις οποίες παρουσίασε την ιδέα της «Κοινωνικής Επενδυτικής Τράπεζας».