Η κυβέρνηση οργανώνει την πτώση της - Free Sunday
 Η κυβέρνηση οργανώνει την πτώση της

Η κυβέρνηση οργανώνει την πτώση της

Μπορεί τα ανώτατα κυβερνητικά στελέχη να επιμένουν ότι οι δημοσκοπήσεις δεν έχουν καμία σημασία, γιατί πέφτουν συνήθως έξω στην Ελλάδα και διεθνώς, το Μαξίμου όμως καταστρώνει τη στρατηγική του με βάση τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων. Δεν δίνει τόσο σημασία στα ποσοστά της πρόθεσης ψήφου, τα οποία και αυτά είναι αρνητικά για τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο στα λεγόμενα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Έχουμε φτάσει στο σημείο το 80%-85% των ερωτηθέντων να θεωρεί ότι η κυβέρνηση κινείται σε λάθος κατεύθυνση, το 55%-60% να εκτιμά ότι η κατάστασή του ήταν καλύτερη στα τέλη του 2014 απ’ ό,τι είναι σήμερα και το 65% έως 75%, ανάλογα με τη δημοσκόπηση, να περιμένει επιδείνωση της οικονομικής και κοινωνικής του κατάστασης στη διάρκεια του επόμενου εξαμήνου.

Όλα πάνε χειρότερα

Κάθε φορά που επιστρέφω στην Ελλάδα από τις Βρυξέλλες ή το Στρασβούργο, όπου συνεδριάζουν οι επιτροπές και η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ή από κάποια αποστολή σε χώρα-μέλος της Ε.Ε., διαπιστώνω ότι τα πράγματα στην Ελλάδα εξελίσσονται από το κακό στο χειρότερο.

Η οικονομία βυθίζεται στην ύφεση, τα «κανόνια» των επιχειρήσεων γίνονται ολοένα πιο εντυπωσιακά, το κράτος πρόνοιας βρίσκεται σε φάση οικονομικής και διοικητικής κατάρρευσης, το εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο δεν συνδέεται επαρκώς με την αγορά εργασίας, υποβαθμίζεται συνεχώς κ.λπ.
Στο Δήμο της Αθήνας, όπου μένω και εργάζομαι, δεν μαζεύονται επαρκώς τα σκουπίδια, τα περισσότερα ιστορικά κτίρια του κέντρου της πρωτεύουσας είναι στο έλεος των βανδάλων, οι αστικές συγκοινωνίες υποβαθμίζονται, οι απεργίες στο σιδηροδρομικό δίκτυο, στο μετρό και στα λεωφορεία επιδοτούνται από το υστέρημα του φορολογούμενου πολίτη, εφόσον οι αμοιβές καταβάλλονται κανονικά.

Με την πολιτική που εφαρμόζεται, αποκλείεται να βγει η οικονομία από την κρίση και το μνημόνιο, ενώ η κοινωνική διάλυση έχει αποκτήσει πρωτοφανείς διαστάσεις. Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του, οι οποίοι έχουν μεγάλη αλλά όχι αποκλειστική ευθύνη για τα σημερινά χάλια, φαίνεται ότι έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα μεγάλα προβλήματα.

Πολιτική εσωστρέφεια

Έχουν εγκαταλείψει την οικονομία και την κοινωνία στην κακή τύχη που προετοίμασαν γι’ αυτές με την αντιπολιτευτική τους δημαγωγία και το σχέδιο Βαρουφάκη-Γκάλμπρεϊθ και διαχειρίζονται το πολιτικό τους μέλλον με επιλογές που ενισχύουν την εσωστρέφεια και την αναξιοπιστία του πολιτικού συστήματος.

Σκηνοθέτησαν μια δήθεν συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, για να καταλήξουν πολύ γρήγορα στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, με έναν τρόπο που καθιστά το δεύτερο κόμμα –δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ– τμήμα οποιασδήποτε μελλοντικής κυβερνητικής «λύσης».

Σε περίπτωση που συγκεντρώσουν τις αναγκαίες 200 ψήφους στη Βουλή, ο εκλογικός νόμος που κατασκεύασε στα μέτρα του το Μαξίμου θα ισχύσει από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Η κυβέρνηση Τσίπρα θα ηττηθεί στις κάλπες αλλά θα είναι πρακτικά αδύνατος ο σχηματισμός κυβέρνησης χωρίς τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτήν. Με τον τρόπο αυτό η χώρα θα μπει σε μια περίοδο προγραμματισμένης ακυβερνησίας και ο κ. Τσίπρας και τα άλλα ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούν να διαπραγματευτούν με την πρώτη ΝΔ και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις την απαλλαγή τους απ’ όλες τις ευθύνες για όσα τρελά συνέβησαν κατά τη διάρκεια του 2015 και για την ανάπτυξη της νέας διαπλοκής που στηρίζεται σε «πακέτα» δισεκατομμυρίων που καλύπτουν σημαντικούς τομείς της οικονομίας. Από τις ιδιωτικοποιήσεις, η διαπραγμάτευση των οποίων γίνεται στο παρασκήνιο και με βάση καθαρά προσωπικούς υπολογισμούς, μέχρι τα νέα «μπόνους» δισεκατομμυρίων στους εργολάβους, στους οποίους έχουν ήδη παραδοθεί οι εθνικές οδοί, και την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα έναντι… ανταλλαγμάτων.

