Μάκης Μπαλαούρας: «Φως διεξόδου από τα μνημόνια η έξοδος στις αγορές» - Free Sunday
Μάκης Μπαλαούρας: «Φως διεξόδου από τα μνημόνια η έξοδος στις αγορές»

Μάκης Μπαλαούρας: «Φως διεξόδου από τα μνημόνια η έξοδος στις αγορές»

Ως απόλυτα επιτυχημένη χαρακτηρίζει την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων Μάκης Μπαλαούρας.

Παράλληλα, αναφερόμενος στο διαβόητο «plan B» του Γιάνη Βαρουφάκη, ξεκαθαρίζει ότι ποτέ δεν υπήρξε σχέδιο εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Η Ελλάδα βγήκε ξανά μετά από τρία χρόνια στις αγορές ομολόγων. Γιατί σε αυτή τη χρονική συγκυρία;

Πριν από λίγες εβδομάδες είχαμε το θετικό κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν διάφορες θετικές σε οικονομικό επίπεδο εξελίξεις: αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τη Moody’s, έξοδος της χώρας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος από την Κομισιόν, προχθές, συμφωνία για την επί της αρχής συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, καθώς και αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας από την Standard and Poor’s. Όλες αυτές οι εξελίξεις μάς έδιναν μια καλή βάση για να επιχειρήσουμε το πρώτο βήμα εξόδου στις αγορές.

Θεωρείτε ότι η έξοδος αυτή στις αγορές ήταν επιτυχημένη;

Η έξοδος στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, επιβεβαιώνοντας τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, η οποία βαδίζει με σταθερά βήματα προς την οριστική έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια. Ζυγίσαμε προσεκτικά τα νούμερα της ανάπτυξης, της αύξησης της απασχόλησης, των εξαγωγών, των επενδύσεων, τις διεθνείς εξελίξεις και τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Κάναμε έκδοση πενταετών ομολόγων προς αντικατάσταση των αντίστοιχων της έκδοσης του 2014 που είχε κάνει η κυβέρνηση Σαμαρά. Στόχος μας ήταν να κλειδώσουμε ένα επιτόκιο χαμηλότερα από το 4,95%, με το οποίο είχε τιμολογηθεί εκείνη η έκδοση. Πήραμε επιτόκιο 4,625%, άρα τον πετύχαμε. Σε ό,τι αφορά την κάλυψη, επίσης πήγαμε καλά: υπήρξαν 200 επίσημες προσφορές συνολικού ύψους 6,5 δισ. ευρώ, υπερδιπλάσιες από τον στόχο. Να σημειώσω επίσης ότι η πλειοψηφία των προσφορών αφορούσε πραγματικούς επενδυτές παγκόσμιου βεληνεκούς και όχι κερδοσκοπικά funds, γεγονός που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στην πορεία της ελληνικής οικονομίας. Με αυτό το επιτόκιο το ελληνικό Δημόσιο εξοικονόμησε 10 εκατ., ενώ οι προμήθειες προς τις τράπεζες-αναδόχους που είχαν τη διαχείριση της έκδοσης ήταν μικρότερες κατά 600.000. Ήταν μια προσεκτική κίνηση, σε αντίθεση με το επικοινωνιακό σόου της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, το αλήστου μνήμης success story. Εμείς δεν πανηγυρίζουμε, γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός εδώ και επτά χρόνια.

Τι σημαίνει για την Ελλάδα η επιστροφή στις αγορές ομολόγων; Θεωρείτε ότι θα υπάρξουν κι άλλες εκδόσεις ομολόγων πριν από το τέλος του προγράμματος;

Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές αποτελεί την εκκίνηση δρόμου αντοχής. Είναι το πρώτο βήμα για την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα και τον τερματισμό της ξένης επιτροπείας, θέτοντας στέρεες βάσεις για διαρκή και διατηρήσιμη πρόσβαση της χώρας στις αγορές χρήματος. Η επιτυχής επιστροφή μας στις αγορές είναι η προϋπόθεση ώστε να έχουμε μια «καθαρή έξοδο» από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018. Τώρα που πήραμε ψήφο εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτών προφανώς και θα υπάρξουν κι άλλες εκδόσεις.

Πώς σχολιάζετε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για το ζήτημα της εξόδου της χώρας στις αγορές;

Η αντιπολίτευση, κυρίως ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, βρίσκεται σε στρατηγικό βέρτιγκο. Συνεχίζει να εκφωνεί το συνηθισμένο της προπαγανδιστικό λεκτικό κατά της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς τίποτα το καινούργιο ή ουσιώδες. Εξακολουθούν να ασκούν μικροπολιτική, προσπαθώντας να περάσουν μηνύματα καταστροφής. Το μόνο που δεν ζήτησαν ξανά είναι η προσφυγή σε εκλογές.

