Imam Baildi: «Συνεχίζουμε να κάνουμε το κέφι μας» - Free Sunday
Imam Baildi: «Συνεχίζουμε να κάνουμε το κέφι μας»

Imam Baildi: «Συνεχίζουμε να κάνουμε το κέφι μας»

Μία ιδέα, δύο αδέλφια, τέσσερα άλμπουμ και οκτώ άτομα που έχουν ταξιδέψει μαζί σε πάνω από 22 χώρες. Oι Imam Baildi μας προσκαλούν στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων για να γιορτάσουμε μαζί τα δέκατα γενέθλιά τους και μας εξηγούν γιατί τα τραγούδια του τότε μιλάνε στο σήμερα.

 

Τι θα ακούσουμε στην Τεχνόπολη;

Στην Τεχνόπολη γιορτάζουμε τα δέκα μας χρόνια! Ετοιμάζουμε, λοιπόν, μια γιορτή που θα περιέχει όλα τα κομμάτια που έχει αγαπήσει ο κόσμος, αλλά και ένα μεγάλο μέρος από το επερχόμενο άλμπουμ μας. Ουσιαστικά, θα είναι ένα καινούργιο πρόγραμμα που θα παρουσιαστεί πρώτη φορά. Ένα γενέθλιο πάρτι που θα γεμίσει με τις αγαπημένες στιγμές της μέχρι τώρα πορείας μας, αλλά και θα δώσει το στίγμα για όσα θα επακολουθήσουν.

Όταν ξεκινήσατε, το 2007, «πειράζατε» παλιά μουσικά κομμάτια και φαινόταν σαν να κάνετε το κέφι σας. Σήμερα είναι η βασική σας απασχόληση. Περιμένατε αυτή την εξέλιξη;

Δεν μας άρεσε ποτέ να κάνουμε προβλέψεις, προτιμάμε να παίρνουμε τα πράγματα όπως έρχονται. Είμαστε πολύ χαρούμενοι, αισθανόμαστε πραγματικά τυχεροί για όσα έχουμε ζήσει μέχρι στιγμής και, παρ’ ότι είναι πλέον η βασική μας απασχόληση, η ιδέα με την οποία ξεκινήσαμε το 2007 εξακολουθεί να μας γοητεύει. Συνεχίζουμε να κάνουμε το κέφι μας δηλαδή.

Η αγάπη σας για το ελληνικό λαϊκό –και ιδιαίτερα το ρεμπέτικο– τραγούδι πού οφείλεται;

Είναι δύσκολο να απαντήσεις στο γατί αγαπάς κάτι. Απλώς το αγαπάς.

Τι είναι πιο δύσκολο: ένα νέο τραγούδι ή η διασκευή ενός τραγουδιού που ήδη έχει την πορεία και την αξία του;

Και τα δύο είναι εξίσου δύσκολα. Δίνουμε την ίδια σημασία και έχουμε τα ίδια αυστηρά κριτήρια τόσο όταν γράφουμε ένα δικό μας κομμάτι όσο και όταν κάνουμε μια διασκευή. Σε ένα καινούργιο κομμάτι η δυσκολία έγκειται στο ότι το φτιάχνεις από το μηδέν. Ξεκινάς με μια ιδέα που νιώθεις ότι κάτι έχει να πει, αλλά, μέχρι να ολοκληρωθεί, συναντάς πολλά εμπόδια και κάνεις αρκετά πισωγυρίσματα. Από την άλλη, ακριβώς επειδή είναι κάτι που ακόμη δεν έχει πάρει μορφή, ένα καινούργιο κομμάτι είναι εύπλαστο. Αντίθετα, όταν κάνεις μια διασκευή ή ένα remix, έχεις μπροστά σου κάτι ολοκληρωμένο και πρέπει να βρεις τον τρόπο να του δώσεις καινούργιο νόημα χωρίς να το χαλάσεις. Να φανταστείς δηλαδή πώς κάτι που ήδη είναι ωραίο θα μπορούσε να είναι ωραίο και με άλλον τρόπο.

Υπάρχει τραγούδι που δεν θα «ακουμπούσατε» ποτέ;

Δεν υπάρχει τραγούδι που δεν θα ακουμπούσαμε, υπάρχουν όμως πολλά που προσπαθήσαμε να διασκευάσουμε αλλά στην πορεία κρίναμε ότι η ιδέα μας δεν οδηγούσε κάπου.

