Νίκος Ανδρουλάκης: «Πάμε να διαμορφώσουμε το νέο ήθος και τη νέα νοοτροπία της δημοκρατικής παράταξης» - Free Sunday
Νίκος Ανδρουλάκης: «Πάμε να διαμορφώσουμε το νέο ήθος και τη νέα νοοτροπία της δημοκρατικής παράταξης»

Νίκος Ανδρουλάκης: «Πάμε να διαμορφώσουμε το νέο ήθος και τη νέα νοοτροπία της δημοκρατικής παράταξης»

Το όραμά του για τον νέο φορέα της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα περιγράφει ο υποψήφιος πρόεδρος του φορέα και ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι το νέο εγχείρημα θα πρέπει να έχει τη δική του πολιτική και ήθος, ανεξάρτητα από τα άλλα κόμματα του δημοκρατικού τόξου.

Κατ’ αρχάς, πού βρισκόμαστε σχετικά με τη διαδικασία για την εκλογή του προέδρου του νέου φορέα της κεντροαριστεράς;

Αναμένουμε να οριστικοποιηθούν οι τελικές λεπτομέρειες για την εκλογική διαδικασία από την Επιτροπή Αλιβιζάτου, ώστε να προχωρήσουμε στην πολιτική συζήτηση. Είναι θετικό ότι θα έχουμε τελικά δυο τηλεοπτικά debates, ώστε να διευκολυνθεί η κατάθεση προτάσεων και απόψεων μεταξύ των υποψηφίων. Σε ό,τι με αφόρα, στόχος μου είναι να μιλήσω αλλά κυρίως να ακούσω όσο περισσότερους πολίτες μπορώ. Άλλωστε δεν υπάρχει πολιτική χωρίς τη συμμετοχή της κοινωνίας και την αλληλεπίδραση μεταξύ πολιτών και πολιτικών.

Ποια είναι η θέση σας σχετικά με την εξ αποστάσεως ψηφοφορία, αλλά και συνολικά για την όλη διαδικασία;

Από την πρώτη στιγμή τάχθηκα υπέρ της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας. Ως ευρωβουλευτής, περνάω τις περισσότερες μέρες του μήνα στις Βρυξέλλες και γνωρίζω πολύ καλά ότι πλέον εκτός συνόρων υπάρχει και μια δεύτερη Ελλάδα. Δεν έπρεπε να αποκλειστούν από την πολιτική διαδικασία εκείνοι που αναγκάστηκαν να φύγουν από τον τόπο για να επιβιώσουν και να προοδεύσουν. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν κι άλλα ζητήματα που απασχολούν άμεσα αυτούς τους ανθρώπους. Στη Βρετανία, του Brexit, δεκάδες χιλιάδες Έλληνες, και εκατοντάδες χιλιάδες συγγενείς τους στην Ελλάδα, αγωνιούν για το μέλλον τους. Γι’ αυτόν τον λόγο έθεσα το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την προηγούμενη εβδομάδα, είναι απαράδεκτο εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες να εκβιάζονται από την κ. Τερέζα Μέι για πολιτικά παιχνίδια. Οι Ευρωπαίοι πολίτες που κατοικούν στην Αγγλία θα πρέπει να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα που τους εξασφαλίζει σήμερα η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Τίποτα λιγότερο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.

Όσον αφορά αυτόν καθαυτόν τον νέο φορέα, ποιο είναι το όραμά σας για την κεντροαριστερά στην Ελλάδα;

Στόχος μου είναι η δημιουργία ενός νέου, ανοιχτού κόμματος που θα προκαλέσει ένα δημιουργικό σοκ στο πολιτικό σκηνικό. Ένα κόμμα από εκείνους που θέλουν να κάνουν και όχι από εκείνους που θέλουν να γίνουν. Ένα αληθινά δημοκρατικό κόμμα που θα προσφέρει στη χώρα μια προοπτική προοδευτικής κυβέρνησης, όχι ένα αρχηγικό κόμμα βολέματος των φίλων του εκάστοτε αρχηγού. Ένα κόμμα με ήθος και αρχές που θα θυμίσει στους πολίτες ότι ποτέ η ενασχόληση με τα κοινά δεν είναι μάταιη.

