Ο Λεωνίδας ξέφυγε από τις Θερμοπύλες της αντιδιαπλοκής - Free Sunday
Ο Λεωνίδας ξέφυγε από τις Θερμοπύλες της αντιδιαπλοκής

Ο Λεωνίδας ξέφυγε από τις Θερμοπύλες της αντιδιαπλοκής

Με βάση το νέο πολιτικό αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ, τα επιπλέον μέτρα και οι πρόσθετες δυσκολίες που οφείλονται στο αποτυχημένο οικονομικό πείραμα Τσίπρα-Βαρουφάκη πρέπει να αποδοθούν στη διαπλοκή των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Επιπλέον, τα ξένα κέντρα που συνωμοτούσαν εναντίον της κυβέρνησης Τσίπρα μαζί με την «τρόικα εσωτερικού» έδωσαν τη θέση τους, για τις ανάγκες του σεναρίου, στη διαπλοκή και τους πολιτικούς της υποστηρικτές, που επείγονται να ανατρέψουν την κυβέρνηση.
Το πρόβλημα με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ενώ έχει κάνει πρόοδο στη διαμόρφωση των οικονομικών του προτάσεων, εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τις ίδιες πολιτικές μεθόδους της τεχνητής πόλωσης, του αποπροσανατολισμού και της κατασκευής κάθε είδους εχθρών και αντιπάλων. Κατά την άποψή μου, όσο μεγαλώνουν οι λαϊκές αντιδράσεις στη στροφή 180 μοιρών που πραγματοποίησε η κυβερνητική ηγεσία στην οικονομική της πολιτική και γίνεται φανερό το μέγεθος του λογαριασμού της αποτυχίας του 2015, τόσο θα μεγαλώνει ο πειρασμός για κυβερνητικές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη και άλλες ενέργειες που οδηγούν σε μεγαλύτερη απαξίωση προβληματικών θεσμών και μπορεί τελικά να υπονομεύσουν και την προσπάθεια οικονομικής προσαρμογής.

Άσφαιρα πυρά
Η επίθεση που εξαπέλυσαν τα στελέχη της κυβέρνησης κατά της αντιπολίτευσης και της διαπλοκής κατά τη διάρκεια της προ ημερήσιας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή, την περασμένη Τρίτη, ήταν με άσφαιρα πυρά. Αποδείχθηκε για μία ακόμη φορά ότι στόχος των ελληνικών κυβερνήσεων, όποιος και να είναι ο ιδεολογικός χρωματισμός τους, δεν είναι η καταπολέμηση της διαπλοκής στο όνομα της προάσπισης του δημόσιου συμφέροντος αλλά το «στρίμωγμα» πολιτικών αντιπάλων και διαπλεκόμενων συμφερόντων που θεωρούνται ανταγωνιστικά, για να διευκολυνθεί η εξουσία στους δικούς της διαπλεκόμενους χειρισμούς.