Τα τραγούδια που ως τώρα έχετε διασκευάσει την εποχή που γράφτηκαν απευθύνονταν σε ένα συγκεκριμένο κοινό με συγκεκριμένες εμπειρίες, ερεθίσματα και αντιλήψεις. Τα τραγούδια αυτά το 2017 αγγίζουν τον ίδιο κόσμο και τα μηνύματα που θέλουν να στείλουν είναι τα ίδια;

Ένα καλό τραγούδι κουβαλάει ένα μήνυμα που αγγίζει τον ακροατή ανεξαρτήτως εποχής. Πολύ συχνά ακούς ένα τραγούδι που γράφτηκε με αναφορά σε κάτι συγκεκριμένο αλλά εξακολουθεί να σε συγκινεί, παρ’ ότι δεν έχεις βιώσει αυτό το οποίο περιγράφει. Αυτό δεν εξηγείται με τη λογική, αλλά αυτή είναι η μαγεία της μουσικής και της τέχνης γενικότερα, ότι δηλαδή κάτι που δημιουργήθηκε από κάποιον που δεν ξέρεις, για λόγους που επίσης δεν ξέρεις, καταφέρνει να σε συγκινήσει. Είναι ένα υπέροχο μυστήριο.

Με ποια κριτήρια επιλέγετε τα κομμάτια που θα διασκευάσετε;

Ακούμε το κομμάτι και κάποιο στοιχείο μάς προκαλεί το ερώτημα αν θα μπορούσε να ακουστεί εντός ενός καινούργιου μουσικού πλαισίου.

Οι συναυλίες είναι το στοιχείο σας και η ατμόσφαιρα πάντα ιδιαίτερη. Περνάτε καλύτερα πάνω στη σκηνή ή στο στούντιο;

Είναι δύο τελείως διαφορετικές εμπειρίες. Το στούντιο είναι μια μοναχική διαδικασία. Συγκεντρώνεσαι πολύ, δουλεύεις την ίδια ιδέα ξανά και ξανά και κάποια στιγμή καταλήγεις κάπου όπου είσαι ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα. Η στιγμή αυτή είναι μοναδική και σε γεμίζει χαρά και αυτοπεποίθηση, την οποία όμως δεν μοιράζεσαι με κάποιον, είναι απολύτως προσωπική στιγμή. Στη σκηνή το κοινό σού δείχνει ότι αγαπάει αυτό που έχεις δημιουργήσει και αυτό είναι πανέμορφο συναίσθημα, ακριβώς επειδή το μοιράζεσαι.

Στις συναυλίες σας στο εξωτερικό ο κόσμος πώς σας υποδέχεται;

Είναι πολύ εκδηλωτικός, τους συνεπαίρνει η ενέργεια που έχει η ελληνική μουσική. Παίζοντας σε κοινό που δεν καταλαβαίνει τη γλώσσα συνειδητοποιείς τη δύναμη της μουσικής.

Σε ποιες χώρες έχετε παίξει;

Έχουμε παίξει σε 23 χώρες. Στις περισσότερες της Δυτικής Ευρώπης και επίσης στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στην Τουρκία, στο Ισραήλ και στην Αλγερία.

Όταν καλείστε να γράψετε για άλλους καλλιτέχνες, η ευθύνη είναι μεγαλύτερη;

Όχι, αλλά ούτε και μικρότερη.

Στο σπίτι τι μουσική ακούτε;

Προσπαθούμε να μένουμε σε επαφή με ό,τι καινούργιο δημιουργείται εντός και εκτός συνόρων και φυσικά όταν έχουμε χρόνο επιστρέφουμε στις μουσικές που έχουμε αγαπήσει, στα αγαπημένα μας άλμπουμ που ακούμε από παιδιά.

Τα καλοκαιρινά σας σχέδια;

Μια σειρά συναυλιών στην Ελλάδα και στη Γαλλία το καλοκαίρι, ολοκλήρωση του άλμπουμ αμέσως μετά και μια περιοδεία στην Ευρώπη τον Οκτώβριο.

INFO

Imam Baildi

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

Ώρα έναρξης: 21:00

Προπώληση εισιτηρίων: €13

Πώληση εισιτηρίων κατά την είσοδο: €15