Πατούλης: «Αν θέλει η κυβέρνηση τα χρήματα των δήμων, μολών λαβέ» - Free Sunday
Πατούλης: «Αν θέλει η κυβέρνηση τα χρήματα των δήμων, μολών λαβέ»

Πατούλης: «Αν θέλει η κυβέρνηση τα χρήματα των δήμων, μολών λαβέ»

Τους λόγους για την κατηγορηματική άρνηση της ΚΕΔΕ να κατατεθούν τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων στην ΤτΕ εξηγεί ο δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος της Ένωσης Γιώργος Πατούλης. Παράλληλα, αναφέρεται στην πρωτοβουλία Όμιλος Ενεργών Πολιτών – Αθήνα Πρωτεύουσα Ξανά, στους στόχους της και στο αν αποτελεί ένα βήμα για τη διεκδίκηση από τον ίδιο του Δήμου Αθηναίων στις εκλογές του 2019.

Πριν από μερικές ημέρες το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ αποφάσισε να μη συναινέσει στην εφαρμογή της πράξης νομοθετικού περιεχομένου του 2015 που υποχρεώνει τους δήμους να καταθέσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος. Για ποιον λόγο πήρατε αυτή την απόφαση;

Γιατί αρνούμαστε να γίνουν οι δήμοι μας και οι τοπικές μας κοινωνίες ο «σάκος του μποξ» της αδυναμίας της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις μνημονιακές δεσμεύσεις που ανέλαβε. Επιπλέον, πιστεύουμε ότι αν είναι ειλικρινείς οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού, του κ. Τσίπρα, ότι η χώρα εξέρχεται από τα μνημόνια και δεν υφίστανται πλέον οι δημοσιονομικές δυσκολίες της περιόδου του καλοκαιριού του 2015, που την οδήγησαν να προχωρήσει στην έκδοση της ΠΝΠ, δεν υφίστανται και οι λόγοι για την εφαρμογή της. Άρα δεν υφίσταται ουσιαστικός λόγος να καταθέσουν οι δήμοι τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην ΤτΕ.

Με τη στάση αυτή, όμως, κάποιοι θα σας κατηγορήσουν ότι η αυτοδιοίκηση δεν συμμετέχει στην εθνική προσπάθεια για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Η τοπική αυτοδιοίκηση α΄ βαθμού συμβάλλει υπεύθυνα στην εθνική προσπάθεια για την αναπτυξιακή αναγέννηση της χώρας. Είμαστε ο μόνος φορέας του κεντρικού κράτους που όλα αυτά τα χρόνια λειτουργεί με πλεονάσματα και όχι με ελλείμματα. Η συμβολή μας στην εθνική προσπάθεια δεν εξαρτάται από την κατάθεση των ταμειακών διαθεσίμων των δήμων στην ΤτΕ αλλά από το να μας δοθεί η δυνατότητα να αξιοποιήσουμε τα χρήματα των δήμων μας με αναπτυξιακά κριτήρια.

Ποια είναι η δική σας εναλλακτική πρόταση στην κυβέρνηση;

Κατ’ αρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι η αυτοδιοίκηση δεν «αντέχει» άλλη περικοπή πόρων. Ήδη τα τελευταία χρόνια οι πόροι μας έχουν περικοπεί πάνω από 60%. Είμαστε αποκλεισμένοι ουσιαστικά από τους πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, του ΕΣΠΑ και του Πράσινου Ταμείου. Ενώ μας έχουν αφαιρεθεί θεσμοθετημένοι πόροι που μέχρι πρότινος μας ανήκαν. Θεωρούμε ότι θα ήταν ωφελιμότερο για τις τοπικές κοινωνίες να είχαν τη δυνατότητα οι δήμοι να αξιοποιούν τα ταμειακά τους διαθέσιμα για τη χρηματοδότηση έργων που θα ενίσχυαν την τοπική ανάπτυξη και απασχόληση. Και όχι να τα δεσμεύουν σε αποταμιευτικούς λογαριασμούς στην ΤτΕ, όπου τα χρήματά τους θα χρησιμοποιούνταν για την πληρωμή της «μαύρης τρύπας» του δημόσιου χρέους.

Κύριε Πατούλη, η δημιουργία του Ομίλου Αθήνα Πρωτεύουσα Ξανά είναι το πρώτο βήμα για τη διεκδίκηση από πλευράς σας του αξιώματος του δημάρχου της Αθήνας;

Όχι, είναι μια πρωτοβουλία που στο επίκεντρό της είναι το όραμά μας για αναγέννηση της πρωτεύουσας της καρδιάς μας. Πριν από μερικές εβδομάδες μια μεγάλη ομάδα ενεργών πολιτών που ζουν και εργάζονται στην Αθήνα, με ρόλο και λόγο στους πολιτικούς, επιστημονικούς, αυτοδιοικητικούς, κοινωνικούς και επαγγελματικούς χώρους στους οποίους κινούμαστε, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε τον Όμιλο Ενεργών Πολιτών – Αθήνα Πρωτεύουσα Ξανά.