Δεν είναι πρωθύστερο να εκλέγεται αρχηγός και μετά να διαμορφώνεται ο φορέας;

Ακριβώς για να μην εγείρονται τέτοια ζητήματα είχα προτείνει ήδη από την προηγούμενη άνοιξη πρώτα να ιδρυθεί ο νέος φορέας και στη συνέχεια να προχωρήσουμε στην εκλογή αρχηγού. Η πρότασή μου δεν έγινε τότε δεκτή από τα κόμματα που συμμετέχουν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη με την εξαίρεση της ΔΗΜΑΡ. Αν και εκτιμώ ότι με τον τρόπο αυτόν θα είχαν επιλυθεί πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα, ας μη στεκόμαστε άλλο στα διαδικαστικά.

Όσον αφορά επίσης τη μορφή του φορέα, τάσσεστε υπέρ της άποψης των διακριτών μελών του ή της ενοποίησής τους «εις σάρκαν μίαν»;

Νομίζω ότι ο κόσμος της παράταξης θέλει από εμάς προτάσεις, ιδέες και αγώνες, ενώ έχει κουραστεί πλέον από τις ατέρμονες συζητήσεις και την εσωστρέφεια. Εκτιμώ ότι η αυξημένη συμμετοχή των πολιτών, η μαζικότητα της διαδικασίας, θα προσδώσει νέα δυναμική στο εγχείρημα και την αναγκαία νομιμοποίηση στον επόμενο πρόεδρο της παράταξης ώστε να προχωρήσει σε ιδρυτικό συνέδριο.

Πώς βλέπετε το φλερτ του ΣΥΡΙΖΑ προς την κεντροαριστερά;

Είναι υποκριτικό και ψεύτικο. Μόλις πριν από μερικές μέρες ένα ιστορικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, δήλωσε ότι σκοπεύουν να πάνε μέχρι τέλους με τους ΑΝΕΛ, δηλώνοντας μάλιστα ότι το κόμμα του Πάνου Καμμένου προοδεύει και υιοθετεί μετριοπαθείς θέσεις. Για ποιο φλερτ μιλάμε λοιπόν; Η ανίερη συμμαχία της πρώην αντιμνημονιακής αριστεράς με την ακροδεξιά αποτελεί μια απόλυτα συνειδητή επιλογή του Αλέξη Τσίπρα. Γι’αυτό και είναι κρίσιμη η επιτυχία του δικού μας εγχειρήματος, δηλαδή η διατύπωση μιας πειστικής εναλλακτικής πρότασης στους προοδευτικούς πολίτες της χώρας που νιώθουν σήμερα προδομένοι.

Από την άλλη, ποια θεωρείτε ότι θα πρέπει να είναι η στάση του φορέα της κεντροαριστεράς έναντι της ΝΔ;

Δεν πιστεύω ότι υπάρχει ανάγκη να έχουμε μια συγκεκριμένη στάση απέναντι στη ΝΔ ή σε οποιοδήποτε άλλο κόμμα του δημοκρατικού τόξου. Πάμε να φτιάξουμε κάτι καινούργιο, να διαμορφώσουμε το νέο ήθος και τη νέα νοοτροπία της δημοκρατικής παράταξης. Πρέπει να κοιτάξουμε το δικό μας σπίτι, τους δικούς μας κανόνες λειτουργίας και λήψης αποφάσεων. Όταν πορεύεσαι με αρχές και αξίες, δεν φοβάσαι την αλληλεπίδραση με κανένα κόμμα. Με τη ΝΔ, όπως και με τον ΣΥΡΙΖΑ, μας χωρίζουν πολλά, θεωρώ όμως ότι πρέπει να υπάρξει μια γενική συναίνεση για τον γεωπολιτικό προσανατολισμό του τόπου.

Κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε η Τουρκία να γίνει μέλος της Ε.Ε.;

Η Τουρκία έχει επιλέξει εδώ και χρόνια να μην τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Αυτό γίνεται πλέον ευρύτερα αντιληπτό, ενώ τα προηγούμενα χρόνια ήμασταν λίγες οι φωνές στο Ευρωκοινοβούλιο που το επισημαίναμε. Υπό αυτές τις συνθήκες η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ε.Ε. και μάλιστα θεωρώ ότι πρέπει να διακοπούν και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Πρέπει να σημειώσω όμως ότι αυτό δεν αποτελεί λόγο για εφησυχασμό. Η Ιστορία διδάσκει ότι σε περιόδους αστάθειας η Τουρκία έχει την τάση να επιδεικνύει αυξημένη επιθετικότητα στον γεωπολιτικό περίγυρό της. Απαιτείται, λοιπόν, εγρήγορση, ώστε να μην έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις.