Τα πάνω κάτω και όλα ίδια - Free Sunday
Τα πάνω κάτω και όλα ίδια

Τα πάνω κάτω και όλα ίδια

Αν ήθελε κανείς να περιγράψει την πραγματικότητα της τελευταίας εβδομάδας με εικόνες, θα έβαζε σκηνές από την άγρια νύχτα στη Μόρια της Λέσβου (πυρπολήθηκε μετά από συμπλοκές το hot spot), τη Μάγδα Φύσσα να θυμίζει ότι κυκλοφορεί ανάμεσα στους δολοφόνους του παιδιού της γιατί η δίκη καθυστερεί ντροπιαστικά για τον δημοκρατικό πολιτισμό μας, τους εργαζόμενους στο Δρομοκαΐτειο να διαμαρτύρονται για τη μη καταβολή δεδουλευμένων, ίσως το τσιγάρο του Π. Πολάκη μπροστά στην ταμπέλα του υπουργείου Υγείας, οπωσδήποτε τις δηλώσεις Ντράγκι ότι πρώτα θα γίνει η ψήφιση όλων των προαπαιτούμενων από την ελληνική Βουλή και μετά η ΕΚΤ θα κάνει δεκτά τα ελληνικά ομόλογα. Και, βέβαια, η σύνθεση θα περιλάμβανε αρκετά καρέ από τη Βουλή, όπου και τι δεν έγινε!

Ας τα πάρουμε με τη σειρά: Σηκώθηκε θύελλα μετά την αποκάλυψη της διάταξης που επιτρέπει τη συμμετοχή πολιτικών σε offshore, δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ, με αποτέλεσμα να αρθεί το αξιόποινο για όσους είχαν τέτοια εμπλοκή, την επόμενη μέρα κατατέθηκε τροπολογία για την απαγόρευση συμμετοχής σε κάθε εταιρεία με έδρα στο εξωτερικό, η ΝΔ αποχώρησε από την ψηφοφορία και δέχτηκε σκληρή επίθεση από την κυβέρνηση, που καταγγέλθηκε από τον Στ. Θεοδωράκη ότι συνεργάζεται με ανθρώπους του Άκη Τσοχατζόπουλου. 

Είχαν μεσολαβήσει το πρωτοσέλιδο της «Αυγής» «Οφσάιντ με τις offshore» και αμήχανες δηλώσεις βουλευτών της συμπολίτευσης που ομολογούσαν δημόσια ότι δεν ήξεραν τι ψήφισαν με το πολυνομοσχέδιο των 7.500 σελίδων και εξέφραζαν το ξάφνιασμά τους για τις εξωχώριες περιπέτειες στις οποίες έμπλεξαν. Το επιχείρημα που χρησιμοποίησε το Μέγαρο Μαξίμου ήταν ότι όλα αυτά έγιναν λόγω μνημονιακών καταναγκασμών, όμως αυτό δεν έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής, ενώ δεν έχει απάντηση το ερώτημα πώς άλλαξε η διάταξη τόσο εύκολα, εφόσον ήταν υποχρεωτική, ούτε φυσικά γιατί επιχειρήθηκε να περάσει στα μουλωχτά.

Ήταν μια οριακή στιγμή για κυβέρνηση. Υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση λόγω κατακραυγής και εσωκομματικής αναστάτωσης με φόντο αποδοκιμασίες και προπηλακισμούς που αντιμετωπίζουν σε δημόσιες εμφανίσεις τους υπουργοί και βουλευτές. 

Και ήταν μια πραγματική σανίδα σωτηρίας στο επικοινωνιακό επίπεδο η αποχώρηση της ΝΔ από τη Βουλή, που οφειλόταν, σύμφωνα με πληροφορίες, στον κίνδυνο διάρρηξης της συνοχής της Κ.Ο., αφού κάποιοι βουλευτές φέρονταν αποφασισμένοι να υπερψηφίσουν την τροπολογία, που πολλοί λένε ότι δεν υπάρχει δικαστήριο το οποίο θα την αποδεχτεί.

Πώς μπορεί να τιμωρηθεί ένας πολιτικός επειδή ο γιος του έχει μετοχές στην Apple; Αυτό που μένει τελικά είναι ένα μαύρο σύννεφο πάνω από ολόκληρο το πολιτικό σύστημα, που τσαλαβουτάει στα λασπόνερα, σε ένα παιχνίδι στον βάλτο στον οποίο λερώνονται όλοι και ωφελούνται οι εχθροί του κοινοβουλευτισμού.

Το νέο αφήγημα

Η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να συνεχίσει μέχρι το 2019, όταν λήγει, κανονικά, η θητεία της. Και ελπίζει ότι με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, την εκταμίευση της υποδόσης των 7,5 δισ. ευρώ, την ένταξη του τραπεζικού συστήματος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και ένα επιτυχημένο τουριστικά καλοκαίρι θα καταστεί εφικτή η αλλαγή κλίματος στην πραγματική οικονομία και η επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. 

