Παναγιώτης Λάμψιας: «Οι εφημερίδες ανήκουν στους αναγνώστες» - Free Sunday
Παναγιώτης Λάμψιας: «Οι εφημερίδες ανήκουν στους αναγνώστες»

Παναγιώτης Λάμψιας: «Οι εφημερίδες ανήκουν στους αναγνώστες»

Ο Παναγιώτης Λάμψιας, διευθυντής της ημερήσιας εφημερίδας «Φιλελεύθερος», σκιαγραφεί την εποχή μέσα από το νέο εκδοτικό ταξίδι που διανύει, μιλά για νησίδες ελευθερίας και ανεξαρτησίας και για το βαρύ τίμημα που πλήρωσαν όσοι επιχείρησαν να ελέγξουν την ενημέρωση. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην FS επιχειρεί έναν «τίμιο» απολογισμό της πορείας της εφημερίδας με όρους δημοσιογραφικούς και θέτει τα όρια της ελευθερίας του Τύπου και των αναγνωστών.

Σχεδόν πέντε μήνες στα περίπτερα, ένας μήνας και κάτι υπό τη διεύθυνσή σας. Τι υπόσχεται πλέον ο «Φιλελεύθερος»;

Προσπαθούμε ως έντιμοι επαγγελματίες με σεβασμό στις αρχές και στις παραδόσεις της δουλειάς να κάνουμε το καλύτερο. Ο «Φιλελεύθερος» είναι μια κανονική πλουραλιστική εφημερίδα που σέβεται τις αρχές της ελεύθερης ακηδεμόνευτης ενημέρωσης και αυτό φαίνεται καθαρά μέσα από τις σελίδες μας. Ξέρετε ότι η καλή δημοσιογραφία δίνει από μόνη της απαντήσεις, αλλιώς δεν είναι δημοσιογραφία. Δεν έχουμε κηδεμόνες, ούτε προστάτες. Έχουμε μια… τρέλα με τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Ναι, σε αυτά είμαστε φανατικοί και αμετανόητοι.

Στηλιτεύετε την κυβέρνηση σε κάθε έκφανση της καθημερινότητας, από την κοινωνία, την πολιτική, την οικονομία. Ποιες οι αντιδράσεις και ποια η θέση των αναγνωστών;

Οι εφημερίδες και γενικώς το χαρτί μπορεί να περνούν δύσκολα, αλλά θα ζήσουν παράλληλα με το ηλεκτρονικό. Ασφαλώς έχουν συρρικνωθεί, αλλά πάντα υπάρχει χώρος για ένα καλό φύλλο, ειδικά αυτή την γκρίζα εποχή της καθοδηγούμενης ενημέρωσης και της λυσσώδους προσπάθειας ποδηγέτησης των ΜΜΕ. Στην Ελλάδα εξοντώθηκαν, και με δική τους ευθύνη, πολλές εκδοτικές επιχειρήσεις. Η σημερινή εξουσία θέλει απόλυτο έλεγχο στα μέσα ενημέρωσης και εν πολλοίς το έχει πετύχει. Υπάρχουν ακόμη νησίδες ελευθερίας και ανεξαρτησίας. Η ιστορία έχει διδάξει πως όσοι επιχείρησαν να ελέγξουν την ενημέρωση στο τέλος πλήρωσαν βαρύ τίμημα. Είναι θέμα χρόνου να τιμωρηθούν από τους πολίτες οι ολοκληρωτικές αντιλήψεις.

Ναι, εμείς κάνουμε αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση σε όλα, διότι, δυστυχώς για τον τόπο, τα έχει κάνει μούσκεμα παντού. Το χειρότερο είναι ότι η καταστροφή συνοδεύεται από μίσος. Η οικονομική κρίση κάποτε θα περάσει, ο διχασμός όμως πληγώνει βαθιά την κοινωνία και αφήνει ανεπανόρθωτες βλάβες.

Έχουμε καθαρές σχέσεις με τους αναγνώστες μας. Άλλωστε οι εφημερίδες ανήκουν σε αυτούς και όχι στους ιδιοκτήτες τους ή στους δημοσιογράφους, όπως λανθασμένα πιστεύουν ορισμένοι. Έχουμε επιλέξει τον καθαρό δρόμο και θέλουμε να μας αγαπούν ή να μας μισούν γι’ αυτό που βλέπουν. Δεν υπάρχει κάτι άλλο.

Θα ακολουθήσετε την τάση των ενθέτων όπως άλλες εκδόσεις ή θα πρέπει να περιμένουμε μια έκδοση Σαββατοκύριακου; Ποιο θα είναι το κριτήριο γι’ αυτή την κίνηση;

Έχουμε συγκεκριμένες δυνατότητες και δεν έχουμε (ελπίζω) το μικρόβιο του μικρομεγαλισμού. Η εποχή που «δέναν τα σκυλιά με τα λουκάνικα» έχει περάσει προ πολλού και για τον Τύπο. Συνεπώς θα κάνουμε μετρημένα βήματα, ώστε να είμαστε συνεπείς στους συναδέλφους και συνεργάτες μας και στην αγορά. Σχεδιάζουμε ασφαλώς τη λογική συνέχεια, που είναι το φύλλο του Σαββατοκύριακου, αλλά θα το τολμήσουμε τη στιγμή που θα μπορούμε να το υπηρετήσουμε με επάρκεια ώστε να αντέξει στον ανταγωνισμό.

Η ανταπόκριση του κόσμου σε αυτό το εκδοτικό εγχείρημα είναι ικανοποιητική και τι θεωρείτε ότι αυτό δηλώνει για την κατάσταση στη χώρα και στον Τύπο;

Η ανταπόκριση είναι ικανοποιητική, αλλά έχουμε δρόμο μπροστά μας. Μια εφημερίδα ολίγων μηνών έχει δώσει δείγματα γραφής, αλλά ο μαραθώνιος μόλις ξεκίνησε. Θα αντέξουμε, θα το παλέψουμε, θα κερδίσουμε αυτό που μας αναλογεί και τελικώς αυτό που θα κρίνουν οι αναγνώστες ότι μας αξίζει. Ελπίζουμε το καθεστώς που μας πολεμά να μην καταφέρει να διαβρώσει πλήρως τον Τύπο και να διασφαλιστεί ο πλουραλισμός και η μέγιστη ανεξαρτησία στα ΜΜΕ παρά τον λυσσαλέο πόλεμο.