Γιώργος Βερνίκος: «Το αναπτυξιακό σχέδιο της ΟΚΕ έχει έξι βασικούς άξονες και δώδεκα προτεραιότητες» - Free Sunday
Γιώργος Βερνίκος: «Το αναπτυξιακό σχέδιο της ΟΚΕ έχει έξι βασικούς άξονες και δώδεκα προτεραιότητες»

Γιώργος Βερνίκος: «Το αναπτυξιακό σχέδιο της ΟΚΕ έχει έξι βασικούς άξονες και δώδεκα προτεραιότητες»

 

Την ελπίδα ότι τα πολιτικά κόμματα θα… ανταγωνιστούν για την καλύτερη εφαρμογή του εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου που η Επιτροπή εκπόνησε εξέφρασε ο πρόεδρος της ΟΚΕ Γιώργος Βερνίκος, τονίζοντας ότι το σχέδιο αυτό εκφράζει τις απόψεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των παραγωγικών φορέων και της κοινωνίας των πολιτών της χώρας.

Αρχικά, θα ήθελα να μου πείτε ποιος είναι ο ρόλος της ΟΚΕ.

Η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή είναι ένας συνταγματικός θεσμός. Σύμφωνα και με τη νομοθεσία και με το Σύνταγμα, πρέπει να λέμε τη γνώμη μας –δηλαδή των κοινωνικών εταίρων, των παραγωγικών τάξεων και της κοινωνίας των πολιτών– πριν από την έκδοση νόμων και βασικά οι γνώμες μας απευθύνονται στη Βουλή. Άρα βασικός συνομιλητής της ΟΚΕ είναι οι βουλευτές και η Βουλή.

Είστε απλώς γνωμοδοτικό όργανο ή μπορείτε να επιβάλλετε και κάποιες απόψεις;

Είναι προφανές ότι η γνώμη των παραγωγικών τάξεων είναι συμβουλευτική. Την τελική ευθύνη των πολιτικών αποφάσεων την έχουν οι βουλευτές, οι οποίοι λαμβάνουν υπόψη τους και το γενικότερο εθνικό συμφέρον πέρα από την άποψη των παραγωγικών τάξεων.

Την περίοδο της κρίσης ποιον ρόλο ανέλαβε η ΟΚΕ;

Την περίοδο της κρίσης, και λόγω των μνημονίων, ουσιαστικά ανεστάλη ο κοινωνικός διάλογος. Παρ’ όλα αυτά, τουλάχιστον επί της δικής μου προεδρίας, κρίναμε ότι, ανεξάρτητα από την αναστολή του κοινωνικού διαλόγου, πρέπει να παρέμβουμε και πολιτικά. Παράδειγμα πολιτικής παρέμβασης είναι και το εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο που παρουσιάσαμε στις 14 Φεβρουαρίου 2018 σε όλα τα πολιτικά κόμματα. Πρέπει επιτέλους να έχουμε εμείς την ιδιοκτησία του αναπτυξιακού μας σχεδίου. Είναι θέμα στοιχειώδους αξιοπρέπειας. Επίσης, κάναμε σοβαρές παρεμβάσεις σε θέματα όπως είναι το προσφυγικό, τα εργασιακά και η κοινωνική ασφάλιση.

Σε γενικές γραμμές ποιες είναι οι κατευθύνσεις που περιλαμβάνει το αναπτυξιακό σχέδιο της ΟΚΕ;

