Νίκος Παπαχρήστος: «Διαφωνούμε με τη μετατροπή της Γ΄ Λυκείου σε προπανεπιστημιακό έτος» - Free Sunday
Νίκος Παπαχρήστος: «Διαφωνούμε με τη μετατροπή της Γ΄ Λυκείου σε προπανεπιστημιακό έτος»

Νίκος Παπαχρήστος: «Διαφωνούμε με τη μετατροπή της Γ΄ Λυκείου σε προπανεπιστημιακό έτος»

Υποχρηματοδότηση, κενά στα σχολεία, μηδενικοί διορισμοί, είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όπως σημειώνει ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Παπαχρήστος. Παράλληλα, εκφράζει τις διαφωνίες της ομοσπονδίας για τα σχέδια του υπουργείου Παιδείας σχετικά με το λύκειο.

Θα ήθελα ένα πρώτο σχόλιό σας με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Ποια είναι τα βασικά προβλήματα με τα οποία αρχίζει;

Το πιο βασικό πρόβλημα που αφορά τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι η πολιτική των μηδενικών μόνιμων διορισμών και η υποχρηματοδότηση της δημόσιας εκπαίδευσης. Για πέμπτο συνεχές σχολικό έτος κανένας νέος εκπαιδευτικός δεν διέβη το κατώφλι της δημόσιας εκπαίδευσης, ενώ η χρηματοδότηση των σχολικών μονάδων παραμένει σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα (μειωμένη κατά 40% σε σχέση με την προ μνημονίου περίοδο).

Πόσα είναι τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΟΛΜΕ;

Τα κενά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση υπολογίζονται σε 1.500, ενώ θα προκύψουν άλλα 500 στις αρχές Οκτωβρίου, όταν θα μεταταγούν 350 καθηγητές ως ΕΔΙΠ (Ειδικό Διδακτικό Προσωπικό) στα ΑΕΙ και 150 θα αποσπαστούν επίσης στα ΑΕΙ.

Η ΟΛΜΕ καταγγέλλει το υπουργείο Παιδείας για περικοπές στις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών. Τι ακριβώς συνέβη;

Η πολιτική των μηδενικών διορισμών συμπαρασύρει μεταθέσεις και αποσπάσεις. Έτσι, είχαμε ελάχιστες μεταθέσεις καθηγητών και σημαντική περικοπή των αποσπάσεων. Αυτό συνέβη για να μην απογυμνωθούν από μόνιμους καθηγητές περιοχές ελλειμματικές σε ντόπιους εκπαιδευτικούς (Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Ηράκλειο, Έβρος, Ευρυτανία κ.ά.). Πολλοί συνάδελφοι για άλλη μια χρονιά παρέμειναν μακριά από τον τόπο συμφερόντων τους και τις οικογένειές τους.

Παράλληλα, το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για άθλιες συνθήκες στέγασης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών σε κάποια νησιά. Ποια είναι η εικόνα που έχετε;

Η ΟΛΜΕ έγινε άμεσος αποδέκτης των παραπόνων των συναδέλφων που τοποθετήθηκαν στη Μύκονο και στη Σαντορίνη. Δεν είναι υπερβολή ότι αρκετοί συνάδελφοί μας το βράδυ της Κυριακής 10 Σεπτεμβρίου (μία μέρα πριν από τον αγιασμό στα σχολεία) αναγκάστηκαν να κοιμηθούν στα αυτοκίνητά τους ή στις παραλίες. Οι αναπληρωτές αντιμετωπίζουν σοβαρότατο πρόβλημα στέγασης στις τουριστικές περιοχές, όπου η εύρεση κατοικίας είναι δύσκολη υπόθεση και το υψηλό κόστος ζωής καθιστά τη διαβίωσή τους δύσκολη. Απαιτούμε από το υπουργείο Παιδείας άμεση λύση. Και η τοπική αυτοδιοίκηση έχει βαρύτατες ευθύνες.

