Ευάγγελος Μυρσινιάς: «Σε ένα νησί όπως η Λέσβος σχεδόν τίποτα δεν είναι ίδιο σε σχέση με την ηπειρωτική χώρα» - Free Sunday
Ευάγγελος Μυρσινιάς: «Σε ένα νησί όπως η Λέσβος σχεδόν τίποτα δεν είναι ίδιο σε σχέση με την ηπειρωτική χώρα»

Ευάγγελος Μυρσινιάς: «Σε ένα νησί όπως η Λέσβος σχεδόν τίποτα δεν είναι ίδιο σε σχέση με την ηπειρωτική χώρα»

Τους λόγους για τους οποίους δεν συμμετείχαν στο περιφερειακό συνέδριο στη Μυτιλήνη, όπου και μίλησε ο πρωθυπουργός, εξηγεί ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Ευάγγελος Μυρσινιάς, αναπτύσσοντας παράλληλα τις προτάσεις τους για την ανάπτυξη του νησιού.

Κατ’ αρχάς, συμμετείχατε στο αναπτυξιακό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Μυτιλήνη; Πώς είδατε τις προτάσεις της κυβέρνησης;

Αποφασίσαμε να μη συμμετάσχουμε στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Βορείου Αιγαίου, κυρίως ως αντίδραση για το ότι δεν είχαμε καμία θετική απάντηση από την πλευρά της κυβέρνησης στα καυτά προβλήματα και θέματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία και έχουν αντίκτυπο στην τοπική οικονομία το τελευταίο διάστημα, αλλά και για να ακουστεί δυνατότερα η φωνή μας και να μεταφερθεί η αγωνία μας. Θέματα όπως η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, η αύξηση των οποίων θα εκτινάξει το κόστος διαβίωσης και θα πλήξει περαιτέρω την ήδη μειωμένη ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, η άμεση και μόνιμη αποσυμφόρηση της Λέσβου από τον υπερβάλλοντα αριθμό προσφύγων και μεταναστών που βρίσκεται στις δομές, η μεγάλη (έως και 60%) αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων παρά τη μεγάλη μείωση των εμπορικών αξιών κ.ά. Άλλωστε θεωρώ ότι ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, και εν προκειμένω της περιφέρειάς μας, δεν θα έπρεπε να εξαντλείται σε ολιγόλεπτες τοποθετήσεις σε θεματικά πάνελ, ούτε σε ολιγόωρες συναντήσεις λίγες ημέρες πριν από το συνέδριο, αλλά θα πρέπει να είναι μια μακρά και κυρίως δυναμική διαδικασία που απαιτεί χρόνο, κόπο και φυσικά πλατιά διαβούλευση.

Ο πρωθυπουργός άφησε αιχμές για όσους δεν συμμετείχαν, ότι το έκαναν ως έναν βαθμό γιατί δεν είχαν προτάσεις. Τι απαντάτε;

Αναφέρθηκα λεπτομερώς παραπάνω στους λόγους της αποχής μας από τις διαδικασίες του συνεδρίου. Σαφέστατα και έχουμε προτάσεις ως Επιμελητήριο Λέσβου, τις οποίες θέλω να τονίσω ότι καταθέσαμε αποστέλλοντάς τες, σύμφωνα με τη διαδικασία, λίγες ημέρες πριν από τη διεξαγωγή του συνεδρίου. Προτάσεις που αφορούν όλο το φάσμα της οικονομικής ζωής του τόπου μας και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Προτάσεις για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, για το εμπόριο, τις μεταφορές, τον τουρισμό που έχει πληγεί από τις επιπτώσεις του προσφυγικού ζητήματος, την ενέργεια και το περιβάλλον, την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών και την καινοτομία, τη δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων για τις επιχειρήσεις. Να προσθέσω εδώ ότι και οι προτάσεις που καταθέσαμε ως Επιμελητήριο Λέσβου στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και εντάχθηκαν έχουν να κάνουν με δομές υποστήριξης της επιχειρηματικότητας τόσο συμβατικών μορφών όσο και μορφών νεοφυούς επιχειρηματικότητας στο πλαίσιο του οραματικού μας σχεδιασμού, με βάση τον οποίο δρούμε. Επομένως, αυτό και μόνον απαντά στο ερώτημα αν είχαμε και αν έχουμε προτάσεις.

