Το σύνδρομο της Θεσσαλονίκης: Πρωτεύουσα μία στις δεκαπέντε - Free Sunday
Το σύνδρομο της Θεσσαλονίκης: Πρωτεύουσα μία στις δεκαπέντε

Το σύνδρομο της Θεσσαλονίκης: Πρωτεύουσα μία στις δεκαπέντε

«Θεωρώ ότι η Θεσσαλονίκη γίνεται πραγματική συμπρωτεύουσα».

Η δήλωση της υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά, με την οποία σχολίασε τη δημιουργία του παραρτήματος της γραμματείας του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, φάνηκε ενταγμένη σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και όσα ακούστηκαν για υποβάθμισή της.

Άλλωστε, όπως φάνηκε και από την όλη διαχείριση του ζητήματος, το πρόβλημα στην υπόθεση δεν ήταν η κ. Κόλλια, το πρόβλημα στο οποίο έρχεται να απαντήσει η δημιουργία του γραφείου δεν είναι η κυβέρνηση αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ. Για την ακρίβεια, ο δυσαρεστημένος ΣΥΡΙΖΑ της Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Τσίπρας έδωσε το μήνυμα απευθείας. «Το γραφείο μου είναι ανοιχτό σε όλους τους φορείς» είπε από βήματος, στέλνοντας να γνωρίσουν την κ. Νοτοπούλου όσοι τοπικοί φορείς –με ειδική αναφορά στους φορείς της αυτοδιοίκησης– προσπαθούν να βρουν διαύλους επικοινωνίας με την Αθήνα.

«Δυστυχώς για την Κατερίνα, “αύριο” δεν υπάρχει» σχολιάζει στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ από την Αθήνα, αποφεύγοντας να απαντήσει στο κατά πόσο το «αύριο» που δεν έχει είναι προσωπικό ή κομματικό. Μια απλή ματιά στις φωτογραφίες από την περιοδεία του κ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη δείχνει ότι η αναφορά δεν είναι σε προσωπικό μέλλον.

Στο ΝΟΗΣΙΣ, από τους οκτώ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης, δεν ήταν παρά μόνο ο υπουργός πλέον Σωκράτης Φάμελλος και ο Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης. Πρωθυπουργική παρουσία σε περιοδεία στη Θεσσαλονίκη χωρίς τους βουλευτές των γειτονικών νομών να στριμώχνονται δεν έχει καταγραφεί στη μεταπολιτευτική πολιτική ιστορία του τόπου. Εκτός αν ήταν επιλογή του ίδιου του πρωθυπουργού.
Στη συνάντηση των φορέων δεν διακρίνονται παρά δύο βουλευτές ακόμη και ένας-δύο που δεν ήταν στο φωτογραφικό κάδρο.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από την Αθήνα επισημαίνουν ότι ο κ. Τσίπρας έχει σχεδόν μηδενική εσωκομματική αμφισβήτηση και αυτό του εξασφαλίζει μια ευχέρεια κινήσεων που ελάχιστοι πρωθυπουργοί είχαν στο παρελθόν. «Ακόμη και όταν έφυγε η ΛΑΕ, δεν του δημιουργήθηκε πρόβλημα» λένε και δίνουν δύο ερμηνείες σε αυτό: ή είναι παντοδύναμος ή παίζει το κεφάλι του.

«Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Αριστερά οδεύει προς μια ιστορική ήττα, τόσο ιστορική όσο ιστορική ήταν η νίκη του Ιανουαρίου του 2015» λένε, για να αποδώσουν σε αυτό το γεγονός ότι ο Τσίπρας δεν αμφισβητείται στο εσωτερικό του κόμματός του. Η σωτηρία του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι σωτηρία του Τσίπρα, γι’ αυτό και τον αφήνουν να τη διεκδικήσει απερίσπαστα μεν, μόνος δε.

Έτσι, στη Θεσσαλονίκη ήταν μόνος. Οι προσωπικοί του φίλοι στην πόλη είναι στο Μαξίμου, ενώ πολιτικούς φίλους δεν έχει και οι βουλευτές, που αντιλαμβάνονται ότι τους πηγαίνει για σφαγή, δεν ενθουσιάζονται και δεν εμφανίζονται.

Τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση βλέπει τη δομή της τον περιέγραψε η κ. Κόλλια όταν ρωτήθηκε αν η διευθύντρια του γραφείου, «η κ. Νοτοπούλου, θα την καπελώσει». «Εμείς είμαστε υπηρέτες του ελληνικού λαού, είτε λεγόμαστε υπουργοί, είτε υφυπουργοί, είτε πρωθυπουργοί» είπε η υφυπουργός σε ραδιοφωνικές συνεντεύξεις της μετά την πρωθυπουργική περιοδεία, αποφεύγοντας προσεκτικά να προβεί σε ιεραρχήσεις ρόλων.

Αμέσως δε μετά έθεσε και το νέο επιχείρημα: «Να μας πει η ΝΔ επί κυβερνήσεων και υπουργών Μακεδονίας-Θράκης τι περισσότερο γινόταν». Κάποιοι απέδωσαν την αναφορά στον εκνευρισμό που προκαλεί η πολιτική πίεση την οποία δέχεται τόσο από την κυβέρνηση όσο και από το κόμμα της και με την «ανάσα» του Μαξίμου, καθώς ο κ. Τσίπρας «απείλησε» ότι θα πηγαίνει στη Θεσσαλονίκη κάθε δεκαπέντε μέρες.