Για μένα, προσωπικά, αυτή η προσπάθεια έχει πρώτα και πάνω απ’ όλα συναισθηματική αξία. Είμαι παιδί αυτής της πόλης. Μεγάλωσα στη γειτονιά των Πετραλώνων και σήμερα, λόγω των υποχρεώσεών μου, τόσο ως προέδρου της ΚΕΔΕ όσο και ως προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, περνάω μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς μου στην Αθήνα.

Κι εγώ, όπως και οι περισσότεροι από τους Αθηναίους, δεν αισθάνομαι χαρούμενος για την εικόνα της πόλης της καρδιάς μας. Με ενοχλούν τα κλειστά καταστήματα, τα κατεστραμμένα κτίρια, οι πλημμελώς συντηρημένες υποδομές, η βία και η ανομία, η έλλειψη ελεύθερων χώρων, οι δυσκολίες που βιώνουν οι συμπολίτες μας στην καθημερινότητά τους. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Χρειάζεται μια δημιουργική ανατροπή στην Αθήνα. Ανατροπή με πρωταγωνιστές τους πολίτες.

Ποιοι είναι οι στόχοι αυτής της πρωτοβουλίας;

Ως Όμιλος Ενεργών Πολιτών έχουμε θέσει συγκεκριμένους στόχους:

Πρώτον, να αναδείξουμε τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν σήμερα την Αθήνα και τους κατοίκους της, χωρίς υπερβολή, αλλά και χωρίς «ωραιοποίηση» της σημερινής πραγματικότητας.

Δεύτερον, να δώσουμε το βήμα ώστε να ακουστεί επιτέλους η φωνή των κατοίκων και των επαγγελματιών συμπολιτών μας.

Τρίτον, να δημιουργήσουμε μια πλατιά κοινωνική συμμαχία με όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της τοπικής μας κοινωνίας. Πάνω από κόμματα και παρατάξεις. Θέτοντας το «εμείς» πάνω από το «εγώ».

Τέταρτον, να παρέμβουμε δυναμικά, με ισχυρή φωνή και παρουσία, στα κέντρα λήψης των αποφάσεων και να διεκδικήσουμε αυτά που η πόλη και οι συμπολίτες μας δικαιούνται αλλά συστηματικά μας αρνούνται.

Πέμπτον, να κάνουμε τις Αθηναίες και τους Αθηναίους ξανά περήφανους για την ταυτότητά τους. Να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση. Για να καταστεί η δημιουργική αναγέννηση της Αθήνας κινητήριος δύναμη για την αναπτυξιακή αναγέννηση της πατρίδας μας.

Έκτον, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να επιστρέψουν οι Αθηναίοι στην πόλη τους. Είτε ως κάτοικοι, που τα προηγούμενα χρόνια επέλεξαν ένα άλλο προάστιο για τόπο κατοικίας τους, είτε ως επαγγελματίες, επενδύοντας ξανά στην αξία και στις ευκαιρίες της Αθήνας. Για να δώσουμε ξανά αξία στις γειτονιές της Αθήνας.

Θεωρείτε ότι η σημερινή δημοτική αρχή απέτυχε στο έργο της;

Δεν θα κρίνω εγώ αλλά οι πολίτες της Αθήνας τη σημερινή διοίκηση του δήμου. Άλλωστε ο θεσμικός μου ρόλος, του προέδρου της ΚΕΔΕ, δεν μου επιτρέπει αυτού του είδους την κριτική. Προσωπικά, θεωρώ ότι η Αθήνα έχει τεράστια δυναμική, τόσο ως πόλη όσο και ως κοινωνία. Αυτή τη δυναμική δεν την έχουν αξιοποιήσει οι τελευταίες δημοτικές αρχές για να διεκδικήσουν για την πρωτεύουσα αυτά που δικαιούται.

Ο στόχος μας είναι να ξαναβρεί η Αθήνα τη χαμένη της αίγλη. Να ενώσουμε και να κινητοποιήσουμε τους Αθηναίους και τις Αθηναίες. Να τους κάνουμε να αισθανθούν ξανά περήφανοι για την ταυτότητα της πόλης.

Θέλουμε να καταστήσουμε την Αθήνα Πρωτεύουσα Ξανά, στην πράξη και όχι στα λόγια. Πόλη της δημιουργίας, της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης.

Να περιμένουμε και επίσημη εξαγγελία της υποψηφιότητάς σας;

Προτεραιότητά μας είναι να συζητήσουμε με τους Αθηναίους και τις Αθηναίες, σε όλη την πόλη, σε κάθε γειτονιά. Να αναδείξουμε τα προβλήματα και να σχεδιάσουμε λύσεις ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες. Αυτό έχει προτεραιότητα. Οι εκλογές θα γίνουν το 2019.