Μήνυμα από την Κύπρο
Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας, αλλά και όλα τα στελέχη της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης που πήραν τον λόγο, ασχολήθηκαν με την περιγραφή του παρελθόντος, στη βάση αυθαίρετων πολιτικών ερμηνειών και σε έναν πόλεμο εντυπώσεων που έκανε ακόμη πιο αποκρουστική την εικόνα του πολιτικού συστήματος για τον μέσο πολίτη.
Την ώρα, λοιπόν, που ο πρωθυπουργός έσερνε τον χορό της αντιδιαπλεκόμενης πολιτικής φλυαρίας, βρισκόταν σε εξέλιξη στην Κύπρο ένα σκάνδαλο τεράστιων διαστάσεων, το οποίο θίγει άμεσα τη διαπλοκή στην Ελλάδα. Οι αρμόδιες δικαστικές αρχές της Κύπρου ζήτησαν την έκδοση του Λεωνίδα Μπόμπολα, θεωρώντας ότι ο επικεφαλής της μεγαλύτερης κατασκευαστικής εταιρείας της Ελλάδας εμπλέκεται σε σκάνδαλο χρηματισμού αξιωματούχων στην Κύπρο προκειμένου να εξασφαλίσει η εταιρεία Ηλέκτωρ, η οποία ανήκει στον όμιλο Μπόμπολα, το έργο του ΧΥΤΑ Πάφου. Η έρευνα και κυρίως τα αλληλοκαρφώματα εμπλεκόμενων στελεχών και αξιωματούχων της τοπικής αυτοδιοίκησης ενισχύουν την εντύπωση ότι ο διαγωνισμός στήθηκε με έναν τρόπο που ζημίωσε τα συμφέροντα του δήμου και του Δημοσίου και πως από το 2008 έως το 2015 η Ηλέκτωρ υπερχρέωνε τον δήμο για τη διαχείριση των σκουπιδιών.
Ήδη τελούν υπό προσωρινή κράτηση στην Κύπρο έντεκα άτομα, ανάμεσα στα οποία ο δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Λουρουτζιάτης και τρία άτομα προερχόμενα από την Ηλέκτωρ, ο τέως διευθύνων σύμβουλος Θανάσης Κατρής, ο τέως γενικός διευθυντής Δημήτρης Γιαννακόπουλος και ο Ιορδανός μηχανικός Ιμάντ Μπακλέχ.
Οι κατηγορίες που ερευνώνται εις βάρος του κ. Μπόμπολα είναι συνωμοσία και διάπραξη κακουργημάτων, χρηματισμός δημοσίου λειτουργού, αδικήματα διαφθοράς και «ξεπλύματος μαύρου χρήματος». Σύμφωνα με τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Ηλέκτωρ Θανάσης Κατρής έχει στραφεί κατά του πρώην αφεντικού του, υποστηρίζοντας ότι οι «μίζες» δίνονταν με απευθείας εντολή του τελευταίου και σε ορισμένες περιπτώσεις από τον ίδιο προσωπικά.
Ο κ. Μπόμπολας είναι διευθύνων σύμβουλος της Ελάκτωρ, της μεγαλύτερης κατασκευαστικής εταιρείας της χώρας, η οποία έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε μεγάλα έργα, όπως η κατασκευή του εθνικού οδικού δικτύου στη βάση της λεγόμενης Σύμπραξης του Δημοσίου με τον Ιδιωτικό Τομέα (ΣΔΙΤ) και της σιδηροδρομικής υποδομής.
Η μεθοδολογία που φαίνεται να χρησιμοποίησε ο κ. Μπόμπολας στην Κύπρο έχει τεράστια σημασία για τη χώρα μας, γιατί έχει τεκμηριωθεί πέρα από κάθε λογική αμφισβήτηση ότι με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων πληρώσαμε «χρυσά» έργα πολλά από τα οποία παραμένουν υπό κατασκευή.
Θα περίμενε, λοιπόν, κανείς ότι ο αντιδιαπλεκόμενος πρωθυπουργός κ. Τσίπρας θα απέφευγε τις γενικές και αστήρικτες κατηγορίες και θα έδινε άμεση προτεραιότητα στην εξέταση των διαπλεκόμενων σχέσεων του Ομίλου Μπόμπολα με την εξουσία. Κατά την άποψή μου, το απέφυγε διότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ακολουθεί το κακό προηγούμενο των κυβερνήσεων που καταγγέλλει και προωθεί στην κατεύθυνση του κ. Μπόμπολα και των συμφερόντων που εκπροσωπεί εντυπωσιακά «πακέτα», που καλύπτουν από το μετρό της Θεσσαλονίκης μέχρι τις εθνικές οδούς, που φαίνεται ότι θα πληρώσουμε για τρίτη φορά, ενώ, σύμφωνα με τη λογική της ΣΔΙΤ, οι παραχωρησιούχοι που θα τις εκμεταλλεύονται για δεκαετίες ολόκληρες έχουν υποχρέωση να χρηματοδοτήσουν την κατασκευή τους.
Στην Ελλάδα της διαπλοκής και της παρακμής έχουμε φτάσει στο σημείο να πληρώνουμε προκαταβολικά διόδια για έργα που βρίσκονται υπό κατασκευή, αναλάβαμε ως Δημόσιο και φορολογούμενοι πολίτες 10 δισ. χρέη του ΟΣΕ, το μεγαλύτερο τμήμα των οποίων ήταν «κόλπα» των κατασκευαστών, ενώ δώσαμε στους παραχωρησιούχους την εκμετάλλευση των εθνικών οδών, η κατασκευή των οποίων χρηματοδοτείται τελικά με δημόσιο χρήμα, ευρωπαϊκό και ελληνικό. Την κακή παράδοση των προηγούμενων κυβερνήσεων φαίνεται ότι συνεχίζει, προωθώντας τα κατάλληλα χρηματοδοτικά «πακέτα», ο αρμόδιος υπουργός κ. Σπίρτζης, ο οποίος έχει δύο ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά. Προέρχεται από τα σπλάχνα του ΠΑΣΟΚ, το οποίο τον ανέδειξε σε πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, και βρίσκεται πολύ κοντά στο Μαξίμου. Θα πρότεινα, λοιπόν, στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να χρησιμοποιήσει το καλό παράδειγμα της Κύπρου, για να δει, σε συνεργασία με τα άλλα κόμματα, τι «καπέλα» έχουμε φάει διαχρονικά από τους εθνικούς εργολάβους, ποιες μεθοδεύσεις μπορεί να χρησιμοποιήθηκαν για να υπογραφούν οι ζημιογόνες για το Δημόσιο συμφωνίες και τι ακριβώς προσπαθούν να κάνουν ο κ. Σπίρτζης και οι συνεργάτες του στέλνοντας περισσότερο δημόσιο χρήμα στον κ. Μπόμπολα και άλλους παραχωρησιούχους. Η μέθοδος της Κύπρου, μίζες και υπερτιμολογήσεις, μπορεί να αποτελεί το κλειδί για να τεκμηριώσουμε αυτό που εκτιμούμε ότι συμβαίνει στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες και να αποτρέψουμε τη συνέχισή του με διαφορετική ιδεολογική και πολιτική συσκευασία. 