Επενδύουν στον νέο αναπτυξιακό νόμο και στην επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων (ειδικά στην αξιοποίηση του Ελληνικού), ενώ θεωρούν ότι οι εταίροι έχουν πολλά προβλήματα να αντιμετωπίσουν στο ευρωπαϊκό επίπεδο και γι’ αυτό δεν θα επιδιώξουν σπάσιμο του ελληνικού κρίκου, παρά τη δυσφορία που εκφράζουν στο παρασκήνιο. Είναι αλήθεια, για παράδειγμα, ότι ως προς τη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια υπάρχει ακόμη μεγάλο χάσμα μεταξύ των ελληνικών θέσεων και της προσέγγισης των πιστωτών, που όμως αποφεύγουν να δημοσιοποιήσουν την έντονη διαφωνία τους.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης επανεκκίνησης, τις επόμενες μέρες θα κατατεθεί νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την πρωτοβάθμια φροντίδα, την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων, τις δημόσιες συμβάσεις, τις αδήλωτες καταθέσεις και ηλεκτρονικές συναλλαγές, το λαθρεμπόριο καπνού. Εξελίξεις θα υπάρξουν στον χώρο της παιδείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης με τη συζήτηση επί της πρότασης της Εθνικής Επιτροπής Διαλόγου για την Παιδεία και τον «νέο Καλλικράτη». Στον κυβερνητικό σχεδιασμό περιλαμβάνεται και ο διάλογος για τη συνταγματική αναθεώρηση, με το θέμα του εκλογικού νόμου στο τραπέζι και τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες σε εκκρεμότητα, μετά την προσφυγή του MEGA στο ΣτΕ, που δίνει τη δυνατότητα για αλλαγή προγραμματισμού.

Στο μεταξύ, δέχονται πίεση ακόμη και οι μικροί οφειλέτες που χρωστάνε μέχρι 500 ευρώ, όσοι βρίσκονται σε διαδικασία ρύθμισης δυσκολεύονται στην περίπτωση που δημιουργήσουν νέες οφειλές ακόμη και χωρίς δική τους υπαιτιότητα, οι μέτοχοι Α.Ε. ενημερώνονται ότι χρωστάνε αναδρομικά στον ΟΑΕΕ και η γενική εικόνα στον ιδιωτικό τομέα είναι ότι μπορεί να μπλέξεις ανά πάσα στιγμή.

Και τώρα, σύντροφοι;

Το νέο αφήγημα της κυβέρνησης είναι ότι διανύθηκαν τα τελευταία δύσκολα μέτρα και έχουμε περάσει στον δρόμο της ανάκαμψης, επομένως στο εξής όλα θα πηγαίνουν καλύτερα. Βέβαια στην επικαιρότητα κυριαρχούν τα λουκέτα σε επιχειρήσεις και η αύξηση των φόρων που ξεκίνησε μαζί με το καλοκαίρι, ενώ ενόψει των νέων κανόνων που θα ισχύσουν από το 2017 για ελεύθερους επαγγελματίες και εταιρείες παρατηρείται κύμα μεταφοράς έδρας στο εξωτερικό. Και μόνο το γεγονός ότι έχει υποβληθεί το 32% των φορολογικών δηλώσεων, ενώ η προθεσμία λήγει στο τέλος του μήνα, δείχνει κάτι περισσότερο από αμέλεια. Η συλλογική κόπωση είναι βαθιά και αυτό φέρνει παραίτηση, αδράνεια, παθητική ανυπακοή.

Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αναβλήθηκε για το τέλος Σεπτεμβρίου με πρόθεση να έχει προηγηθεί ένας σοβαρός διάλογος με εξορμήσεις στελεχών στην περιφέρεια και παρουσία υπουργών σε κομματικές εκδηλώσεις. Το πρόβλημα είναι ότι ήδη εκφράζεται με διάφορους τρόπους λαϊκή οργή και όσο κι αν κυβερνητικές πηγές αποδίδουν τα επεισόδια σε κύκλους της ΛΑΕ και ακροδεξιές δυνάμεις, η κατάσταση που, σταδιακά, διαμορφώνεται δεν αντέχεται εύκολα από πολιτικούς που μέχρι την άνοδο στην εξουσία έγραφαν χιλιόμετρα στους δρόμους της αντιμνημονιακής διαμαρτυρίας, στηρίζοντας κάθε κινητοποίηση και κάθε ξέσπασμα λαϊκής αγανάκτησης.

Σε σχέση με τον ανασχηματισμό δεν έχουν παρθεί αποφάσεις ούτε ως προς την ημερομηνία ούτε ως προς τη σύνθεση. Άλλοι πιστεύουν ότι πρέπει να γίνει πριν από το συνέδριο και άλλοι μετά. Το άνοιγμα στο κέντρο σκοντάφτει στην απροθυμία πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ να προσφερθούν. Είναι ενδεικτικό ότι ο Χάρης Καστανίδης, του οποίου το όνομα παίζει στα σχετικά σενάρια, όταν δέχεται τη σχετική ερώτηση διερωτάται αν μας φαίνεται πως έχει οποιαδήποτε πολιτική και ιδεολογική σχέση με τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Άλλωστε, επειδή ήταν ο υπουργός Δικαιοσύνης που κατάθεσε τον νόμο για την απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών σε offshore, άσκησε δημόσια σκληρή κριτική στην απόπειρα της κυβέρνησης να ακυρώσει στα κρυφά τη δική του πρωτοβουλία του 2010.