Η σπασμένη δόση και τα σπασμένα νεύρα των πιστωτών μας - Free Sunday
Η σπασμένη δόση και τα σπασμένα νεύρα των πιστωτών μας

Η σπασμένη δόση και τα σπασμένα νεύρα των πιστωτών μας

Όσο εμείς καθυστερούμε στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων με τους θεσμικούς πιστωτές, τόσο εκείνοι αργούν να διανύσουν την απόσταση που τους αναλογεί. Και έτσι εγκλωβιζόμαστε στον φαύλο κύκλο της στασιμότητας και της απώλειας.

Είναι το καταστροφικό έργο που είδαμε με την πολύμηνη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και που, αν επαναληφθεί με τη δεύτερη αξιολόγηση, οι συνέπειες θα είναι ακόμη πιο δυσάρεστες, γιατί δεν εξαντλούνται μόνο οι αντοχές της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, αλλά επίσης η ανοχή των εταίρων.

Το χειρότερο είναι ότι δεν μαθαίνουμε από το παράδειγμα των άλλων. Όλες οι χώρες που κατάφεραν να απαλλαγούν από το μνημόνιο υιοθέτησαν την ίδια μέθοδο: Γρήγορη εφαρμογή για γρήγορη απεμπλοκή. Στην περίπτωσή μας ίσχυσε το ακριβώς αντίθετο: Μια προσπάθεια υπεκφυγής από τις υποχρεώσεις, με αναβολές και μικροεξαπατήσεις, που έβαζε όλο και πιο βαθιά στο λάκο της λιτότητας και του ελέγχου από τους δανειστές. Η μέθοδος αυτή επί των ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εμπλουτίστηκε με απειλές ηρωικής ρήξης, δημοψήφισμα και μάταιη αναζήτηση άλλων συμμαχιών εκτός ΕΕ.

Αλλά και μετά τη μνημονιακή στροφή, όλα γίνονται με πίεση και απροθυμία, σαν να αναγκάζονται και σαν να μην πιστεύουν στην πολιτική τους. Με αυτά και με εκείνα, η αποτυχία είναι σίγουρη. Κανείς δεν πρόκειται να μας στηρίξει αν εμείς δεν υποστηρίξουμε τον εαυτό μας. Η εποχή του "θα σας πάρουμε μαζί μας στο βυθό" έχει τελειώσει, αν υποθέσουμε ότι υπήρξε ποτέ.