Είναι κανόνας της οικονομικής ζωής ότι η διαφθορά σπάει κάθε προηγούμενο ρεκόρ όταν συνδυάζονται η οικονομική κρίση με την επικράτηση ενός κόμματος που έχει σκληρό κομματικό, κυβερνητικό μηχανισμό.

Στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν συγκεντρώσει τις αναγκαίες 200 ψήφους για την υπερψήφιση του εκλογικού νόμου που είναι στα μέτρα της, θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην φτάσει η ΝΔ στην αυτοδυναμία, με τη βοήθεια του ισχύοντος εκλογικού νόμου και τη συνεργασία με το Ποτάμι ή το ΠΑΣΟΚ, για να κριθούν όλα στον δεύτερο γύρο με βάση τον νέο εκλογικό νόμο.

Ο εκλογικός νόμος δεν απαντά στις απαιτήσεις μιας σύγχρονης Δημοκρατίας, όπως είναι η κατάτμηση τεράστιων εκλογικών περιφερειών και η ψήφος στους Έλληνες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό. Αντί να εξασφαλίσει την επιστολική ψήφο των 450.000 Ελλήνων που αναγκάστηκαν να ξενιτευτούν λόγω της κρίσης, η κυβέρνηση προτιμά να κάνει πολιτικά ανοίγματα στους… 16άρηδες, σε αναζήτηση νέα εκλογικής πελατείας.

Διαχειριστική κατάρρευση

Από τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει μπει στη λογική της επόμενης ημέρας, πώς ακριβώς θα πέσει από την εξουσία χωρίς να απομακρυνθεί από αυτήν, περιορίζεται κι άλλο το μεταρρυθμιστικό, διαχειριστικό δυναμικό της.

Μεγάλα τμήματα του ιδιωτικού τομέα καταρρέουν και οι κυβερνητικοί αρμόδιοι απλούστατα δεν ασχολούνται με το θέμα. Το τραπεζικό σύστημα μπαίνει σε φάση αποσταθεροποίησης και αναγκαστικής διαχείρισης των κόκκινων δανείων εξαιτίας της υπονόμευσής του από τις μεθοδεύσεις Τσίπρα-Βαρουφάκη και κανένας αρμόδιος δεν μπορεί να εξηγήσει τι ακριβώς θα γίνει και πώς θα βγει η πραγματική οικονομία από τη χρηματοπιστωτική ασφυξία που της έχει επιβληθεί. Το κράτος πρόνοιας καταρρέει με πάταγο και οι συνήθως κοινωνικά ευαίσθητοι του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να πείσουν τα θύματα της πολιτικής τους ότι τελικά δεν μειώνονται οι συντάξεις, τα επιδόματα, οι κοινωνικές παροχές και τα κοινωνικά δικαιώματα που τους αφορούν.

Η θετική πρώτη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος-μνημονίου και η ολοκλήρωση ορισμένων επενδυτικών σχεδίων, όπως της COSCO, που είχαν προετοιμαστεί από την κυβέρνηση Σαμαρά, ήρθαν πολύ αργά και σε ένα εξαιρετικά σύνθετο οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα και στην Ε.Ε. Κάτω από άλλες συνθήκες θα μπορούσαν να στηρίξουν τη σταδιακή έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την ύφεση, στην οποία επέστρεψε το 2015 εξαιτίας των χειρισμών του κ. Τσίπρα και των συνεργατών του και του πολυσυζητημένου σχεδίου Β του κ. Βαρουφάκη και του κ. Γκάλμπρεϊθ. Τώρα όμως χρειάζονται πολύ περισσότερα για να αντιμετωπιστεί η πολυδιάστατη οικονομική και κοινωνική κρίση και οι προτεραιότητες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία προετοιμάζει τους εκλογικούς και πολιτικούς όρους της πτώσης της, στέλνουν, σε όσους είχαν ακόμη αμφιβολίες, το μήνυμα της παραίτησης από κάθε σοβαρή προσπάθεια.