Βαρύ κλίμα για την Ουγγαρία στην ΕΕ - Free Sunday
Βαρύ κλίμα για την Ουγγαρία στην ΕΕ

Βαρύ κλίμα για την Ουγγαρία στην ΕΕ

«Όποιος κατασκευάζει φράκτες κατά των προσφύγων ή παραβιάζει την ελευθερία του Τύπου και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, θα πρέπει προσωρινά ή δια παντός να αποβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσε σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Die Welt, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν, απευθύνοντας μία πολύ αυστηρή προειδοποίηση στην Ουγγαρία στην οποία αναφέρεται ονομαστικά. 

Ο υπουργός εξωτερικών του Λουξεμβούργου, ο οποίος είναι ο πιο παλιός υπουργός εξωτερικών της ΕΕ, εισηγείται μάλιστα αλλαγή των κανόνων έτσι ώστε «να μην απαιτείται πλέον ομοφωνία για την αναστολή της ιδιότητας του  μέλους της Ε.Ε.».

Δεν διστάζει μάλιστα να αναφερθεί υποτιμητικά στον Ούγγρο πρωθυπουργό λέγοντας ότι «τύποι σαν τον Όρμπαν μας έχουν έχουν φέρει σε τέτοια κατάσταση, ώστε η Ε.Ε. να τολμά να υπερασπίζεται στο εξωτερικό αξίες, τις οποίες δεν είναι σε θέση να τις εφαρμόσει στο εσωτερικό της».

Ειδικά για τη διαχείριση των προσφύγων, ο Άσελμπορν λέει ότι στην Ουγγαρία «συμπεριφέρονται σε ανθρώπους οι οποίοι δραπετεύουν από τον πόλεμο χειρότερα από ό,τι σε άγρια ζώα» και «ο φράκτης, τον οποίο κατασκευάζει η Ουγγαρία για να κρατήσει μακριά τους πρόσφυγες, επιμηκύνεται ολοένα και περισσότερο, γίνεται πιο ψηλός και πιο επικίνδυνος.

Η Ουγγαρία δεν απέχει πολύ από το να διατάξει πυρ κατά των προσφύγων. Κάθε πρόσφυγας ο οποίος θέλει να περάσει το φράχτη πρέπει να υπολογίζει τα χειρότερα», είπε ο Λουξεμβούργιος υπουργός, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι με αυτά τα δεδομένα, η Ουγγαρία σήμερα δεν θα μπορούσε να γίνει μέλος της ΕΕ.