Άδωνις Γεωργιάδης: «Η ΝΔ θα υπερψηφίσει την πρόταση για Προανακριτική» - Free Sunday
Άδωνις Γεωργιάδης: «Η ΝΔ θα υπερψηφίσει την πρόταση για Προανακριτική»

Άδωνις Γεωργιάδης: «Η ΝΔ θα υπερψηφίσει την πρόταση για Προανακριτική»

 

Τη διαβεβαίωση ότι η ΝΔ θα υπερψηφίσει την πρόταση για προανακριτική επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση Novartis δίνει ο αντιπρόεδρος του κόμματος Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος εξηγεί γιατί θεωρεί ότι υπάρχει σκευωρία σε βάρος του, αλλά και σε βάρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κατ’ αρχάς θα ήθελα να μιλήσουμε για την πρόταση της κυβέρνησης για σύσταση προανακριτικής επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση Novartis. Πώς κρίνετε αυτή την κίνηση;

Εάν δεν γίνεται για προσχηματικούς λόγους, δηλαδή για να ανοίξει και να κλείσει γρήγορα η επιτροπή με σκοπό τη διαπίστωση της παραγραφής και την παραπομπή στη Δικαιοσύνη, τότε είναι εξαιρετικά ευπρόσδεκτη. Διότι εγώ θέλω –και όλοι οι εμπλεκόμενοι εξ όσων γνωρίζω– να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση, να καλέσουμε στη Βουλή και τους προστατευόμενους μάρτυρες και όποιον έχει οποιοδήποτε στοιχείο να εισφέρει σε αυτή την υπόθεση, έτσι ώστε ο ελληνικός λαός να μάθει όλη την αλήθεια. Πέραν των διαδικαστικών και νομικών ζητημάτων, η δική μου προσωπική πρόθεση είναι πρώτα να απαντήσω μία προς μία σε όλες τις κατηγορίες και να μη μείνει η παραμικρή σκιά.

Θεωρείτε ότι η ΝΔ πρέπει να υπερψηφίσει ή να καταψηφίσει την πρόταση αυτή;

Η ΝΔ θα υπερψηφίσει την πρόταση, γιατί η ΝΔ ψηφίζει όλες τις προτάσεις, και όταν είναι κυβέρνηση και όταν είναι αντιπολίτευση, που αφορούν στη διαλεύκανση ζητημάτων. Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση αρνείται να υπερψηφίσει οποιαδήποτε πρόταση για Εξεταστική τον αφορά. Αυτή είναι και η μεγάλη μας διαφορά.

Κατηγορείτε την κυβέρνηση για σκευωρία εις βάρος σας, σχετικά με την εμπλοκή του ονόματός σας στην υπόθεση Novartis. Γιατί;

Διότι πολύ πριν εμφανιστούν οι λεγόμενοι προστατευόμενοι μάρτυρες, τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο κ. Πολάκης είχαν προαναγγείλει τις καταθέσεις τους. Τους τελευταίους μήνες ο κ. Πολάκης και ο κ. Καμμένος με τις αναρτήσεις τους στο Twitter και στο Facebook έδειχναν να έχουν γνώση των καταθέσεων των προστατευομένων μαρτύρων. Επιπλέον, ο κ. Παπαγγελόπουλος, το ίδιο βράδυ, ενώ δεν είχε καμία θεσμική δυνατότητα να έχει γνώση του φακέλου, τοποθετήθηκε και την επόμενη μέρα το πρωί, πριν καν ο φάκελος φτάσει στη Βουλή, ο κ. Κοντονής τοποθετήθηκε σε ό,τι αφορά κυρίως στην κατάθεση εναντίον μου. Άρα η κυβέρνηση γνώριζε πριν από την κατάθεση των προστατευομένων μαρτύρων τι θα έλεγαν οι μάρτυρες και αυτό είναι εντελώς αφύσικο. Αν σε αυτά συνυπολογίσουμε ότι ο κ. Βαξεβάνης, «όργανο» της κυβερνήσεως, με πρωτοσέλιδό του φρόντισε να «φάνε» την προηγούμενη εισαγγελέα Διαφθοράς, την κ. Ράικου, και να τοποθετήσει στη θέση αυτή μια στενή συνεργάτιδα του κ. Παπαγγελόπουλου επί σειρά ετών στη Δικαιοσύνη, όλα αυτά ρίχνουν μια βαριά σκιά πάνω σε αυτή την υπόθεση.

Θεωρείτε ότι συγκεκριμένα εσείς στοχοποιηθήκατε από την κυβέρνηση και, αν ναι, για ποιον λόγο;

Ασφαλώς και στοχοποιήθηκα, εφόσον καλώς γνωρίζω ότι δεν έχω πάρει ούτε ένα ευρώ από τη Novartis. Όλες οι καταθέσεις, στο μέτρο που με αφορούν, δεν είναι απλώς ψευδείς, είναι προϊόν φαντασίας. Άρα ο μόνος που μπορεί να έχει βάλει στο στόμα των μαρτύρων αυτή τη φαντασία είναι όποιος έχει συμφέρον. Συμφέρον έχει μόνο η κυβέρνηση, άρα η ίδια το έχει στήσει για πολιτικούς λόγους και αλλαγή της ατζέντας, ώστε να ξεχάσει ο κόσμος τα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία, να μειώσει τη διαφορά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ούτω καθεξής.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η υπερκοστολόγηση των φαρμάκων κόστισε στο κράτος την περίοδο 2000-2010 περί τα 23 δισ. ευρώ και ότι το φαινόμενο συνεχίστηκε και μετά το πρώτο μνημόνιο. Το σχόλιό σας;

