Η CETA, η φέτα και οι διχασμένοι του ΣΥΡΙΖΑ - Free Sunday
Η CETA, η φέτα και οι διχασμένοι του ΣΥΡΙΖΑ

Η CETA, η φέτα και οι διχασμένοι του ΣΥΡΙΖΑ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την περασμένη Τετάρτη με 408 ψήφους υπέρ και 254 κατά τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου (CETA) ανάμεσα στην Ε.Ε. και στον Καναδά.

Χρειάστηκαν επτά χρόνια για τη διαπραγμάτευση της συμφωνίας και η κατάργηση κατά 99% των δασμών και άλλων επιβαρύνσεων στο εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών υπολογίζεται ότι μπορεί να έχει ένα ετήσιο όφελος 500 εκατ. ευρώ για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις της Ε.Ε.

Η υπερψήφιση της συμφωνίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποκτά ξεχωριστή σημασία σε μια περίοδο κατά την οποία ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Τραμπ προωθεί την ακύρωση ή την επαναδιαπραγμάτευση διεθνών εμπορικών και οικονομικών συμφωνιών και προετοιμάζεται για έναρξη της διαδικασίας για την υλοποίηση του Brexit. 

Όπως υπογραμμίζει η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Μέι, η χώρα της είναι έτοιμη να παραιτηθεί των δικαιωμάτων και των προνομίων της ευρωπαϊκής ενιαίας αγοράς προκειμένου να εξασφαλίσει τη δυνατότητα να επιβάλει περιορισμούς στη μετανάστευση από τις 27 χώρες της Ε.Ε. και να σταματήσουν το βρετανικό πολιτικό και δικαστικό σύστημα να επηρεάζονται από αποφάσεις των ευρωπαϊκών θεσμών και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη αποσυρθεί από την εμπορική συμφωνία με τις χώρες του Ειρηνικού, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για ενίσχυση της οικονομικής και εμπορικής επιρροής της Κίνας στην περιοχή, έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί η έγκριση της συμφωνίας εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ, ενώ ο Πρόεδρος Τραμπ επιμένει στην αλλαγή των όρων της Συμφωνίας Ελευθέρου Εμπορίου της Βόρειας Αμερικής (NAFTA), με το Μεξικό να πληρώνει τον λογαριασμό.

Η περίπτωση της Ελλάδας

Οικονομικές ευκαιρίες δημιουργούνται και για την Ελλάδα από τη συμφωνία Ε.Ε.-Καναδά σε διμερές επίπεδο αλλά και στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής της Ε.Ε.

Το διμερές εμπόριο της Ελλάδας με τον Καναδά υπολογίζεται σε 228 εκατ. ευρώ, με τις ελληνικές εξαγωγές να φτάνουν τα 142 εκατ. ευρώ. Με την εφαρμογή της CETA θα καταργηθούν σχεδόν όλοι οι δασμοί που αφορούν τις ελληνικές εξαγωγές. Για παράδειγμα, οι εξαγωγές χημικών και πλαστικών, ύψους 17 εκατ. ευρώ, θα απαλλαγούν από δασμούς 6,5%, όπως και οι εξαγωγές εργαλείων, εργαλειομηχανών, οι οποίες σε ετήσια βάση φτάνουν τα 10 εκατ. ευρώ.

Κερδισμένες θα βγουν και οι αγροτικές εξαγωγές, όπως οι εξαγωγές τροφίμων, που έφτασαν τα 55 εκατ. ευρώ το 2015. Οι ελιές θα απαλλαγούν από δασμούς της τάξης του 8%, τα ελληνικά κρασιά από δασμούς 4,68 σεντς ανά λίτρο και τα ροδάκινα, φρέσκα ή κονσερβοποιημένα, από δασμούς 8%.

Με τη συμφωνία ανοίγουν για τις ελληνικές επιχειρήσεις τα προγράμματα δημοσίων επενδύσεων και προμηθειών του Καναδά, τα οποία έφτασαν τα 132 δισ. ευρώ το 2015. Απελευθερώνονται επίσης οι συναλλαγές στον τομέα των υπηρεσιών, ενώ δημιουργείται σταθερό πλαίσιο για τις επενδύσεις, με τους Καναδούς να έχουν ήδη προχωρήσει σε άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα ύψους 475 εκατ. ευρώ και να σχεδιάζουν τη μεγάλη αύξησή τους στο άμεσο μέλλον.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας ο Καναδάς αναγνωρίζει 16 ελληνικά προϊόντα γεωγραφικής προέλευσης (geographical indications – GIs). Αυτά καλύπτουν από τις ελιές Καλαμάτας και το ελαιόλαδο Λακωνίας, Καλαμάτας, Κολυμπαρίου Χανίων, Σητείας Λασιθίου μέχρι τη φέτα, τη γραβιέρα Κρήτης, τη γραβιέρα Νάξου, το κασέρι, την κεφαλογραβιέρα, το μανούρι, τη μαστίχα Χίου, τον κρόκο Κοζάνης, τα φασόλια γίγαντες-ελέφαντες Καστοριάς και Πρεσπών Φλώρινας. 