Η ομοσπονδία σας ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου για το Νέο Λύκειο. Ποιες είναι οι βασικές σας αντιρρήσεις;

Στη συνάντηση που έγινε με τον υπουργό Παιδείας την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου μας ανακοινώθηκε η πρόθεση του υπουργού να συστήσει μια επιτροπή που θα εξετάσει τις απόψεις του υπουργείου και τις απόψεις της ομοσπονδίας και θα συζητήσει τις διιστάμενες απόψεις. Είναι προφανές ότι εμείς εμμένουμε στη θέση μας. Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσει και θα αποφασίσει για το εάν θα συμμετάσχουμε.

Πώς κρίνετε τις προτάσεις του υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής σε ΑΕΙ-ΤΕΙ;

Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ πιστεύει στην αυτονομία του λυκείου. Το λύκειο έχει συγκεκριμένο ρόλο να επιτελέσει. Έτσι, διαφωνούμε με τη μετατροπή της Γ΄ Λυκείου σε προπανεπιστημιακό έτος. Έχουμε σοβαρότατες διαφωνίες για την προσμέτρηση της βαθμολογίας για την είσοδο των μαθητών στα ΑΕΙ. Επίσης, διαφωνούμε με τη βαθμολόγηση της δημιουργικής εργασίας από εξωτερικούς αξιολογητές και την προσμέτρησή της για την εισαγωγή στα ΑΕΙ.

Θεωρείτε ότι θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή στο σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση; Αν ναι, προς ποια κατεύθυνση;

Το σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων είναι αδιάβλητο και αξιοκρατικό. Είναι γεγονός βέβαια ότι είναι επίπονο και έχει την αδυναμία της στιγμιαίας αποτύπωσης της επίδοσης. Σε μια χώρα όμως όπου η διαφάνεια και η αξιοκρατία είναι άγνωστες λέξεις, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί στις αλλαγές αξιοκρατικών θεσμών. Να αλλάξουμε το σύστημα, εάν έχουμε να προτείνουμε ένα άλλο, λιγότερο επίπονο αλλά εξίσου αδιάβλητο και αξιοκρατικό.

Η δημοσιονομική πολιτική πώς έχει επηρεάσει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του σχολείου;

Είναι προφανές ότι η κρίση είναι παρούσα στα σχολεία. Το πρόγραμμα σχολικής στέγης είναι στην πραγματικότητα ανύπαρκτο. Η υλικοτεχνική υποδομή και τα εποπτικά μέσα απαξιώνονται με την πάροδο του χρόνου. Η διδασκαλία γίνεται πολύπλοκη υπόθεση, δεδομένου ότι οι μαθητές μεταφέρουν στο σχολείο τα προβλήματα της οικογένειάς τους. Τα τμήματα είναι πολυπληθή και οι μαθητές στοιβάζονται σε μικρές αίθουσες που μετά βίας τούς χωρούν. Ακόμα και η ύπαρξη ενός ανεμιστήρα μέσα στην τάξη αποτελεί πολυτέλεια.

Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ποιες είναι οι προτάσεις της ΟΛΜΕ για την επίλυσή τους;

Η υποχρηματοδότηση της δημόσιας εκπαίδευσης. Η απαξίωση της υλικοτεχνικής υποδομής με την πάροδο του χρόνου. Η απουσία εποπτικού υλικού και βοηθητικών μέσων. Οι μηδενικοί διορισμοί επί πενταετία – το εκπαιδευτικό προσωπικό γηράσκει επικίνδυνα. Η έλλειψη υποστηρικτικών δομών (ενισχυτική διδασκαλία). Η καθιέρωση τρίτων αναθέσεων, σύμφωνα με την οποία ο καθηγητής καλείται να διδάξει αντικείμενα που οριακά γνωρίζει. Όλα αυτά τα προβλήματα θα λυθούν εάν η κυβέρνηση αντιληφθεί ότι η εκπαίδευση πρέπει να ξεφύγει από τη μέγγενη των μνημονιακών περικοπών.