Δύο σχόλια θέλω να κάνω. Πρώτον, στην εν λόγω δικογραφία, όπως έχει έρθει στη Βουλή, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για κανένα πολιτικό πρόσωπο μεταξύ 2000 και 2010. Ακόμα και ο κ. Αβραμόπουλος, οφείλει να το γνωρίζει ο κόσμος, ως υπουργός Υγείας εκείνης της περιόδου, δεν είχε καμία ευθύνη διαμόρφωσης των τιμών. Άρα, όταν ο κ. Τσίπρας μιλάει για υπερκοστολόγηση των φαρμάκων την περίοδο 2000-2010, πρέπει να γνωρίζει ότι η δικογραφία που έχει έρθει στη Βουλή δεν αφορά αυτή την περίοδο. Με αυτό, φυσικά, δεν υπονοώ ότι υπάρχει οποιαδήποτε υπόνοια εμπλοκής πολιτικού προσώπου αυτής της περιόδου. Αυτό που λέω είναι ότι η δικογραφία την οποία εξετάζουμε στη Βουλή δεν αφορά σε αυτή την περίοδο στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Τσίπρας.

Δεύτερον, όλα τα μέτρα που λάβαμε για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης από το 2010 και έκτοτε, όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τα πλαφόν στους γιατρούς, το clawback, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, οι οριζόντιες μειώσεις τιμών και οτιδήποτε άλλο, όλα ο κ. Τσίπρας τα έχει καταψηφίσει στη Βουλή. Αν κάποιος είχε να επιλέξει ποιος εξυπηρετούσε καλύτερα τα συμφέροντα των φαρμακοβιομηχάνων, θα επέλεγε σίγουρα το όνομα του Αλέξη Τσίπρα. Ήταν ο υποστηρικτής των φαρμακοβιομηχάνων στη Βουλή επί σειρά ετών.

Θα ήθελα και ένα σχόλιό σας για το ζήτημα των προστατευόμενων μαρτύρων. Είναι «κουκουλοφόροι»;

Ο θεσμός των προστατευομένων μαρτύρων είναι και χρήσιμος και απαραίτητος. Αρκεί να τηρούνται οι διαδικασίες. Στην προκειμένη περίπτωση, δυστυχώς, φαίνεται ότι η κ. εισαγγελέας δεν έχει τηρήσει τις διαδικασίες. Πρώτον, αν αποτελούν μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, θα έπρεπε μέσα στη δικογραφία να υπάρχει η έγγραφη άδεια του αρμόδιου αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Αυτή η έγγραφη άδεια δεν υπάρχει στη δικογραφία. Η κ. Θάνου ισχυρίζεται, εκ των υστέρων, ότι υπάρχει, αλλά δεν μας δόθηκε. Αν δεν μας δόθηκε, κακώς δεν μας δόθηκε. Αν παρουσιαστεί τώρα, βασίμως δημιουργείται η υπόνοια ότι έχει γίνει μεταχρονολογημένη άδεια κατόπιν πιέσεων. Άρα δεν έχει τηρηθεί η διαδικασία. Εάν έχουν χρησιμοποιήσει τη γενική διάταξη –αυτή δηλαδή που αφορά στις τρομοκρατικές οργανώσεις και στις εγκληματικές ομάδες, που δεν είναι προστασία μαρτύρων, είναι απλή ανωνυμία–, θα έπρεπε να γνωρίζουν οι μάρτυρες ότι θα είναι υποκείμενα αγωγών και μηνύσεων, και εκεί θα πέσει η ανωνυμία τους, και θα έπρεπε να γνωρίζουν οι εισαγγελείς ότι δεν θα έπρεπε να κάνουν δεκτή καμία από τις κρίσεις που αναφέρουν στις μαρτυρίες τους. Απαγορεύεται από τον ποινικό κώδικα οι εισαγγελείς να δεχτούν σε μαρτυρική κατάθεση κρίσεις. Οι εισαγγελείς μπορούν να δεχτούν μόνο γεγονότα. Για παράδειγμα, στο μέτρο που με αφορά, λέει ότι εγώ πήρα 2 εκατ. ευρώ. Δεν λέει πότε τα πήρα, λέει γενικώς ότι τα πήρα. Αυτό δεν είναι μαρτυρία, είναι κρίση. Πρόκειται για βαριά δικονομικά ζητήματα που ασφαλώς θα προκαλέσουν μεγάλες συζητήσεις στο μέλλον και για τα οποία, με συγχωρείτε που θα σας το πω ευθέως, οι εισαγγελικές αρχές θα ελεγχθούν κατά τον θεσμικό τρόπο. Γιατί στις δημοκρατίες και οι εισαγγελείς ελέγχονται.

Για να αλλάξουμε θέμα, φαίνεται ότι τρέχουν οι εξελίξεις για το Σκοπιανό. Ποια είναι η θέση σας;

Η θέση μου είναι γνωστή, είναι η θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς. Εάν δεν υπάρχει πρόταση που ικανοποιεί τον ελληνικό λαό, δεν είναι ένα ζήτημα που μας πιέζει να το λύσουμε τώρα.