Στη βάση της συμφωνίας οι ποσοστώσεις για τις εισαγωγές ευρωπαϊκών τυριών στον Καναδά θα αυξηθούν μέσα σε πέντε χρόνια από 2.667 τόνους για τα μη βιομηχανικά τυριά στους 16.000 τόνους και από τους 283 τόνους για τα βιομηχανικά τυριά στους 1.700 τόνους. Δημιουργούνται έτσι οι προϋποθέσεις για αύξηση των ελληνικών εξαγωγών, αρκεί βέβαια τα προϊόντα μας να είναι ανταγωνιστικά με άλλα τυριά με κατοχυρωμένη γεωγραφική προέλευση, όπως είναι η γκοργκοντζόλα και το μίνστερ. Δικαίωμα παραγωγής φέτας, με την ένδειξη φέτα και όχι τύπου φέτας ή στιλ φέτας, διατηρούν οι υπάρχουσες βιοτεχνικές, βιομηχανικές μονάδες του Καναδά οι οποίες ελέγχονται από Καναδούς ελληνικής καταγωγής.

Η έγκριση της συμφωνίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στέλνει το σωστό πολιτικό μήνυμα, δημιουργεί νέες δυνατότητες για τους Ευρωπαίους παραγωγούς και καταναλωτές αγαθών και υπηρεσιών και ανοίγει τον δρόμο για την έγκρισή της και από τα εθνικά Κοινοβούλια.

Η δυσάρεστη πλευρά της πολιτικής

Υπάρχει όμως και η δυσάρεστη πλευρά της πολιτικής. Πρώτον, τα 254 «όχι» των ευρωβουλευτών περιλάμβαναν κυρίως τις ψήφους της αριστερής πτέρυγας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της ενισχυμένης ακροδεξιάς πτέρυγας. Η ευρωπαϊκή άκρα Δεξιά εργάζεται για τη διάλυση της Ε.Ε., ενώ η ευρωπαϊκή Αριστερά υποτίθεται ότι εργάζεται για την αναβάθμισή της αλλά με έναν τρόπο ο οποίος τη μετατρέπει σε πολλά ζητήματα σε πολιτική ουρά της αντιευρωπαϊκής άκρας Δεξιάς. Από το μέσο του ημικυκλίου, όπου είναι το βουλευτικό μου έδρανο, μπορούσα να παρακολουθήσω με λύπη μου τον συντονισμό της επιχειρηματολογίας, ακόμη και των αντιδράσεων, μεταξύ της αριστερής πτέρυγας και της άκρας Δεξιάς.

Εντύπωση μου προκάλεσε και η ασυνέπεια των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι στην κρίσιμη ψηφοφορία άδειασαν την ίδια την κυβέρνηση και καταψήφισαν τη συμφωνία CETA. Στη σύσκεψη που είχε προηγηθεί στις 9 Φεβρουαρίου στα γραφεία της μόνιμης αντιπροσωπείας της Ελλάδας στην Ε.Ε. στις Βρυξέλλες ο αρμόδιος υπουργός κ. Κατρούγκαλος επιχειρηματολόγησε υπέρ της έγκρισης της συμφωνίας CETA και δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι οι ευρωβουλευτές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ θα στήριζαν την κυβερνητική πολιτική με τη λογική της προάσπισης των καλώς εννοούμενων εθνικών και ευρωπαϊκών μας συμφερόντων. 

Είδα, λοιπόν, στη διάρκεια της ψηφοφορίας στην Ολομέλεια στο Στρασβούργο τον κ. Παπαδημούλη και τον κ. Κούλογλου να κρατάνε αφίσες που ζητούσαν από τους ευρωβουλευτές να καταψηφίσουν τη CETA. Ο διαρκής πολιτικός διχασμός «άλλα μέσα, άλλα έξω, άλλα στην κυβέρνηση, άλλα στο κόμμα» είναι βέβαια χαρακτηριστικό του ΣΥΡΙΖΑ και εξηγεί σε μεγάλο βαθμό τη διάψευση των προσδοκιών που είχε δημιουργήσει. Είναι όμως ενοχλητικό να αισθάνεσαι ότι οι πολιτικοί σου αντίπαλοι, οι οποίοι είναι ταυτόχρονα και συνομιλητές σου στο πλαίσιο του δημοκρατικού συστήματος, κοροϊδεύουν συνεχώς τους πάντες και τον εαυτό τους.

Απαράδεκτη θεωρώ και την επιστολή που έλαβα από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒ-ΓΑΠ) και την οποία υπογράφει ο πρόεδρός του κ. Αποστολόπουλος. Με την επιστολή επισημαίνεται ότι «οποιαδήποτε θετική ψήφος σε αυτή τη συμφωνία θα αποτελέσει εθνική προδοσία».

Η άποψή μου για την οικονομική πολιτική σε τέτοιου είδους θέματα είναι ότι πρέπει να αποφύγουμε τον προστατευτισμό που εκδηλώνεται με πρωτοβουλία του Προέδρου Τραμπ, να προσφέρουμε ευκαιρίες στους Έλληνες και Ευρωπαίους παραγωγούς και καταναλωτές και σε όσους υπογράφουν συμφωνίες με την Ε.Ε. και από κει και πέρα να προοδεύουν αυτοί που προσφέρουν τα καλύτερα αγαθά και τις καλύτερες υπηρεσίες σε ανταγωνιστικές τιμές. Αποκλείεται να καλύψω πολιτικά διάφορους φοβικούς που μιλάνε με όρους προδοσίας και δεν πρόκειται να καταλήξω διχασμένος πολιτικός, όπως οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.



*Στη φωτογραφία, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό κατά την ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, μία ημέρα μετά την έγκριση της εμπορικής συμφωνίας Ε.Ε.-Καναδά.