Για να αλλάξουμε κλίμα, θα ήθελα να μιλήσουμε για τις αντιδράσεις φορέων της Δικαιοσύνης, οι οποίοι κατηγορούν την κυβέρνηση για παρεμβάσεις. Τι απαντάτε;


Άλλο οι παρεμβάσεις, άλλο η κριτική. Η κυβέρνηση ουδέποτε παρενέβη στη Δικαιοσύνη. Για παράδειγμα, αποδεχτήκαμε την απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες. Κυβερνητικά στελέχη βέβαια άσκησαν κριτική. Στο δημοκρατικό πολίτευμα κανείς δεν είναι υπεράνω κριτικής, και προφανώς ούτε η Δικαιοσύνη. Ο κάθε πολίτης, όπως και ο κάθε υπουργός ή βουλευτής, έχει όχι μόνο το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση να κάνει κριτική. Για παράδειγμα, θα μείνει ασχολίαστη η πρόσφατη απόφαση που λέει ότι η επίσχεση εργασίας στην οποία προχωρούν οι εργαζόμενοι για μη δεδουλευμένα εξισώνεται με οικειοθελή λύση της εργασιακής τους σχέσης; Αντίθετα, η κυβέρνηση είναι αυτή που πλήττεται, αφού σε ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων εξομοιώνεται με τις κυβερνήσεις Τουρκίας - Πολωνίας! Τέτοιες θέσεις δεν προκαλούν μόνο αγανάκτηση αλλά ρίχνουν ακόμα και τους ανεξάρτητους δικαστές στον κατήφορο της ανυποληψίας.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι υποσκάπτει τους θεσμούς. Το σχόλιό σας;

Η αντιπολίτευση βάφτισε την κριτική που άσκησαν κάποια στελέχη μας σε συγκεκριμένες δικαστικές αποφάσεις «θεσμική εκτροπή». Και θυμίζω το non paper με το οποίο ο Δένδιας ως υπουργός Δημόσιας Τάξης το 2014 ασκούσε κριτική σε δικαστικές αποφάσεις γιατί δεν διέταζαν την προφυλάκιση όλων των κατηγορουμένων για συμμετοχή στους Πυρήνες της Φωτιάς. Τότε, κατά τη ΝΔ, δεν είχαμε «θεσμική εκτροπή». Όταν όμως ο ΣΥΡΙΖΑ κριτικάρει δικαστικές αποφάσεις γιατί ακυρώνουν κεντρικές πολιτικές της κυβέρνησης, π.χ. τους ελέγχους για φοροδιαφυγή μεγάλου πλούτου στις λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς με το επιχείρημα ότι έχει επέλθει παραγραφή, έχουμε «θεσμική εκτροπή». Ας κρίνουν οι πολίτες.

Επίσης, η ΝΔ έχει ζητήσει εξεταστική επιτροπή για το ζήτημα του κ. Καμμένου. Θεωρείτε ότι θα έπρεπε να συσταθεί ή όχι;

Ο υπουργός Άμυνας, όταν ο Γιαννουσάκης, κατάδικος για την υπόθεση του Noor 1, ζήτησε να μιλήσει μαζί του, το έπραξε και αμέσως ενημέρωσε τον υπουργό Δικαιοσύνης. Είναι σαφές ότι η πρόταση της ΝΔ περί σύστασης Εξεταστικής γι’ αυτές τις συνομιλίες είναι αντιπερισπασμός για τη θετική εξέλιξη της οικονομίας και για τα σκάνδαλά της, όπως του ΚΕΕΛΠΝΟ και του «Ντυνάν», και γι’ αυτόν τον λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ψηφίσει υπέρ της σύστασης Εξεταστικής.

Τέλος, θα ήθελα ένα σχόλιό σας για τα αποσπάσματα του βιβλίου του κ. Βαρουφάκη που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Τελικά, υπήρχε «plan B» ή όχι;

Δεν είναι τυχαίο που τα αποσπάσματα από το βιβλίο του Βαρουφάκη έρχονται στην επιφάνεια από τα συστημικά μίντια που στηρίζουν τη ΝΔ αυτή τη στιγμή που βγαίνουμε στις αγορές – και όχι πριν από τρεις μήνες, που κυκλοφόρησε το βιβλίο. Όλοι αυτοί οι εκπρόσωποι του παλιού καθεστώτος, που πριν από δύο χρόνια έβριζαν τον Βαρουφάκη ως τρελό και άσχετο και σήμερα αναπαράγουν μετά μανίας ό,τι γράφει, επιδιώκουν μόνο να θάψουν ό,τι θετικό παράγει η οικονομία και να πλήξουν με κάθε μέσο τον Τσίπρα. Τώρα, ως προς το «plan B» που λέτε, και φαντάζομαι ότι μιλάτε για σχέδιο εξόδου της χώρας από το ευρώ, θα πω ξανά, όπως το έχουμε πει τόσες φορές κι εγώ και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ότι όχι, ποτέ δεν υπήρξε.