Κωστής Χατζηδάκης: «Το δικό μας μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα δεν έχει σχέση με τους δανειστές» - Free Sunday
Κωστής Χατζηδάκης: «Το δικό μας μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα δεν έχει σχέση με τους δανειστές»

Κωστής Χατζηδάκης: «Το δικό μας μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα δεν έχει σχέση με τους δανειστές»

Ολομέτωπη κριτική στην κυβέρνηση ασκεί ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, κάνοντας λόγο για «γκρίζα» παρουσία Τσίπρα στη ΔΕΘ και αντιπαραβάλλοντάς την με του Κυριάκου Μητσοτάκη, για τον οποίο υπογραμμίζει ότι απευθύνθηκε σε όλους τους Έλληνες.

Κατ’ αρχάς, κάνοντας μια επισκόπηση της παρουσίας των πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ, θα ήθελα να μου πείτε πώς κρίνετε τα όσα είπε εκεί ο πρωθυπουργός.

Η φετινή παρουσία του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ ήταν η πιο γκρίζα στη θητεία του. Η αναξιοπιστία πλέον βαραίνει τον πρωθυπουργό και έχει αρχίσει να τον καταβάλλει. Βεβαίως επιχείρησε για ακόμα μία φορά να εξαπατήσει τους Έλληνες πολίτες. Το νέο μεγάλο ψέμα του κ. Τσίπρα είναι ότι θα μας βγάλει από το μνημόνιο. Ενώ γνωρίζει ότι πριν από λίγους μήνες υπέγραψε το τέταρτο μνημόνιο, που θα ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωση του τρίτου. Με αφαίρεση ενός μισθού από τους μισθωτούς λόγω της μείωσης του αφορολόγητου και αφαίρεση μίας σύνταξης από τους συνταξιούχους. Που καταδικάζει τη χώρα σε λιτότητα, λόγω των υψηλών πλεονασμάτων που συμφώνησε ο κ. Τσίπρας, για 43 χρόνια, μέχρι το 2060! Παράλληλα, με υπογραφή Τσίπρα-Καμμένου το Υπερταμείο παραμένει για 99 χρόνια στη χώρα και ο SSM με τον έλεγχο στις τράπεζες για 35 χρόνια, όσο διαρκούν τα δάνεια. Δεν διστάζουν να πουν το οτιδήποτε, όμως ο ελληνικός λαός πλέον τους έχει καταλάβει.

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της ΝΔ ουσιαστικά ξεδίπλωσε τα βασικά σημεία του κυβερνητικού προγράμματος του κόμματος. Για εσάς, ποιο είναι το πιο σημαντικό από αυτά;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ έκανε μια οραματική και συναισθηματική ομιλία, με την οποία απευθύνθηκε σε όλους τους Έλληνες, αλλά ιδιαίτερα στους αδύναμους και στους νέους. Η ΝΔ ξανοίγεται πέρα από τον στενό της πυρήνα και μιλάει στις Ελληνίδες και στους Έλληνες με λογική και ευαισθησία. Δεν κάνει μόνο κριτική αλλά μιλάει για τις θέσεις της, για το πρόγραμμά της. Ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό, που εμπνέεται από τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές. Δεν μπαίνουμε στον πειρασμό των παροχών και του λαϊκισμού. Το δικό μας μείγμα πολιτικής στηρίζεται στο τρίπτυχο «λιγότεροι φόροι - λιγότερες δαπάνες - επενδύσεις» δίνει έμφαση στην ανάπτυξη και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Πώς, δηλαδή, θα αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη για την οικονομία μας, θα διαμορφώσουμε ένα φιλικό κλίμα για την επιχειρηματικότητα και θα προσελκύσουμε μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις που θα δημιουργήσουν νέες δουλειές και θα φέρουν μεροκάματο στο σπίτι. Νέα Δημοκρατία - νέες δουλειές!

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο, είπε ότι το πρόγραμμα αυτό αποτελεί «συρραφή των πιο σκληρών απαιτήσεων των δανειστών». Τι απαντάτε;

Από τη μια είπαν αυτά και παράλληλα το γραφείο Τύπου του Μαξίμου και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη αδιόρθωτο λαϊκιστή – «ανάλγητος, λαϊκιστής». Ειλικρινά, δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Έχουν χάσει την ψυχραιμία τους και όσο μιλάνε εκτίθενται. Και βεβαίως σε όλα αυτά η απάντηση είναι προφανής. Είναι ο τίτλος της κινηματογραφικής ταινίας «Κοίτα ποιος μιλάει». Μιλάει μια κυβέρνηση η οποία δεν άφησε τίποτα που να μην το υποσχεθεί και μετά υπέγραψε τα μνημόνια δυο-δυο. Εν πάση περιπτώσει, το δικό μας μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα δεν έχει σχέση με τους δανειστές. Είναι δικό μας και θα εγκριθεί από τον ελληνικό λαό ως διέξοδος για το μέλλον.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η χώρα θα βγει από το πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2018. Πόσο εφικτό θεωρείτε αυτόν τον στόχο;

Το καλύτερο που μπορεί να συμβεί είναι το καλοκαίρι του 2018 να ολοκληρωθεί το τρίτο μνημόνιο, για να ξεκινήσει αμέσως μετά το τέταρτο. Η οικονομία μας θα συνεχίσει να βρίσκεται υπό αυστηρή επιτήρηση και μετά το καλοκαίρι του 2018 και όσα υπέγραψε ο κ. Τσίπρας είναι πολύ επώδυνα για να σκεπαστούν από επικοινωνιακά τρικ.

Από την άλλη, και η κυβέρνηση και η ΝΔ υποστηρίζουν ότι οι επενδύσεις αποτελούν τον μείζονα παράγοντα εξόδου της χώρας από την κρίση. Πού διαφωνείτε;

Πράγματι, ο κ. Τσίπρας, σαν τον Απόστολό Παύλο στη Δαμασκό, ανακάλυψε τον πρωταρχικό ρόλο των επενδύσεων στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στην έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. Όμως εύλογο είναι το ερώτημα γιατί τόσα χρόνια δεν μπορούσε να αναγνωρίσει κάτι το τόσο προφανές. Η απάντηση δόθηκε αμέσως μετά την ομιλία Τσίπρα στη ΔΕΘ. Το αφήγημά του περί Grinvest ακυρώθηκε από την ίδια την πραγματικότητα: η εμπλοκή στις Σκουριές, η νέα επίθεση Σπίρτζη εναντίον της Fraport και τα νέα επεισόδια με το Ελληνικό, που, αφού λειτούργησε επί 60 χρόνια ως αεροδρόμιο, ανακαλύφθηκε ξαφνικά ότι είναι δάσος και αρχαιολογικός χώρος. Ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, και οι ιδεοληψίες του υπονομεύουν συστηματικά την προσέλκυση επενδύσεων. Και τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους. Το 2016 οι επενδύσεις βρέθηκαν σε χαμηλό εικοσαετίας!
Θα αναγνωρίσω όμως στη ρητορική του κ. Τσίπρα για τις επενδύσεις μία χρησιμότητα: στρώνει το χαλί στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στη ΝΔ. Διότι αν συμφωνούμε όλοι στην ιδιωτική πρωτοβουλία και στις επενδύσεις, τι τον χρειαζόμαστε τον ΣΥΡΙΖΑ; Οι άνθρωποι δεν μπορούν! Έχουν αλλεργία στις επενδύσεις και το δείχνουν με όποια ευκαιρία βρουν.

Θα ήθελα το σχόλιό σας για το ζήτημα της Eldorado Gold. Ως κυβέρνηση, τι θα κάνατε διαφορετικά;

Στις Σκουριές βλέπουμε να εκτυλίσσεται άλλη μια παράσταση του θεατρικού έργου «Ηρωική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ». Πρώτα η κυβέρνηση επιδεικνύει τη λεβεντιά της, ορθώνοντας περήφανα το ανάστημά της απέναντι σε όποιον επιλέξει κάθε φορά να βαφτίσει εχθρό. Στη συνέχεια κάνει στροφή 180 μοιρών υπό την πίεση της πραγματικότητας, με το απαραίτητο ηρωικό και λεβέντικο περιτύλιγμα. Και τελικά οι Έλληνες πολίτες και η διεθνής εικόνα της χώρας καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα για την τζάμπα μαγκιά της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου. Έτσι εξελίχθηκαν τα πράγματα πέρυσι με τη σύγκρουση, τότε, του κ. Σκουρλέτη με την εταιρεία. Φέτος, κρίνοντας από την κυβερνητική υποχώρηση στο ζήτημα της έκδοσης αδειών για την Ολυμπιάδα και τις νέες συζητήσεις που ξεκίνησαν πάλι, έχουμε την ίδια θεατρική παράσταση. Όμως η ζημιά έχει γίνει. Οποιοσδήποτε σοβαρός επενδυτής θα το σκεφτεί δύο και τρεις φορές να έρθει στη χώρα μας.

Όσον αφορά το ναυάγιο στη Σαλαμίνα και τη ρύπανση στον Σαρωνικό, πού θεωρείτε ότι η κυβέρνηση απέτυχε να ανταποκριθεί;

Αυτή η πετρελαιοκηλίδα μαυρίζει τη θάλασσα και την ψυχή μας. Μας πήρε δεκαετίες για να καθαρίσουμε τον Σαρωνικό και να τον κάνουμε πάλι βιώσιμο με την Ψυττάλεια και τα έργα διαχείρισης αποβλήτων. Και τώρα καταστρέφεται. Θέμα ευθυνών τέθηκε ακόμα και από την ίδια την «Αυγή». Διότι υπήρξε είτε ολιγωρία είτε αδιαφορία. Όμως η κυβέρνηση θέλει να μας πείσει ότι τελικά όλα έχουν πάει μια χαρά. Μια χαρά ότι το πλοίο είχε αξιόπλοο και βούλιαξε στη Σαλαμίνα. Μια χαρά ότι έγινε λάθος εκτίμηση σε σχέση με τις επιπτώσεις της πετρελαιοκηλίδας και την εξάπλωσή της. Μια χαρά για το ότι ο υπουργός έλειπε για τρεις μέρες στο Λονδίνο. Μια χαρά γιατί, όταν γύρισε, είπε στους πολίτες να κάνουν μπάνιο. Μια χαρά γιατί ζητήσαμε βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στις Θάλασσες τέσσερις μέρες μετά το ναυάγιο. Μια χαρά για το ότι ο πρωθυπουργός κάθεται στο γραφείο του και δεν έχει ασχοληθεί με το θέμα. Ε, μα τόση χαρά! Και τελικά, ενώ η υπόθεση αυτή έχει τη χειρότερη δυνατή εξέλιξη και είναι σαφείς οι πολιτικές ευθύνες, ουδείς παραιτείται! Ο υπουργός παραμένει γαντζωμένος στην καρέκλα του.

Τέλος, θα ήθελα και ένα σχόλιό σας σχετικά με την εκλογολογία. Θεωρείτε ότι υπάρχει πιθανότητα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες;

Όσο πιέζονται οι φορολογούμενοι, οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, θα πιέζεται περισσότερο η κυβέρνηση. Προσπαθούν με κάθε τρόπο να παραμείνουν στην εξουσία, αλλά...