Νότης Μαριάς: «Η Ε.Ε., και με ελληνική ψήφο, αφαίρεσε τον Παναμά από τους φορολογικούς παραδείσους» - Free Sunday
Νότης Μαριάς: «Η Ε.Ε., και με ελληνική ψήφο, αφαίρεσε τον Παναμά από τους φορολογικούς παραδείσους»

Νότης Μαριάς: «Η Ε.Ε., και με ελληνική ψήφο, αφαίρεσε τον Παναμά από τους φορολογικούς παραδείσους»

 

Δριμύ «κατηγορώ» κατά της ελληνικής κυβέρνησης για τη θετική της ψήφο στο Ecofin που αποφάσισε την εξαίρεση του Παναμά από τη μαύρη λίστα της Ε.Ε. για τους φορολογικούς παραδείσους εξαπολύει ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς.

Κατ’ αρχάς θα ήθελα να μιλήσουμε για το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία. Έχετε προβεί σε σειρά ενεργειών για το ζήτημα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μπορείτε να μας τις περιγράψετε;

Εδώ και αρκετές ημέρες συνεχίζεται η παράνομη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φύλακες υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης στην Τουρκία. Είναι μια υπόθεση που έχει συγκλονίσει την ελληνική κοινή γνώμη. Σε ένα μεγαλειώδες συλλαλητήριο στην Ορεστιάδα οι γονείς των δύο παλικαριών καθώς και οι κάτοικοι ζήτησαν την άμεση απελευθέρωσή τους. Με ομιλία μου τη Δευτέρα 12/03/2018 στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής στο Στρασβούργο ζήτησα την άμεση παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του πρόεδρου του σώματος Αντόνιο Ταγιάνι για την άμεση απελευθέρωση των δύο παλικαριών.

Ποιες ήταν οι αντιδράσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου;

Η παρέμβασή μου αυτή έγινε δεκτή με θερμά χειροκροτήματα από την πλειοψηφία των ευρωβουλευτών, καθώς επίσης και από τον παρευρισκόμενο επίτροπο Γκίντερ Έτινγκερ. Ανταποκρινόμενος στην έκκλησή μου, ο Ταγιάνι δήλωσε ότι θα παρακολουθήσει την υπόθεση προσωπικά και θα καλέσει για εξηγήσεις τον πρέσβη της Τουρκίας που είναι επιτετραμμένος στην Ε.Ε. Μάλιστα, αξίζουν συγχαρητήρια στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς μετά τη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής, χωρίς καμία καθυστέρηση, έθεσε την επομένη το ζήτημα της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην τουρκική πλευρά. Αναμένουμε τα νεότερα.
Πάντως, παρά τη σκληρή στάση Ερντογάν που προϊδεάζει ότι η παράνομη κράτηση των δύο παλικαριών μπορεί να εξελιχθεί σε τουρκικό σίριαλ, ενόψει της δυστοκίας που παρουσιάζεται για τη σύγκληση της συνάντησης κορυφής Ε.Ε.-Τουρκίας στη Βάρνα στις 26 Μαρτίου, δεν αποκλείω τελικά ο «σουλτάνος» να αφήσει ελεύθερους τους δύο στρατιωτικούς μας πριν από τις 26 Μαρτίου ως δήθεν ένδειξη καλής θέλησης.

Για να αλλάξουμε σελίδα, πρόσφατα η Ε.Ε. εξαίρεσε τον Παναμά από τις χώρες-φορολογικούς παραδείσους. Τι συνέβη;

Στις 23 Ιανουαρίου 2018 διαγράφηκαν από τη σχετική λίστα της Ε.Ε., με απόφαση του Ecofin, τρίτες χώρες μη συνεργαζόμενες για φορολογικούς σκοπούς, μεταξύ των οποίων και ο Παναμάς. Από τα σχετικά έγγραφα του Ecofin, αλλά και σε συνδυασμό με την απάντηση της εκπροσώπου της Βουλγαρικής Προεδρίας Μόνικα Παναγιότοβα σε ερώτησή μου ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 28/02/2018, προκύπτει πως ενώ είχε συνταχθεί από την Ε.Ε. μαύρη λίστα των φορολογικών παραδείσων, στη συνέχεια αφαιρέθηκαν συγκεκριμένες χώρες, αφαιρέθηκε και ο Παναμάς, και μάλιστα με ελληνική ψήφο! Το θέμα της διαγραφής του Παναμά από τον κατάλογο της Ε.Ε. για τους φορολογικούς παραδείσους φιγουράρει στα θέματα της Λίστας Α΄, για τα οποία η απόφαση του Ecofin εκδόθηκε χωρίς συζήτηση, μια και τα θέματα αυτά είχαν ήδη εγκριθεί στις 18/01/2018 από το Coreper.

