Κλέων Γρηγοριάδης: «Δεν έχω κάνει ποτέ μου κανένα σχέδιο» - Free Sunday
Κλέων Γρηγοριάδης: «Δεν έχω κάνει ποτέ μου κανένα σχέδιο»

Κλέων Γρηγοριάδης: «Δεν έχω κάνει ποτέ μου κανένα σχέδιο»

Ο «Γλάρος», το πιο αυτοβιογραφικό έργο του Τσέχοφ, παρουσιάζεται στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης και ο Κλέων Γρηγοριάδης εξηγεί γιατί ενώ τα χρόνια έχουν περάσει, μοιάζει σαν τίποτα να μην έχει απαντηθεί και γιατί θεωρεί την κυβέρνηση Τσίπρα την καλύτερη από τη Μεταπολίτευση και μετά.

Μιλήστε μας για την παράσταση…

Η συνεργασία προέκυψε μετά από πρόταση που μου έκανε ο Κωνσταντίνος Χατζής, με τον οποίο, αν και δεν είχα συνεργαστεί μέχρι τώρα, από την πρώτη στιγμή της γνωριμίας μας ένιωσα ότι υπάρχει μεταξύ μας μια «συγγένεια» και ότι, κατά κάποιον τρόπο, μοιραζόμαστε μια κοινή καλλιτεχνική γλώσσα.

Ο δικός σας ρόλος;

Ο ρόλος του γιατρού (Ντορν), ρόλος ο οποίος επανέρχεται στα έργα του Τσέχοφ και, επίσης, ρόλος που για πολλούς μελετητές εκπροσωπεί συχνά τον ίδιο τον Τσέχοφ. Είναι ένας ώριμος, χορτασμένος από τη ζωή άνθρωπος, που πλέον περνάει τον χρόνο του, κυρίως, σαν παρατηρητής της ζωής και των συμπεριφορών των άλλων ανθρώπων. Αυτή η διαρκής παρατήρηση, νομίζω, είναι η αιτία και του δεύτερου χαρακτηριστικού του Ντορν, που είναι η σχεδόν μόνιμη τάση του να φιλοσοφεί για τα υπαρξιακά ζητήματα.

Τι είναι αυτό που μας αναγκάζει να επιστρέφουμε διαρκώς στον «Γλάρο» του Τσέχοφ;

Τα κλασικά έργα είναι κλασικά ακριβώς επειδή διαχρονικά μας «αναγκάζουν» να επιστρέφουμε σε αυτά, επιχειρώντας συνέχεια καινούργιες αναγνώσεις. Τα πάντα επίκαιρα θέματα που τίθενται τόσο στον «Γλάρο» όσο και στο σύνολο του έργου του Τσέχοφ εξακολουθούν να απασχολούν τον άνθρωπο, τόσο σε προσωπικό όσο και σε συνολικό επίπεδο, καθώς ακόμα κι αν τα χρόνια έχουν περάσει, μοιάζει σαν τίποτα να μην έχει απαντηθεί.

Έχετε δει κάποιο από τα «ανεβάσματα» του «Γλάρου» στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό;

Ναι, αρκετές φορές έχω επιλέξει να παρακολουθήσω έργα του Τσέχοφ, μια και με ενδιαφέρει πάντα η διαφορετική ματιά και προσέγγιση των σκηνοθετών, αλλά και των ηθοποιών, όταν καλούνται να αναμετρηθούν και να «ξανασυστήσουν» στο κοινό ένα κλασικό κείμενο.

Έχετε δηλώσει ότι ψηφίσατε ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν θα το ξανακάνατε…

Καθώς πολύς λόγος έχει γίνει γι’ αυτή μου τη δήλωση, πράγμα που πρέπει να πω ότι με εξέπληξε, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω με αυτή την ευκαιρία πως, αν και πράγματι δεν θα ξαναψήφιζα ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώ αυτή την κυβέρνηση ίσως την καλύτερη που είχαμε στην Ελλάδα μετά τη Μεταπολίτευση. Καλύτερη, γιατί είναι σαφώς πιο αξιοπρεπής απ’ όλες τις προηγούμενες, γιατί έδωσε πρόσβαση στο ελλιπέστατο ΕΣΥ σε 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους συμπολίτες μας που τους την είχε αφαιρέσει ο κ. Γεωργιάδης, γιατί επιτρέπει στους ανέργους να χρησιμοποιούν δωρεάν τα ΜΜΜ και γιατί, συνολικά, το ύφος και το ήθος διαχείρισης της εξουσίας είναι κατά κανόνα καλύτερο από των προηγούμενων κυβερνήσεων. Ο λόγος που δεν θα ξαναψήφιζα ΣΥΡΙΖΑ είναι γιατί όταν το έκανα ευελπιστούσα για μια καθαρή αριστερή διακυβέρνηση που θα σήμαινε και το τέλος όλων των μνημονίων, η πολιτική όμως που ασκεί η συγκεκριμένη συγκυβέρνηση είναι, κατά τη γνώμη μου, μια αμιγώς καπιταλιστική πολιτική, η οποία μοιραία διαιωνίζει τα μνημόνια με ολίγον «σοσιαλιστικόν» παρηγορητικό χάδι για τον λαό.

Η Λυδία Κονιόρδου πώς σας φαίνεται ως υπουργός Πολιτισμού;

Είναι δύσκολο να μιλήσω για τη Λυδία Κονιόρδου και κυρίως να την κρίνω ως πολιτικό πρόσωπο, καθώς πρόκειται για άνθρωπο κατά κάποιον τρόπο δικό μου, αφού συνεργαζόταν, νέα κοπέλα τότε, με το Θέατρο Τέχνης, την εποχή που εγώ φοιτούσα στη σχολή του, και είναι ίσως ο πρώτος άνθρωπος και ηθοποιός που, μετά τις τελικές εξετάσεις του τρίτου έτους, ήρθε να με βρει για να μου πει ότι, κατά τη γνώμη της, έχω κάτι ξεχωριστό και ότι αξίζει τον κόπο να συνεχίσω. Είναι εμφανές πως κάνει ό,τι μπορεί –και, όπως βλέπουμε, μπορεί αρκετά– για τον πολιτισμό, συμμετέχοντας σε μια κυβέρνηση που λόγω μνημονίων δεν διαθέτει καθόλου χρήματα για τον πολιτισμό.

Τα καλοκαιρινά σας σχέδια;

Έχω κουραστεί να απαντάω, 34 χρόνια που κάνω αυτή τη δουλειά, ότι δεν έχω κάνει ποτέ μου κανένα σχέδιο. Όταν οι άνθρωποι σχεδιάζουν, το σύμπαν οφείλει να γελά.

INFO

Ο Γλάρος

Σκηνοθεσία - Φωτισμοί: Κωνσταντίνος Χατζής

Μετάφραση από τα ρωσικά: Γιάννης Χαρτοδιπλωμένος

Απόδοση: Κωνσταντίνος Χατζής, Γιάννης Χαρτοδιπλωμένος

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Ρουμπίνη Βασιλακοπούλου, Κλέων Γρηγοριάδης, Θανάσης Δήμου, Τζίνα Θλιβέρη, Μάγδα Λαδά, Νικόλας Μακρής, Ηλέκτρα Νικολούζου, Γιώργος Παπαπαύλου, Ένκε Φεζολλάρι, Γιάννης Χαρτοδιπλωμένος

Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν

Υπόγειο

Πεσμαζόγλου 5, τηλ. 210 3228706