Σκόπιμη αστοχία
Κατά τα άλλα, η αντιδιαπλεκόμενη κριτική της εξουσίας είναι σκόπιμα άστοχη. Το πρόβλημα με τα ΜΜΕ δεν είναι ο υπερδανεισμός και η αδυναμία εξυπηρέτησης ορισμένων δανείων, γιατί αυτός είναι ο κανόνας που ισχύει για το σύνολο της οικονομίας.
Τα κόκκινα δάνεια ήταν 4% του συνόλου πριν από την κρίση, γι’ αυτό άλλωστε οι τράπεζες δεν επέμεναν σε εγγυήσεις από την πλευρά επιχειρηματιών που είχαν δυναμική παρουσία στην αγορά, και έφτασαν, με τη βοήθεια και της περιπέτειας του 2015, στο 44% του συνόλου. Το ποσοστό των κόκκινων δανείων για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις πλησιάζει το 60% και των κόκκινων δανείων προς ελεύθερους επαγγελματίες και πολύ μικρές επιχειρήσεις ξεπερνά το 65%. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, το 80% των κόκκινων δανείων οφείλονται αποκλειστικά στην παρατεταμένη ύφεση και δεν δημιουργήθηκαν εξαιτίας της κακής επιχειρηματικής συμπεριφοράς των δανειοληπτών.
Από τη στιγμή, λοιπόν, που η κυβερνητική ηγεσία δίνει έμφαση σε αυτό που αποκαλεί θαλασσοδάνεια, περιορίζεται σκόπιμα στο λάθος πεδίο έρευνας, προφανώς για να μη φτάσει σε συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Όταν μιλάμε για διαπλοκή, πρέπει αναγκαστικά να εξετάσουμε το τρίγωνο μεγάλων συμφερόντων, ΜΜΕ και πολιτικής εξουσίας. Αυτά έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν αρχίσει να διαχειρίζεται τέτοιες υποθέσεις και τώρα, για προφανείς λόγους, φυλάσσει αντιδιαπλεκόμενες Θερμοπύλες αφήνοντας τον Λεωνίδα να περνάει ανενόχλητος. Η υπερασπιστική γραμμή του κ. Μπόμπολα είναι ότι δεν πρέπει να εκδοθεί στην Κύπρο γιατί τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται είναι αρμοδιότητας της ελληνικής Δικαιοσύνης.