Ενας άγριος νέος κόσμος - Free Sunday
Ενας άγριος νέος κόσμος

Ενας άγριος νέος κόσμος

Είχαμε προετοιμαστεί για ένα κολασμένο λασπόλουτρο στη Βουλή την Τρίτη το βράδυ, με τη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Όμως ξυπνήσαμε σε μια νέα, εφιαλτική πραγματικότητα και η ρουτίνα μας διαταράχθηκε. Το υπερθέαμα αναβλήθηκε για την επόμενη εβδομάδα όταν έγινε γνωστή η απόλυτη φρίκη, το αιματοκύλισμα στο αεροδρόμιο και στο μετρό των Βρυξελλών, απ’ όπου έχει περάσει ή θα μπορούσε να βρεθεί ο καθένας μας. Ναι, θα ήταν όχι απλώς παράταιρο αλλά σχεδόν αστείο να χτυπιούνται στη Βουλή ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ποιο κόμμα κρύβει βαρύτερους σκελετούς στο ντουλάπι του και θα επιβεβαιωνόταν ακόμη μια φορά η οξύτητα της ελληνικής ιδιαιτερότητας.

Κάπως έτσι, η πολυαναμενόμενη σύγκρουση κορυφής θα αργήσει λίγες μέρες (προγραμματίστηκε για την επόμενη Τρίτη), όταν πια θα έχει καθίσει η σκόνη και θα έχει διαγραφεί ένα μέρος του σκοτεινού ορίζοντα μπροστά. Αλλά επειδή οι παλιές συνήθειες δεν εγκαταλείπονται εύκολα, εκδηλώθηκε γκρίνια από την αντιπολίτευση για το γεγονός ότι αναβλήθηκε για την επόμενη Πέμπτη και η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Θεωρήθηκε ότι αυτό έγινε εκ του πονηρού, επειδή το Μέγαρο Μαξίμου ήθελε να προηγηθεί η μονομαχία Τσίπρα-Μητσοτάκη. Τα διάφορα του ελληνικού μικρόκοσμου φαίνονται σχεδόν ανακουφιστικά, ανώδυνα γραφικά, μπροστά στη νέα τάξη πραγμάτων που διαμορφώνεται στην Ε.Ε. μπροστά στην απειλή του τζιχαντισμού. Γιατί όλα όσα συμβαίνουν στην ήπειρό μας θα επηρεάσουν εκ των πραγμάτων την ελληνική κατάσταση, αφού η χώρα μας βρίσκεται στο επίκεντρο της προσφυγικής κρίσης, είναι οικονομικά τσακισμένη, με μια κουρασμένη κοινωνία και με πρόβλημα ποιότητας πολιτικής ελίτ.

Είναι ήδη προφανές ότι η έτσι κι αλλιώς προβληματική συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη στην εφαρμογή της, η λογική της περιχαράκωσης και των κλειστών συνόρων θα ενισχυθεί, ο ευρωσκεπτικισμός και η ξενοφοβία θα κλιμακωθούν, οι ανθελληνικές επιθέσεις θα πολλαπλασιαστούν.


