Ρόδη Κράτσα: «Θεώρησα πολύ σημαντικό να υποστηρίξει το Ινστιτούτο τη διαδικασία μετάλλαξης της χώρας μας σε χώρα ανταγωνιστική» - Free Sunday
Ρόδη Κράτσα: «Θεώρησα πολύ σημαντικό να υποστηρίξει το Ινστιτούτο τη διαδικασία μετάλλαξης της χώρας μας σε χώρα ανταγωνιστική»

Ρόδη Κράτσα: «Θεώρησα πολύ σημαντικό να υποστηρίξει το Ινστιτούτο τη διαδικασία μετάλλαξης της χώρας μας σε χώρα ανταγωνιστική»

Τη σημασία του ρόλου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής στην υπεράσπιση δημοκρατικών αξιών και στη διαμόρφωση πολιτικών θέσεων υπογραμμίζει η πρόεδρός του και τέως αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρόδη Κράτσα. Παράλληλα, τονίζει ότι η κυβέρνηση έλαβε πολύ λίγα και με μεγάλη καθυστέρηση κατά τη διαπραγμάτευσή της με τους δανειστές της χώρας.

Θα ήθελα να αρχίσουμε αυτή τη συζήτηση με την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Θα ήθελα να μου πείτε, με βάση την εμπειρία σας από τα ευρωπαϊκά πράγματα, πώς την κρίνετε.

Ήταν μία απογοητευτική συμφωνία, τόσο για τις επιδόσεις της κυβέρνησης όσο και για την προοπτική της χώρας. Κατέρρευσε το πολιτικό αφήγημα του πρωθυπουργού για διευθέτηση του ζητήματος του χρέους και για ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση, ενώ η χώρα στην ουσία δεσμεύτηκε με ένα τέταρτο μνημόνιο και ρόλο στο ΔΝΤ για τη διαμόρφωση της δημοσιονομικής πολιτικής. Η κυβέρνηση πήρε ό,τι της έδωσαν χωρίς να μπορέσει να αναστρέψει το κλίμα της 22ας Μαΐου υπέρ μιας συνολικής συμφωνίας για τη χώρα.

Θεωρείτε ότι η κυβέρνηση έχει δίκιο που τη θεωρεί επιτυχία και πρώτο βήμα για έξοδο της χώρας από τα μνημόνια;

Η τεράστια καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης το μόνο που έφερε ήταν βαρύ κόστος για τους πολίτες (ασύγκριτο με το mail Χαρδούβελη) χωρίς προοπτική εξόδου από τα μνημόνια, αφού η χώρα δεσμεύτηκε με μέτρα έως το 2022 και με επίτευξη υψηλών πλεονασμάτων. Όσο για την έξοδο στις αγορές, η κυβέρνηση λέει τη μισή αλήθεια. Μπορεί να γίνει μια δοκιμαστική έξοδος, αυτό όμως δεν σημαίνει δυνατότητα ουσιαστικής εξόδου, δηλαδή χρηματοδότησης της οικονομίας χωρίς μνημόνιο. Η επιστροφή στις αγορές απαιτεί συνθήκες που δεν διαφαίνονται: άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, ικανοποιητική βαθμολόγηση από διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Η Ελλάδα θεωρείται ακόμη χώρα υψηλού ρίσκου.

Από την άλλη, συμφωνείτε με την άποψη της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση έδωσε τα πάντα και πήρε ψίχουλα;

Σίγουρα πήρε ψίχουλα. Η δόση των 8,5 δισ. ευρώ είναι πολύ χαμηλότερη από τις ανάγκες της οικονομίας, αφού μόνο τα 1,6 δισ. θα κατευθυνθούν στην αγορά για την εξόφληση οφειλών προς ιδιώτες. Μην ξεχνάμε ότι η χώρα έχασε τις δόσεις του προγραμματισμού χρηματοδότησης του τρίτου μνημονίου, καθώς μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έπρεπε να έχει λάβει 22,9 δισ. ευρώ. Γι’ αυτούς τους λόγους σχεδόν 60% των συμπολιτών μας κρίνουν αυτή τη συμφωνία αρνητικά και μάλλον αρνητικά, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Επικαλούμενος και πάλι την εμπειρία σας, θα ήθελα να μου πείτε τι περιμένετε από δω και πέρα από τους Ευρωπαίους εταίρους και δανειστές μας.

