Το Brexit φέρνει πολιτική υποβάθμιση - Free Sunday
Το Brexit φέρνει πολιτική υποβάθμιση

Το Brexit φέρνει πολιτική υποβάθμιση

Το Brexit εξελίσσεται με εντελώς διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι είχε προβλεφθεί. Στον οικονομικό τομέα το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει υποστεί μεγάλη ζημιά, ενώ η διολίσθηση του εθνικού νομίσματος σε σχέση με το ευρώ και το δολάριο προσφέρει ανάσα στη βιομηχανία και στον βρετανικό τουρισμό.

Τα πράγματα θα γίνουν πιο δύσκολα τους επόμενους μήνες, εφόσον, εάν συνεχιστεί η αδυναμία του εθνικού νομίσματος, θα ενισχυθούν οι πληθωριστικές πιέσεις και μπορεί να υποχρεωθεί η κεντρική τράπεζα σε αύξηση του βασικού επιτοκίου, που θα έχει συνέπειες στην πραγματική οικονομία.

Προς το παρόν, πάντως, οι φόβοι για την πορεία της οικονομίας των υποστηρικτών της παραμονής στην Ε.Ε. μοιάζουν υπερβολικοί.

Μεγάλη αναταραχή

Αντίθετα, το Brexit έχει δημιουργήσει μεγάλη αναταραχή σε πολιτικό επίπεδο.

Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου και πρόεδρος των Συντηρητικών κ. Μέι φαίνεται να υιοθετεί σκληρές θέσεις υπέρ του Brexit –παρά το γεγονός ότι υποστήριξε την προσπάθεια του πρώην πρωθυπουργού κ. Κάμερον και άλλων ευρωσκεπτικιστών για την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ε.Ε.– για να καλυφθεί πολιτικά από τους «σκληρούς» του Συντηρητικού Κόμματος και να περιορίσει το πεδίο δράσης του Κόμματος για την Ανεξαρτησία του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP).

Στις Βρυξέλλες έχουν ενοχληθεί από τις παρεμβάσεις της κ. Μέι και μελών του Υπουργικού Συμβουλίου υπέρ μιας ειδικής σχέσης μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Τουρκίας, κατά της δημιουργίας κοινού ευρωπαϊκού στρατού προτού ολοκληρωθεί η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. και υπέρ των περιορισμών στη μετακίνηση και στα δικαιώματα των εργαζομένων στο Ηνωμένο Βασίλειο που προέρχονται από την Ε.Ε. των «27» με ταυτόχρονη πλήρη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ενιαία αγορά.

Το μήνυμα που στέλνουν οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών και η καγκελάριος της Γερμανίας κ. Μέρκελ στο Λονδίνο είναι ότι δεν μπορεί να επιλέξει ποια από τις τέσσερις βασικές οικονομικές ελευθερίες που ισχύουν στην Ε.Ε. θα εφαρμόσει. Εάν πει «όχι» στην ελεύθερη μετακίνηση των εργαζομένων, θα χάσει και τα προνόμια της συμμετοχής στην ενιαία αγορά.

Η Τερέζα Μέι φαίνεται να ακολουθεί το λεγόμενο «σκληρό Brexit», δηλαδή να επενδύει στη ρήξη με τις Βρυξέλλες αντί για τη συνεννόηση. Ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι σκληραίνει τη φρασεολογία της για εσωτερικούς, κομματικούς, πολιτικούς λόγους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα είναι αδιάλλακτη στις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν πιθανότατα την άνοιξη του 2017 και θα ολοκληρωθούν την άνοιξη του 2019, πριν από τις επόμενες ευρωεκλογές (Μάιος 2019), στις οποίες είναι λογικό να μην πάρει μέρος το Ηνωμένο Βασίλειο και να μην εκλέξει ευρωβουλευτές.

Οι Εργατικοί στο περιθώριο

Η σκλήρυνση της πολιτικής της κ. Μέι διευκολύνεται από την περιθωριοποίηση του Εργατικού Κόμματος. Τα 2/3 των βουλευτών του απέσυραν την εμπιστοσύνη τους από τον ηγέτη του κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν, θεωρώντας ότι εκφράζει αριστερές θέσεις περασμένων δεκαετιών. Αυτός όμως επικράτησε με μεγάλη άνεση στις εκλογές για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας, αξιοποιώντας τον ενθουσιασμό που προκαλεί στους αριστερούς ψηφοφόρους, οι οποίοι έσπευσαν να εγγραφούν μαζικά στο Εργατικό Κόμμα για να πάρουν μέρος στη μάχη για την ηγεσία.

Με το Εργατικό Κόμμα να κυριαρχείται πλέον από αριστερούς ακτιβιστές οι οποίοι δεν εντυπωσιάζουν ιδιαίτερα τη μεγάλη μάζα των ψηφοφόρων του, δεν υπάρχει πολιτικό αντίβαρο στη στρατηγική του σκληρού Brexit την οποία φαίνεται να υιοθετεί η πρωθυπουργός κ. Μέι. Η βασική κατηγορία που αντιμετώπισε ο κ. Κόρμπιν από τους Εργατικούς βουλευτές είναι ότι δεν υπερασπίστηκε με αποτελεσματικό τρόπο την ευρωπαϊκή προοπτική του Ηνωμένου Βασιλείου. Η άνετη επικράτησή του στις εσωκομματικές εκλογές τον απαλλάσσει εντελώς από αυτή την υποχρέωση, την οποία θεωρεί πολυτέλεια σε σχέση με τη ριζοσπαστική πολιτική που θέλει να προωθήσει.

Πολιτικό κατάντημα

Την υποβάθμιση της πολιτικής ζωής του Ηνωμένου Βασιλείου αναδεικνύει η κρίση που ξέσπασε στο UKIP, το οποίο τελικά επέβαλε την ατζέντα του στο Συντηρητικό Κόμμα και πέτυχε το Brexit, που ήταν ο στρατηγικός του στόχος.

Το UKIP ελέγχεται από τον αμφιλεγόμενο κ. Φάρατζ, ο οποίος άλλοτε παραιτείται και άλλοτε επανέρχεται στην ηγεσία του, και χαρακτηρίζεται από την τραμπούκικη συμπεριφορά ευρωβουλευτών και στελεχών του, με τελευταίο θύμα τον φιλόδοξο ευρωβουλευτή κ. Γουλφ, ο οποίος κατηγορήθηκε σαν άνθρωπος των Συντηρητικών και στη συνέχεια δέχτηκε επίθεση από άλλον ευρωβουλευτή του κόμματος, σε μια προσπάθεια να τεθεί εκτός της μάχης για την ηγεσία. Ο κ. Γουλφ κατέρρευσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά την κακομεταχείρισή του από τους συναδέλφους του, του UKIP, και χρειάστηκε να νοσηλευτεί στο Στρασβούργο, ενώ το θέμα κυριάρχησε στα ΜΜΕ του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το Brexit δημιούργησε συνθήκες δραματικής υποβάθμισης του δημοκρατικού συστήματος του Ηνωμένου Βασιλείου.