Τόσο η Ελλάδα όσο και η Ε.Ε. διαρκώς μιλούν για την ανάγκη καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Πέραν της εκδήλωσης προθέσεων, βλέπετε πραγματικές κινήσεις σε αυτή την κατεύθυνση;

H φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή είναι στην ημερήσια διάταξη. Το γνωρίζουμε από τις περιπτώσεις επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού που γίνονται στην Ε.Ε., στο Λουξεμβούργο, στην Ολλανδία, στην Ιρλανδία, στη Μάλτα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, βεβαίως, οι φορολογικοί παράδεισοι αυξάνονται και φυσικά γνωρίζουμε από τα Panama Papers, από τα Paradise Papers και από τα Lux Leaks τι έχει συμβεί.
Ωστόσο, η σκανδαλώδης απόφαση του Ecofin για τη διαγραφή του Παναμά από τη μαύρη λίστα των φορολογικών παραδείσων, που ελήφθη και με ελληνική ψήφο, εκδόθηκε σε μια στιγμή που η κυβέρνηση αυτάρεσκα διατείνεται αποφασισμένη αφενός μεν να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή και τη φοροαποφυγή των πολυεθνικών που αξιοποιούν τους φορολογικούς παραδείσους τύπου Παναμά και αφετέρου να δρομολογήσει τη διερεύνηση του σκανδάλου της Novartis. Μάλιστα, Ecofin και Τσακαλώτος συνέχισαν το ίδιο τροπάριο και στις 13/03/2018, μια και έβγαλαν από τη μαύρη λίστα των φορολογικών παραδείσων άλλες τρεις χώρες, στις οποίες περιλαμβάνονται και τα νησιά Μάρσαλ.

Θα ήθελα να μιλήσουμε και για τις εξελίξεις σχετικά με το Σκοπιανό. Θεωρείτε, κατ’ αρχάς, ότι βαίνουμε προς λύση;

Τα Σκόπια συνεχίζουν ακάθεκτα την αλυτρωτική τους πολιτική απέναντι στην Ελλάδα, παραχαράσσοντας την Ιστορία και καπηλευόμενα το όνομα της Μακεδονίας μας. Η Ελλάδα κατέχει κυρίαρχη θέση έναντι του μορφώματος των Σκοπίων και δεν πρέπει να υποχωρήσει. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, αυτό θα αποτελέσει βαθύ αγκάθι για την πατρίδα μας στο μέλλον. Όπως έχω τονίσει επανειλημμένα μέσα από τις παρεμβάσεις μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και στα άρθρα και στις συνεντεύξεις μου, η θέση μας ως ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ είναι πως διαφωνούμε κάθετα με οποιαδήποτε χρήση, καθώς και με οποιονδήποτε γεωγραφικό προσδιορισμό ο οποίος μπορεί να παραπέμπει και να χρησιμοποιεί τη λέξη «Μακεδονία».
Τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια για το Σκοπιανό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έστειλαν το μήνυμα ότι ο ελληνικός λαός δεν δέχεται καμία καπηλεία του ονόματος της Μακεδονίας μας από τα Σκόπια και καμία σύνθετη ονομασία με οποιονδήποτε γεωγραφικό προσδιορισμό. Για τον λόγο αυτόν η κυβέρνηση οφείλει να θέσει το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων στην κρίση του ελληνικού λαού, ο οποίος ενεργώντας κυρίαρχα και πρωτογενώς να αποφασίσει σχετικά με δημοψήφισμα για το Σκοπιανό.