Το αναπτυξιακό σχέδιο της ΟΚΕ έχει έξι βασικούς άξονες και δώδεκα προτεραιότητες. Κατά την άποψή μας, το εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο πρέπει να έχει βασική κατεύθυνση την έρευνα, την καινοτομία και την αναμόρφωση του εκπαιδευτικού συστήματος. Αυτό, παράλληλα με τη δυνατότητα να έχεις ένα κλίμα φιλοεπιχειρηματικό και φιλοεπενδυτικό, μια αποτελεσματική δημόσια διοίκηση, ένα κράτος το οποίο θα προστατεύει τον πολίτη από τις παράνομες πράξεις, να στηρίζεις το κοινωνικό σου κράτος και να σέβεσαι το περιβάλλον. Το αναπτυξιακό μας σχέδιο λαμβάνει υπόψη και τις γενικότερες κατευθύνσεις του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξή του ως το 2030. Αποτελεσματική, λοιπόν, δημόσια διοίκηση, φιλοεπιχειρηματικότητα, έρευνα, καινοτομία, αναμόρφωση εκπαιδευτικού συστήματος, βιώσιμη ανάπτυξη και κοινωνικό κράτος είναι οι βασικοί άξονες του εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου, με στόχο τις ποιοτικές θέσεις απασχόλησης και τη μείωση των ανισοτήτων.

Το έχετε παρουσιάσει στα κόμματα;

Το παρουσιάσαμε στα κόμματα, το παραδώσαμε και στον πρόεδρο της Βουλής. Βέβαια τα κόμματα έχουν τις δικές τους προτεραιότητες – και το πιο καλό σχέδιο να δώσεις, μπορεί στην πράξη να μην εφαρμοστεί ή να εφαρμόζεται λάθος. Το σχέδιο αυτό μας το είχε ζητήσει η Βουλή για κομματική συναίνεση. Πιστεύουμε ότι λαμβάνει υπόψη και ικανοποιεί τουλάχιστον το 80% των πολιτών και σίγουρα εκπροσωπεί τις παραγωγικές τάξεις – και τους εργοδότες και τους εργαζόμενους και την κοινωνία των πολιτών. Θέλουμε να δούμε τα κόμματα να ανταγωνίζονται για το ποιος θα το εφαρμόσει καλύτερα, με στοχευμένα χρονοδιαγράμματα, και όχι να μην ξέρουμε πού πηγαίνουμε και ποια είναι η κατεύθυνσή μας. Πρέπει να σταματήσει επιτέλους ο καθένας να λέει διάφορα πράγματα που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα και τον σημερινό κόσμο ή είναι καθαρά ιδιοτελή.

Ποια είναι αυτά που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα;

Η πραγματικότητα κάθε φορά δεν είναι η ίδια. Η πραγματικότητα και οι στόχοι της οικονομίας πρέπει να προσαρμόζονται. Άλλη είναι η εποχή που εξαρτάται η πρόοδος από τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, άλλη από τη βαριά βιομηχανία, άλλη από την έρευνα και την καινοτομία. Δεν σημαίνει ότι κάτι που είναι οικονομικά ορθό σήμερα ήταν και χθες, ούτε θα είναι και αύριο. Μιλάμε για το ορατό μέλλον. Εκεί όπου καταλήγουν οι παραγωγικές τάξεις σήμερα και πιστεύουμε ότι συμπυκνώνουν όλο το αίτημα της εποχής. Μη ξεχνάμε άλλωστε ότι ζούμε στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, που σημαίνει ότι έχουμε ραγδαίες εξελίξεις που επηρεάζουν τις εργασιακές σχέσεις, επηρεάζουν το μέλλον όλων των ανθρώπων, άρα πρέπει να ξέρουμε πολύ καλά πού πηγαίνουμε και πώς θα τα αντιμετωπίσουμε.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια φάση που προσπαθεί να ανακάμψει. Επειδή είναι ένας τομέας που γνωρίζετε, ο τουρισμός αποτελεί έναν πυλώνα ανάπτυξης;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κρίση ανέδειξε τον τουρισμό βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, που με σεβασμό στο περιβάλλον, αξιοποίηση του πολιτισμού και με την τοπική παραγωγικότητα μπορεί να εξασφαλίσει και θέσεις απασχόλησης και το βιοτικό μας επίπεδο. Το ίδιο ισχύει και για τη ναυτιλία και είμαστε περήφανοι που έχουμε μια ισχυρή ναυτιλία, αλλά υπάρχουν και άλλοι τομείς, υπάρχει και η ενέργεια, υπάρχει και ο πρωτογενής τομέας, υπάρχει και η βιομηχανία, όταν συνοδεύεται από καινοτομία και ποιοτικά προϊόντα. Όλα μαζί συμβάλλουν για να έχεις την ανάπτυξη την οποία θέλεις. Νομίζω ότι όλα αυτά τα περιγράφουμε, άλλωστε κάθε εθνικό σχέδιο έχει και τις εξειδικεύσεις ανά τομέα. Για παράδειγμα, είναι προφανές ότι είναι επιθυμητή μια Δικαιοσύνη που να λειτουργεί ταχύτερα. Το πώς θα επιτευχθεί αυτό χρειάζεται εξειδίκευση. Υπάρχουν προτάσεις, αρκεί ο ανταγωνισμός των κομμάτων να μην είναι με βάση τις πελατειακές σχέσεις, την κομματοκρατία και ιδιοτελείς απόψεις, αλλά να έχει ως βασικό στόχο την εξυπηρέτηση του πολίτη και μια οικονομία η οποία θα είναι και ανταγωνιστική και θα δίνει και τη δυνατότητα στήριξης του κοινωνικού κράτους. Και όλο αυτό να μην τινάζεται στον αέρα με φαντασιώσεις, με πολώσεις και γενικά προσδοκώντας διάφορα οράματα που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Διοργανώσατε ένα διήμερο μαζί με την Ευρωπαϊκή ΟΚΕ που είχε ως επίκεντρο ζητήματα δημοκρατίας. Τίθεται στην Ευρώπη ζήτημα δημοκρατίας σήμερα;