Ποια είναι τα βασικά προβλήματα των παραγωγικών φορέων της Λέσβου;

Τα προβλήματα των παραγωγικών φορέων της Λέσβου, πέραν των κοινών προβλημάτων με τους φορείς της υπόλοιπης χώρας, που είναι το εχθρικό επιχειρηματικό περιβάλλον, η απίστευτη γραφειοκρατία, η εξοντωτική φορολόγηση και οι υπερβολικά υψηλές ασφαλιστικές επιβαρύνσεις, η έλλειψη ρευστότητας και τόσα άλλα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, πολλαπλασιάζονται και διογκώνονται από τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με αυτό που λέμε «νησιωτικότητα». Σε ένα νησί, όπως είναι η Λέσβος ή η Λήμνος, σχεδόν τίποτα δεν είναι ίδιο σε σχέση με την ηπειρωτική χώρα. Οι επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται σε μια μικρή τοπική αγορά, έχουν να αντιμετωπίσουν προβλήματα διακίνησης προϊόντων, πολύ υψηλό κόστος μεταφοράς προϊόντων και αγαθών από και προς την ηπειρωτική χώρα, δυσκολεύονται να βρουν εξειδικευμένο προσωπικό, πολλές φορές αντιμετωπίζουν προβλήματα λειτουργίας εξαιτίας ενεργειακής ανεπάρκειας και αστάθειας στην ηλεκτροδότηση και τόσα άλλα. Αποτέλεσμα, το έντονο κλίμα αποεπένδυσης που παρατηρείται εδώ και πολύ καιρό, με επακόλουθο τη δημογραφική μείωση και τη φυγή νέων προς μεγάλα αστικά κέντρα ή το εξωτερικό.

Ποιες οι προτάσεις του επιμελητηρίου για την επίλυση των προβλημάτων αυτών;

Οι προτάσεις μας και οι δράσεις μας κινούνται σε δύο άξονες. Ο πρώτος είναι διεκδικητικός και επικεντρώνεται στην εφαρμογή της συνταγματικής επιταγής και του άρθρου 101 του Συντάγματος που επιβάλλει στη διοίκηση, αλλά και στον νομοθέτη, τη λήψη ειδικής μέριμνας για τα νησιά σε κάθε πράξη, μεριμνώντας για την ανάπτυξή τους. Ο δεύτερος άξονας έχει να κάνει με δράσεις από την πλευρά μας ως επιμελητηρίου προς την κατεύθυνση της αναστροφής του αρνητικού οικονομικού κλίματος και τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της τοπικής οικονομίας.

Έχετε γνωστοποιήσει τις προτάσεις σας στην κυβέρνηση; Αν ναι, τι σας έχει απαντήσει;

Πάντοτε και σε κάθε κυβερνητικό επίπεδο τις καταθέτουμε, αλλά, δυστυχώς, δεν αντιμετωπιζόμαστε ως μια περιοχή η οποία, πέρα από τα εγγενή προβλήματα λόγω της γεωγραφικής της φύσης και θέσης, τα τελευταία χρόνια αντιμετώπισε και έκτακτες καταστάσεις, όπως το προσφυγικό και φυσικά φαινόμενα. Θα πρέπει, λοιπόν, η κυβέρνηση να σκύψει πάνω από τα προβλήματά μας και να δοθούν άμεσα αποτελεσματικές λύσεις.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η στάση των Λεσβίων στο προσφυγικό έσωσε την τιμή της Ευρώπης. Το σχόλιό σας;