Χάος μέσα στο χάος

Τι είναι πιο παράλογο; Να επιμένει ο ΥΠΑΜ Π. Καμμένος ότι οι ΑΝΕΛ έχουν άρει την εμπιστοσύνη τους στον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλα για τη «Μακεδονία» ή να προβλέπει δημόσια ο Γ. Μουζάλας ότι δεν αποκλείεται να πεθάνουν παιδιά στην Ειδομένη; Τη μια ακούμε ότι αποχωρούν ΜΚΟ από την περιοχή, την άλλη γίνεται μπέρδεμα με τους αριθμούς των εγκλωβισμένων (επισήμως γύρω στις 50.000) γιατί φαίνεται να μειώνονται χωρίς να εξηγείται πώς έγινε αυτό, ενώ ο πρωθυπουργός διαμαρτυρήθηκε στο ΝΑΤΟ γιατί δεν επιτελεί τον ρόλο του στο Αιγαίο για να μειωθούν οι προσφυγικές ροές. Γεγονός είναι ότι υπάρχουν προβλήματα συντονισμού, παρόλο που η κατάσταση είναι τόσο δύσκολη, ώστε ακόμη και η καλύτερη δυνατή προσπάθεια μπορεί να μην ήταν αρκετή για μια αποτελεσματική διαχείριση του προβλήματος. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το προσφυγικό δεν προκαλεί φθορά στην κυβέρνηση, γιατί οι πολίτες δεν της καταλογίζουν την ευθύνη, την οποία επιρρίπτουν στις ευρωπαϊκές ηγεσίες, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τον ελληνικό αντιευρωπαϊσμό.

Ξέρουμε ήδη ότι γίνεται πια αδιανόητη κάθε συζήτηση για εκλογές στο ορατό μέλλον. Ο ΥΠΟΙΚ Ευ. Τσακαλώτος έδωσε μέχρι και ημερομηνία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, 22 Απριλίου, όταν η ελληνική πλευρά φιλοδοξεί ότι στο Eurogroup θα επισημοποιηθεί η συμφωνία με τους πιστωτές και θα αναληφθεί κάποια δέσμευση για την απομείωση του χρέους. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα πάνε καλά στη διαπραγμάτευση. Αντίθετα, προκύπτει ότι η υπερφορολόγηση θα αγγίξει παράλογα επίπεδα, αφού συζητείται από αύξηση του ΕΝΦΙΑ και των τελών κυκλοφορίας μέχρι φορολόγηση καυσίμων, κινητών τηλεφώνων, συνδρομητικής τηλεόρασης. Στο μεταξύ, αρχίζει και η διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων με προοπτική την πληρωμή της πρώτης δόσης τον Ιούλιο και χωρίς ο μέσος φορολογούμενος να καταλαβαίνει μέσα στις τόσο συγκεχυμένες πληροφορίες που διακινούνται αν έχει νόημα να εργάζεται με νόμιμο τρόπο. To υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να περιορίσει τις μειώσεις στις συντάξεις προβάλλοντας πρωτογενές πλεόνασμα 3 δισ. ευρώ, το οποίο είναι κατά σχεδόν 2 δισ. ευρώ υψηλότερο του στόχου στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2016. Πώς συνέβη αυτό το θαύμα, αφού μειώθηκαν τα φορολογικά έσοδα; Με τον αναμενόμενο τρόπο: συγκράτηση δαπανών και είσπραξη μερίσματος 700 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα της Ελλάδας.

Από την άλλη, πολλά παίζονται σε σχέση με τον ρόλο του ΔΝΤ, που θέτει ως όρο για να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ζητώντας, παράλληλα, ακόμη σκληρότερα μέτρα από αυτά που προωθούνται. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Φ. Κουτεντάκης κατήγγειλε ότι κλιμάκια των θεσμών ζήτησαν ολιγοήμερη καθυστέρηση πληρωμής μισθών-συντάξεων, ενώ για τη χρονοκαθυστέρηση των δόσεων έκανε λόγο για συμπεριφορά «τύπου Σάιλοκ».

Αυτό που δεν ξέρουμε είναι πότε εξαντλούνται τα ταμειακά διαθέσιμα του ελληνικού Δημοσίου. Υποτίθεται ότι αυτό θα συνέβαινε τον Ιούνιο, αλλά λόγω βαρών που προστέθηκαν από το προσφυγικό κάποιοι μιλούν για το τέλος Απριλίου. Όπως και να ’χει, υπάρχει βούληση απ’ όλες τις πλευρές να αποφευχθεί ένα ελληνικό ατύχημα σε μια στιγμή που συγκλονίζεται ολόκληρη η Ευρώπη από μια ασύμμετρη απειλή.