Στην Ευρώπη δεν τίθεται θέμα δημοκρατίας, γιατί η Ευρώπη είναι το κέντρο της δημοκρατίας στον κόσμο. Στην Ευρώπη πρέπει να γίνει σαφές το αξιακό σύστημα που μας ενώνει και ότι η δημοκρατία απαιτεί πολίτες πληροφορημένους και υπεύθυνους. Η Ευρώπη δεν είναι μόνο μια οικονομική Ένωση. Η Ευρώπη προσπαθεί να είναι μια Ένωση λαών με βάση κοινές αξίες που έχουν και τις ρίζες τους εδώ, στην Ακρόπολη, και γι’ αυτό και συμβολικά πραγματοποιήθηκε η συζήτηση στο Μουσείο της Ακρόπολης. Κάνουμε αυτή τη συζήτηση έναν χρόνο μετά τη διακήρυξη των 27 κρατών-μελών για το μέλλον της Ευρώπης και τα εναλλακτικά σενάρια επιδιώκοντας να συμβάλουμε στον διάλογο που γίνεται για το πώς η Ευρώπη θα προχωρήσει μπροστά. Το εγχείρημα της Ευρώπης είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, πρέπει όλοι να προσπαθούμε να προχωράει μπροστά με τους καλύτερους δυνατούς όρους και να τελειοποιείται, γιατί είναι ακόμα ατελές το οικοδόμημα. Αυτοί οι διάλογοι γίνονται ακριβώς για να εντοπίζεται πάντα το σημείο ισορροπίας σε όλες τις μεγάλες συγκρούσεις. Να μην ξεχνάμε ότι η ζωή είναι μια συνεχή σύγκρουση και αυτό γίνεται ορατό και στην Ακρόπολη, όπου όλες οι μετώπες του Παρθενώνα δείχνουν συγκρούσεις: υπάρχει πάντα η σύγκρουση του παλιού με το νέο, των ταχύτατων εξελίξεων, των δυσκολιών των ανθρώπων να συνεννοηθούν, της δυσκολίας που υπάρχει πάντα να βρεις την ισορροπία ανάμεσα στην ελευθερία και την ισότητα, την ανάπτυξη και το περιβάλλον, τα ατομικά δικαιώματα και την ασφάλεια και τη σύγκρουση μεταξύ επιμέρους συμφερόντων, μικρών μεγάλων.