Ποια είναι η στάση της Ε.Ε., όπως την προσλαμβάνετε εσείς, σχετικά με το ζήτημα;

Από τις δηλώσεις Γιούνκερ στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο για τη μελλοντική διεύρυνση της Ε.Ε. με χώρες των Δυτικών Βαλκανίων προκύπτει ότι η Ένωση δεν πρόκειται να δεχτεί στους κόλπους της νέες χώρες αν δεν λύσουν τις διαφορές τους με τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Ως εκ τούτου επιβεβαιώνεται ότι ο ευρωπαϊκός δρόμος των Σκοπίων περνά από την Αθήνα. Από την άλλη, όμως, δημιουργούν ιδιαίτερη ανησυχία άλλες δηλώσεις του Γιούνκερ από τα Σκόπια, όπου αποκάλεσε τους Σκοπιανούς «Μακεδόνες».
Δεν θα πρέπει επίσης να μας διαφεύγει ότι στις 11/03/2015 η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. και αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φεντερίκα Μογκερίνι σε συνέντευξή της στις Βρυξέλλες αποκάλεσε τα Σκόπια «Μακεδονία» κατά παράβαση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της Ε.Ε., γεγονός για το οποίο την κάλεσα να επανορθώσει, πράγμα το οποίο και έκανε πάραυτα, ζητώντας δημόσια συγνώμη ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Επομένως χρειάζεται αποφασιστική και ανυποχώρητη στάση της πατρίδας μας στο Σκοπιανό. Μάλιστα είναι σημαντικό η Ελλάδα να αξιοποιήσει την απόφαση της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη Λισαβόνα της 27ης Ιουνίου 1992 για τα Σκόπια, στην οποία τονίστηκε ότι «η Κοινότητα είναι διατεθειμένη να αναγνωρίσει αυτή τη Δημοκρατία, με τα σημερινά της σύνορα, με ονομασία που δεν θα περιλαμβάνει το όνομα Μακεδονία».

Τέλος, για να ασχοληθούμε και με τα εσωτερικά της Ελλάδας, πόσο πιθανή θεωρείτε την υλοποίηση της δέσμευσης της κυβέρνησης για έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018;

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με ιδιαίτερα έντεχνο τρόπο επιχειρεί να πείσει τον φτωχοποιημένο από τα μνημόνια ελληνικό λαό ότι σύντομα δήθεν θα απαλλάξει τη χώρα από τα μνημόνια. Σύμφωνα με το καταστατικό του ΕSM, χώρα η οποία έχει δανειστεί από τον οργανισμό αυτόν παραμένει σε καθεστώς μνημονιακής εποπτείας έως ότου εξοφλήσει το 75% των χρεών της. Ο κ. Τσίπρας, συνεπώς, λέει ψέματα, και δεν είναι η πρώτη φορά, για τη δήθεν έξοδο της χώρας από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018. Άλλωστε ο ίδιος γνωρίζει ότι δεν μπορεί να ανατρέψει τόσο τα δυσμενή μέτρα μείωσης συντάξεων και αύξησης του αφορολογήτου από το 2019 όσο και τα μέτρα επιβολής δυσβάστακτων πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% μέχρι το 2022 και 2% από το 2023 έως το 2060. Τέλος, δεν θα πρέπει να ξεχνούμε ότι το περίφημο Κατοχικό Ταμείο θα λειτουργεί επί 99 χρόνια. Για ποια έξοδο από τα μνημόνια, λοιπόν, μιλά η κυβέρνηση;

Πιστεύετε ότι αν συμβεί αυτό, θα έρθουν πιο κοντά οι εθνικές εκλογές;

Ο κ. Τσίπρας είναι γαντζωμένος στην καρέκλα και γι’ αυτό το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να δρομολογήσει εξελίξεις που θα βοηθήσουν την παραμονή του στην εξουσία. Γνωρίζει ότι όποτε και να γίνουν οι εκλογές, θα τις χάσει πανηγυρικά. Για τον λόγο αυτόν θα επιδιώξει προσφυγή στις κάλπες για τις εθνικές εκλογές κατά πάσα πιθανότητα στα τέλη Μαΐου του 2019, όταν θα διεξαχθούν και οι ευρωεκλογές. Τέλος, δεν θα πρέπει κανείς να αποκλείει την κατάρρευση της κυβέρνησης Τσίπρα και την αναγκαστική προσφυγή στις κάλπες για άλλους λόγους, όπως είναι αιφνίδιες εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα.

 

GOUTOS2