Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, η Friederike von Tiesenhausen κι οι κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ - Free Sunday
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, η Friederike von Tiesenhausen κι οι κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, η Friederike von Tiesenhausen κι οι κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ

Προφανώς η είδηση για την σύγκληση μιας συνάντησης για το ελληνικό χρέος -με τη συμμετοχή, από τη μία των πλευρά υπουργών των ισχυρότερων οικονομιών και άλλων θεσμικών παραγόντων της ΕΕ και από την άλλη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου- δεν είναι μία είδηση, την οποία οιοσδήποτε ευρωπαίος κυβερνητικός αξιωματούχος θα ήθελε να πληροφορηθεί από τις εφημερίδες.

Πολύ δε περισσότερο, αν είναι Έλληνας και το θέμα τον αφορά άμεσα. Ο οποιοσδήποτε κυβερνητικός αξιωματούχος, εφόσον προκύψει το ερώτημα, εάν γνώριζε για τον προγραμματισμό της συνάντησης, εκείνη τη στιγμή έχει δύο επιλογές: Ή κλείνει το τηλέφωνο, ώστε να μην τον βρουν μέχρι να έχει σαφή εικόνα ή ρισκάρει να κάνει τον έξυπνο και να ισχυριστεί ότι δεν αιφνιδιάστηκε.

Η κυβέρνηση χθες το βράδυ, όταν δημοσιεύθηκε η πληροφορία στην γερμανική εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung», επέλεξε το μίγμα, ανάμεσα στις δυο: Κι έκλεισε το επίσημο τηλέφωνο και ρίσκαρε να δείξει ότι δεν αιφνιδιάστηκε.

«Εδώ και πολύ καιρό λειτουργεί μια άτυπη ομάδα, το Washington Group, στο οποίο μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών των τεσσάρων μεγαλύτερων κρατών της Ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία) καθώς και οι θεσμοί (Eurogroup, ΕΚΤ και ΔΝΤ). Στη σύσκεψη, η οποία δεν είναι καθόλου έκτακτη, θα συζητηθούν οικονομικά θέματα της Ευρωζώνης, είναι λογικό να συζητηθεί και το ελληνικό χρέος», έλεγαν «κύκλοι του ΥΠΟΙΚ».

Η αγωνία τους έδειχνε πως ήταν να προλάβουν την αντιπολίτευση πριν μιλήσει «για όλα αυτά που θα γίνουν για μας, χωρίς εμάς».

Προφανώς κανείς δεν ήθελε να αναλάβει την ευθύνη να κάνει ένα σχόλιο με το ονοματάκι του. Η κυβέρνηση δεν ήθελε να σχολιάσει. Δεν σχολίασε άλλωστε. Ήθελε να είναι παρούσα στα δελτία ειδήσεων, που θα έπαιζαν το θέμα.

Η μπάλα στην κυρία Friederike von Tiesenhausen. Κι εκεί που η Ελλάδα πνιγόταν στις συζητήσεις περί της ρύθμισης του χρέους, ήλθε η εκπρόσωπος του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών, Βόλφρανγκ Σόιμπλε, που διέψευσε όχι  το έκτακτο της συνάντησης, όπως είχε σπεύσει να κάνει η Αθήνα, αλλά την ίδια τη συνάντηση.

«Τέτοια συνάντηση δεν υπάρχει, δεν υπήρχε και δεν πρόκειται να γίνει. Δεν υπάρχει λόγος για συνάντηση αντιμετώπισης κρίσης, γιατί δεν υπάρχει κρίση αυτή τη στιγμή. Υπάρχει η διαδικασία της αξιολόγησης, που τρέχει και δεν υπήρχε επισήμως ανακοινωμένη τέτοια σύνοδος», είπε με το ονοματάκι της η κα Φριντερίκε φον Τίζενχάουζεν (Friederike von Tiesenhausen).

Αν  αύριο αποδειχθεί ψευδής η δήλωση, μπορεί οποιοσδήποτε να ζητήσει εξηγήσεις από την κυρία φον Τίζενχάουζεν. Διότι η κυρία φον Τίζενχάουζεν, όταν μιλά, δε λέει αυτά που θέλει, αλλά δεσμεύει τον θεσμό που εκπροσωπεί.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει να μιλά με κύκλους και διαρροές, οι οποίες μπορεί να είναι χρήσιμες για το ρεπορτάζ των εφημερίδων και να μην εκθέτουν την αξιοπιστία αυτού που τις κάνει, όταν πολύ συχνά διαψεύδονται, αλλά είναι παντελώς άχρηστες έως επικίνδυνες για την εκπροσώπηση της χώρας, όταν γίνονται επισήμως και ανωνύμως.

Διότι είναι η αξιοπιστία της Ελλάδας, που πλήττεται όταν κυβερνητικό στέλεχος στην Αθήνα επιβεβαιώνει ανωνύμως μία χωρίς ελληνική συμμετοχή συνάντηση για αποφάσεις για το ελληνικό χρέος, την οποία διαψεύδει επωνύμως το Βερολίνο, που θα την φιλοξενούσε.

Εκτός αν η πηγή της «Süddeutsche Zeitung» ήταν και αυτή στην Αθήνα, οπότε εύκολα μπορεί να συμπεράνει ο οποιοσδήποτε ότι κανένα σοβαρό συμπέρασμα δε βγήκε από τις διαρροές στο wikileaks των τηλεφωνημάτων μεταξύ των στελεχών του ΔΝΤ, τον προηγούμενο Απρίλιο, που σχολιάστηκαν από την ελληνική κυβέρνηση πριν καλά –καλά δημοσιευθούν.

Τότε κάποιοι στο ΔΝΤ είχαν θυμώσει και είχαν υπονοήσει απόπειρα εκβιασμού. Λίγο αργότερα, η κυβέρνηση είπε ‘ναι’ σε όλα και τελείωσε η πρώτη αξιολόγηση. Σε λίγο τελειώνει και η δεύτερη.

Στην δήλωση της κυρίας von Tiesenhausen δείχνει θυμωμένος ο Σόιμπλε. Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν σοβαρότερα πράγματα από το πώς θα στριμωχθεί ο Μητσοτάκης. Κι είναι κρίμα με τόση λατρεία για τον Καραμανλή μέσα στην κυβέρνηση, να μην έχουν αποστηθίσει την περίφημη φράση: «Στην πολιτική υπάρχουν πράγματα που λέγονται και δε γίνονται και πράγματα που γίνονται και δε λέγονται».

Αλλά αυτήν την είχε πει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ενώ την κυβέρνηση ενδιαφέρει μόνο ο Κώστας Καραμανλής.

ΥΓ. Στην φωτογραφία της κυρία Friederike von Tiesenhausen είναι το εξώφύλλο της προσωπικής της σελίδας στο facebook