Περιμένω να τεθεί σοβαρά στο τραπέζι η ελάφρυνση του χρέους, συζήτηση που ξεκίνησε το 2012 και σήμερα η αναγκαιότητά της γίνεται επιτακτική, μετά τα γεγονότα του 2015, που αύξησαν πολύ τις δανειακές ανάγκες της χώρας. Με δεδομένο ότι η ελάφρυνση του χρέους θα πάρει κυρίως τη μορφή μείωσης επιτοκίων και μετάθεσης των ημερομηνιών λήξης των ελληνικών δανείων, οι πιστώτριες χώρες θα παρέμεναν με τις παρούσες συνθήκες για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτεθειμένες στον κίνδυνο ενός πιστωτικού γεγονότος και για τον λόγο αυτόν θα αναζητήσουν εγγυήσεις και κίνητρα που θα αποτρέπουν τις ελληνικές κυβερνήσεις από δημοσιονομικούς εκτροχιασμούς. Γι’ αυτό πιστεύω ότι απαιτείται τάχιστα αλλαγή στην Ελλάδα. Χρειάζεται κυβέρνηση που θα πιστεύει σε μια αναπτυξιακή πολιτική και θα πείθει γι’ αυτό, όπως μπορεί να το εγγυηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για να αλλάξουμε «σελίδα», θα ήθελα να μιλήσουμε για το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής. Ποιος θεωρείτε ότι είναι ο ρόλος του στα πολιτικά πράγματα της χώρας;

Ο ρόλος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής στις σημερινές συνθήκες είναι πολύ σημαντικός για την υπεράσπιση αξιών και πολιτικών που δικαιώθηκαν ιστορικά και όμως πλήττονται στη χώρα μας από τις ιδεοληψίες των κυβερνώντων, όπως ο φιλελευθερισμός στην οικονομία και στην κοινωνία με βάση τη δικαιοσύνη και την αξιοκρατία, η συμμετοχή στην καρδιά της Ενωμένης Ευρώπης για την ασφάλεια και την ευημερία, η δημοκρατία ως θεσμοί, ως έκφραση του τρόπου ζωής και διακυβέρνησης.

Ποια είναι τα κυριότερα ζητήματα με τα οποία το Ινστιτούτο ασχολήθηκε το τελευταίο διάστημα;

Εισαγάγαμε συστηματικά θέματα στον δημόσιο διάλογο πολύ σημαντικά για τη χώρα, που ξεχνιούνται στη μονοδιάστατη καθημερινότητα της διαπραγμάτευσης και της δόσης, όπως το δημογραφικό ζήτημα, το προσφυγικό, ο συμμετοχικός ρόλος της τοπικής κοινωνίας και αυτοδιοίκησης για τη βιώσιμη ανάπτυξη, η σημασία του οικονομικού αλφαβητισμού για την ευημερία των πολιτών και την προστασία από τον λαϊκισμό, η νέα απειλή του θρησκευτικού ριζοσπαστισμού.
Αξιοποιήσαμε μεγάλα γεγονότα, όπως την επέτειο της ένταξης της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές κοινότητες και το σχέδιο Μάρσαλ, για να αναδείξουμε την ιστορική διαδρομή της χώρας στον δυτικό κόσμο και τις προκλήσεις για την ομαλή της πορεία.
Παράλληλα, αναδεικνύουμε σύγχρονα πολιτικά γεγονότα και τη σημασία τους για τη χώρα μας, όπως το Brexit και οι ερχόμενες γερμανικές εκλογές.

Ποιος θεωρείτε ότι θα έπρεπε να είναι ο ρόλος των think tanks;

Think tanks υπάρχουν πολλών ειδών και σκοπών, είτε συνδεδεμένα με κυβερνήσεις, κόμματα, πανεπιστήμια, οικονομικούς φορείς είτε ανεξάρτητα. Όλα έχουν έναν σημαντικό ρόλο να παίξουν, γιατί η γνώση σήμερα είναι εξειδικευμένη, τα γεγονότα τρέχουν γρήγορα, η πληροφορία και η ανάλυση είναι πολύτιμες για να μπορεί κανείς να αντιληφθεί την πολύπλοκη πραγματικότητα, να προλάβει κινδύνους και να συνδιαμορφώσει τις εξελίξεις.

Από τότε που αναλάβατε πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, ποιο ήταν το ζήτημα ή τα ζητήματα στα οποία θεωρήσατε ότι θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση;

Θεώρησα ότι είναι πολύ σημαντικό να υποστηρίξει το Ινστιτούτο τη διαδικασία μετάλλαξης της χώρας μας σε χώρα ανταγωνιστική, με αξιώσεις και προοπτικές μέσα στην ευρωπαϊκή κανονικότητα και στο παγκόσμιο, ταχύτατα εξελισσόμενο περιβάλλον, με τη συνευθύνη και συμμετοχή των πολιτών. Υπηρετούμε αυτόν τον στόχο με ποικιλία προγραμμάτων, όπως ανέφερα, και με συνεργασίες τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική, αξιοποιώντας τη γεωπολιτική σημασία της χώρας και την ευρωπαϊκή της εμπειρία. Οφείλω επίσης να επισημάνω ότι όλη η λειτουργία και οι προσφερόμενες υπηρεσίες γίνονται με εθελοντική εργασία.