Επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα: Θετικός απολογισμός και ιστορική ομιλία - Free Sunday
Επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα: Θετικός απολογισμός και ιστορική ομιλία

Επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα: Θετικός απολογισμός και ιστορική ομιλία

Όχι μόνο διότι επέλεξε την Αθήνα για να εκφωνήσει μία εξαιρετικά «δυνατή» ομιλία περί δημοκρατίας –πολλοί έκαναν λόγο για την πολιτική παρακαταθήκη του Ομπάμα, καθώς βαίνει προς την έξοδο από τον Λευκό Οίκο και την παράδοση της εξουσίας στον Ντόναλντ Τραμπ– αλλά και γιατί ο Αμερικάνος Πρόεδρος «έστειλε μήνυμα» τόσο προς την Ευρώπη όσο και προς τη νέα (υπό σχηματισμό) κυβέρνηση των ΗΠΑ σχετικά με τη στάση που πρέπει να τηρηθεί έναντι της Ελλάδας, αλλά και γενικά έναντι των προσπαθειών για έξοδο από τη λιτότητα και την περιοριστική πολιτική.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε ξεκάθαρα ότι η ανάπτυξη δεν μπορεί να έρθει μέσα από διαρκή και αυστηρή λιτότητα, αλλά μέσα από πολιτικές που θα δίνουν ελπίδα και προοπτική στους πολίτες, και κάλεσε τους δανειστές της Ελλάδας, άμεσα, να προχωρήσουν σε διευθέτηση του δημόσιου χρέους της χώρας, αλλά και την Ελλάδα να συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητάς της σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο.

Φαίνεται ότι οι θέσεις Ομπάμα χτύπησαν κάποια ευαίσθητη χορδή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος, πριν καν κλείσουν τα μικρόφωνα της κοινής συνέντευξης Ομπάμα-Τσίπρα, έσπευσε να δηλώσει ότι «η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους κάνει κακό στην Ελλάδα», κάνοντας, δικαίως, την Ντόρα Μπακογιάννη να χαρακτηρίσει «απρεπή» τη δήλωση αυτή και δημιουργώντας σχετική αμηχανία ενόψει της επίσκεψης Ομπάμα στο Βερολίνο. Μάλιστα, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών προσπάθησε να διορθώσει την απρέπεια Σόιμπλε, λέγοντας ότι η δήλωση δεν σχετιζόταν με όσα είπε ο Ομπάμα κατά την παρουσία του στην Αθήνα.

Ταυτόχρονα, ο Ομπάμα, απευθυνόμενος και στον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, έπλεξε το εγκώμιο της Ελλάδας όσον αφορά την αντιμετώπιση του προσφυγικού, υπογραμμίζοντας τον ανθρωπισμό που η χώρα έχει ως σήμερα επιδείξει, αλλά και καλώντας την Ευρώπη να συνδράμει την Ελλάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι καμία χώρα δεν μπορεί να αφεθεί μόνη της, αλλά ότι χρειάζεται συλλογική απάντηση στην προσφυγική κρίση.

Κατά την κυβέρνηση, η χώρα βγαίνει πολλαπλά ωφελημένη από την επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα. Κυβερνητικές πηγές εξηγούσαν ότι, πέρα από αυτή καθαυτή τη σημασία της επίσκεψης, η οποία δείχνει εμφανώς την έξοδο της χώρας από μια περίοδο απομόνωσης, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ στήριξε δημόσια το αίτημα για απομείωση του ελληνικού χρέους και την προώθηση αναπτυξιακών πολιτικών, αλλά και αναγνώρισε τον μείζονα ρόλο που η Ελλάδα παίζει για τη σταθερότητα και ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής. Τέλος, επισημαίνουν ότι ο ίδιος ο Λευκός Οίκος φρόντισε να τονίσει τη σημασία και τους συμβολισμούς της επίσκεψης του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα, δημοσιοποιώντας βίντεο από την επίσκεψή του στην Ακρόπολη, συνοδευόμενο από κείμενο-ύμνο στη δημοκρατία. Σημειώνεται, δε, ότι διπλωματικές πηγές τονίζουν με νόημα ότι ο Ομπάμα, διαφοροποιούμενος από προκατόχους του που συνδύαζαν την επίσκεψη στην Ελλάδα με επίσκεψη στην Τουρκία, εξαίρεσε την Άγκυρα από τους προορισμούς του ταξιδιού του.

Από την άλλη, πάντως, ακόμα και η επίσκεψη Ομπάμα έδωσε την ευκαιρία στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση να μπουν σε νέα «αψιμαχία», με το Μέγαρο Μαξίμου να υποστηρίζει ότι «τελικά η κυβέρνηση δεν έχει την αντιπολίτευση που της ταιριάζει. Αδυνατεί να αρθρώσει σοβαρό πολιτικό λόγο, περιορίζεται στο να ζητά συνεχώς εκλογές, ενώ προσπαθεί να μειώσει την αξία της επίσκεψης Ομπάμα» και τη ΝΔ να απαντά ότι «η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει τη σημαντική επίσκεψη του Προέδρου Ομπάμα στην Ελλάδα. Τόσο σε επίπεδο ουσίας όσο και σε επίπεδο εικόνας, πέρασε κάτω από τον πήχη».