Η σελίδα γυρίζει αργά και διστακτικά - Free Sunday
Η σελίδα γυρίζει αργά και διστακτικά

Η σελίδα γυρίζει αργά και διστακτικά

Το Eurogroup της 24ης Μαΐου θα είναι καθοριστικό έτσι κι αλλιώς. Είτε επικυρώσει μια διευθέτηση του ελληνικού ζητήματος με ουσία και βάθος είτε μείνει ημιτελής η συμφωνία (το τενεκεδάκι παρακάτω, όπως λέει το κλισέ), που απλώς θα μεταφέρει το πρόβλημα για το φθινόπωρο. Η ελληνική πλευρά βιάζεται για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, όχι μόνο για να αρχίσουν οι εκταμιεύσεις αλλά επίσης για να υπάρξει, επιτέλους, ησυχία και μια κάποια κανονικότητα στη λειτουργία της οικονομίας. Για τον λόγο αυτό θα διανυθεί η απόσταση που αναλογεί στην εδώ πλευρά. 

Στις 17 Μαΐου θα κατατεθεί στη Βουλή το νέο πολυνομοσχέδιο με μέτρα 1,8 δισ. (από έμμεσους φόρους κυρίως), που θα περιλαμβάνει επίσης τη θέσπιση του αυτόματου μηχανισμού διόρθωσης δημοσιονομικών αποκλίσεων (κόφτης), τις ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια, για το ταμείο αποκρατικοποιήσεων και, ενδεχομένως αλλά όχι σίγουρα, για την ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Εσόδων. Πρόθεση είναι να ψηφιστεί στις 22 Μαΐου, για να συζητήσουν, δύο μέρες μετά, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης με το ΔΝΤ τα υπόλοιπα και ειδικά τις ρυθμίσεις για το χρέος και τον ρόλο του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Η σύγκρουση που μαίνεται στο παρασκήνιο είναι μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ. Η γερμανική κυβέρνηση δεν θέλει να αναλάβει ο ESM το βάρος της εξόφλησης των ελληνικών δανείων στο ΔΝΤ (πρόταση Ρέγκλινγκ) και την ίδια ώρα απορρίπτει την πίεση του Ταμείου για μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια, αφού τα 3+% κρίνονται ανέφικτα από την Κρ. Λαγκάρντ και την ομάδα της.

Επαγγελματική αισιοδοξία

Στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως συνήθως, βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο. Πιστεύουν ότι με το κλείσιμο της αξιολόγησης θα εκτιναχτεί το συμπιεσμένο ελατήριο της οικονομίας, με αποτέλεσμα να αναπτυχθεί θετική δυναμική που θα σηματοδοτήσει επιστροφή στην ανάπτυξη. Έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν για τον κοινωνικό αντίκτυπο των μέτρων και για το υφεσιακό αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης. Ήδη σηκώνεται κύμα φυγής ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων με μεταφορά της έδρας τους στην Κύπρο και αλλού, κόβονται όλο και λιγότερες αποδείξεις χωρίς κανείς να ενοχλείται, ενώ οι δικηγόροι συνεχίζουν την απεργία τους.

Η κυβέρνηση φαίνεται πως θα κάνει πίσω στην επιβολή φόρου στο internet, ενώ το τέλος διανυκτέρευσης σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια θα επιβληθεί από το 2018, αντί για το 2017, μετά τις έντονες αντιδράσεις του επαγγελματιών του τουρισμού. Σε εκκρεμότητα παραμένουν ο φόρος στον καφέ και η αύξηση των τελών ταξινόμησης για τα Ι.Χ., τα νέα τέλη στη συνδρομητική τηλεόραση και στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, ενώ κλειδωμένη είναι η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ 23% στο 24% από την 1η Ιουλίου.

Αγωνίες υπάρχουν στο Μέγαρο Μαξίμου για το προσφυγικό, μετά την κρίση στις σχέσεις Άγκυρας-Βρυξελλών και την υπονόμευση της ευρωτουρκικής συμφωνίας από την τουρκική πλευρά.

Δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να έχει την ευκαιρία να συναντήσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη στις 23-24 Μαΐου, κατά τη διάρκεια του παγκόσμιου συνεδρίου για την ανθρωπιστική κρίση. Αν εκεί δεν βγει κάποια άκρη, οι συνομιλίες θα μεταφερθούν για τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. τον Ιούνιο.

Νέο πολιτικό τοπίο

Η απόφαση του Αλ. Τσίπρα να κάνει το μεγάλο βήμα που τον φέρνει εγγύτερα σε εταίρους και πιστωτές δίνει στην κυβέρνηση πολιτικό χρόνο. Τυπικά, το πρώτο σημαντικό ορόσημο θα είναι ο Απρίλιος του 2017, όταν, μετά τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν για την οικονομία, θα αποφασιστεί αν και πώς θα ενεργοποιηθεί ο κόφτης, αν δηλαδή θα παρθούν πρόσθετα μέτρα και ποια θα είναι αυτά. Ουσιαστικά, η αντοχή της κυβέρνησης θα φανεί το φθινόπωρο, όχι μόνο με βάση τα συμπεράσματα που θα εξάγονται από τις δημοσκοπήσεις αλλά και από τη βουή του πλήθους, από το καθρέφτισμα δηλαδή της κοινωνικής δυσανεξίας στην παράταση της πολυετούς λιτότητας ή και του θυμού για τη διάψευση της αυταπάτης, σύμφωνα με την έκφραση που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός για να εξηγήσει το «άλλα είπαμε, άλλα κάναμε» του 2015.

Μία από τις υπό συζήτηση πολιτικές πρωτοβουλίες είναι η πραγματοποίηση ανασχηματισμού με την αξιοποίηση στελεχών από τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, όπως ο Ν. Χριστοδουλάκης και η Λ. Κατσέλη, προκειμένου να σηματοδοτηθεί άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στο κέντρο. Υπάρχουν εισηγήσεις για άμεση πραγματοποίηση ανασχηματισμού και για αναβολή των αποφάσεων μέχρι τον Σεπτέμβριο, ενώ το συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος μάλλον θα γίνει τον Ιούνιο, όπως έχει ήδη προγραμματιστεί.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έδειξαν να επενδύουν επικοινωνιακά στην κυοφορία της συμφωνίας με τους πιστωτές και ανταποκρίθηκαν στις επιθέσεις της ΝΔ ότι παραδίδουν εθνική κυριαρχία χωρίς κάποιο θετικό αποτέλεσμα για τον ελληνικό λαό, καταγγέλλοντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι ήθελε την αποτυχία της διαπραγμάτευσης.

Η ΝΔ, ενθαρρυμένη από το προβάδισμά της στις μετρήσεις, επιμένει στο αίτημά της για εκλογές, ενώ ΠΑΣΟΚ, Ένωση Κεντρώων και Ποτάμι αναγκαστικά θα εγκαταλείψουν το δικό τους για σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης.

Κάπως έτσι συντηρείται ο πολιτικός καβγάς με αναφορά στο χθες και στο προχθές, με καμία προβολή στο αύριο, αφού δεν συζητείται τίποτε που να συνδέεται με την ανασυγκρότηση της χώρας πέρα από το μνημόνιο.