Όχι μόνον ο πρωθυπουργός αλλά και προσωπικότητες απ’ όλον τον κόσμο εξήραν τη στάση των κατοίκων της Λέσβου κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης, που, παρ’ ότι ευρισκόμενοι εν μέσω της χειρότερης οικονομικής κρίσης της μεταπολεμικής ιστορίας της χώρας, επέδειξαν πρωτόγνωρη ανθρωπιά, βοηθώντας τις πολλές χιλιάδες προσφύγων που πέρασαν αυτό το διάστημα. Όμως αυτή η τοπική κοινωνία, πέρα από τα καλά λόγια, νιώθει ότι, αντί επιβράβευσης, τιμωρείται, έχοντας απέναντί της μια πολιτεία που με κυβερνητικές αποφάσεις αυξάνει το κόστος ζωής με την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ και των αντικειμενικών αξιών στο νησί. Ταυτόχρονα, δεν πράττει όσα πρέπει για να υπάρξει αποσυμφόρηση στις προσφυγικές δομές, όπου έχει εγκλωβιστεί μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών. Παράλληλα, είδε τον τουρισμό της να δέχεται μεγάλες απώλειες εξαιτίας των επιπτώσεων του προσφυγικού και προσπαθεί να τις αντιμετωπίσει χωρίς ουσιαστική βοήθεια από την πλευρά της πολιτείας. Η τοπική κοινωνία περιμένει πλέον έργα και πράξεις στήριξης και όχι φιλικά χτυπήματα στην πλάτη.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η οικονομία της χώρας ανακάμπτει. Έχετε παρατηρήσει εσείς κάποια τέτοια ανάκαμψη;

Δυστυχώς, το παρατεταμένο κλίμα αποεπένδυσης ειδικά στα νησιά, τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, η φυγή των νέων επιστημόνων, οι πολύ χαμηλές αμοιβές των εργαζομένων, ο συνεχιζόμενος έλεγχος στη διακίνηση κεφαλαίων, δεν είναι στοιχεία και δείκτες που δείχνουν κάτι τέτοιο. Αν πραγματικά θέλουμε μια γρήγορη και σταθερή αναστροφή που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη, θα πρέπει η κυβέρνηση να πάρει σειρά μέτρων που θα άρουν τα εμπόδια ανάπτυξης της υγιούς επιχειρηματικότητας, δημιουργώντας ένα φιλικό περιβάλλον χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, ένα σταθερό φορολογικό σύστημα με φορολογικούς συντελεστές που θα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και όχι εξοντωτικούς, ένα εξορθολογισμένο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα κ.ά. Η δημιουργία πλεονασμάτων που προήλθαν από την υπερφορολόγηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών δεν είναι δείκτης ανάκαμψης.

Τέλος, ως κάτοικοι, αλλά και ως επιχειρηματίες, σε ένα ακριτικό νησί, πώς βιώνετε τις εντάσεις με την Τουρκία;

Κατοικώντας και δραστηριοποιούμενοι στο ανατολικό σύνορο της Ελλάδας και ταυτόχρονα της Ευρώπης, έχουμε μάθει να ζούμε με τις εντάσεις με τη γείτονα χώρα. Όμως αυτές οι εντάσεις μάς πεισμώνουν και μας δυναμώνουν, για να κάνουμε το παν και να παραμείνουμε στον τόπο μας. Αυτό που χρειάζεται είναι η αμέριστη και έμπρακτη στήριξη και από την πλευρά της πολιτείας και της κυβέρνησης. Από την πλευρά μας, παράλληλα, έχουμε αναπτύξει και τις σχέσεις μας με φορείς της γείτονος χώρας με σκοπό την αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς το νησί μας. Ήδη τα αποτελέσματα της προσπάθειας αυτής είναι ορατά, έχοντας κερδίσει έναν σημαντικό αριθμό επισκεπτών, ο οποίος έχει αυξητικό ρυθμό. Σε κάθε περίπτωση, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να ζούμε και να δραστηριοποιούμαστε στον όμορφο τόπο μας, στα όμορφα νησιά μας.