Κώστας Τσιάρας: «Δεν θα νομιμοποιήσουμε με κανέναν τρόπο ανιστόρητες λύσεις για το Σκοπιανό» - Free Sunday
Κώστας Τσιάρας: «Δεν θα νομιμοποιήσουμε με κανέναν τρόπο ανιστόρητες λύσεις για το Σκοπιανό»

Κώστας Τσιάρας: «Δεν θα νομιμοποιήσουμε με κανέναν τρόπο ανιστόρητες λύσεις για το Σκοπιανό»

Καμία αποδοχή λύσεων για το Σκοπιανό από τη ΝΔ, από τη στιγμή που δεν ικανοποιούνται οι προϋποθέσεις του ονόματος erga omnes και της πλήρους απάλειψης του αλυτρωτισμού από πλευράς της ΠΓΔΜ, υπογραμμίζει ο βουλευτής Καρδίτσας και γ.γ. της Κ.Ο. της ΝΔ Κώστας Τσιάρας. Παράλληλα, καλεί την κυβέρνηση να αφουγκραστεί τους πολίτες που διαμαρτύρονται μέσω των συλλαλητηρίων.

Κατ’ αρχάς θα ήθελα να μιλήσουμε για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Σε ποιο στάδιο θεωρείτε ότι βρισκόμαστε;

Δυστυχώς, η κυβέρνηση έχει φροντίσει να απομονωθεί σε μια διαπραγμάτευση, επιλέγοντας να μην ενημερώσει τα κόμματα, και δη την αξιωματική αντιπολίτευση, για ένα μείζον εθνικό ζήτημα, που ταλαιπωρεί για δεκαετίες την ελληνική διπλωματία. Η μόνη ενημέρωση που έχει η ΝΔ και η ελληνική κοινή γνώμη είναι η πληροφόρηση που προέρχεται από την πλευρά των Σκοπιανών και ειδικά από τα χείλη του πρωθυπουργού Ζάεφ! Στον βαθμό που αυτή η πληροφόρηση είναι έγκυρη, είναι προφανές ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική με ευθύνη του κ. Κοτζιά έχει εγκλωβιστεί μέσα σε ιδιαίτερα επικίνδυνες για τα εθνικά μας συμφέροντα ατραπούς, που οδηγούν στην υπαναχώρηση από τις κόκκινες γραμμές που πάγια εκφράζει η ΝΔ. Για εμάς, απαραίτητες προϋποθέσεις εκκίνησης οποιουδήποτε διαλόγου πάνω στο ονοματολογικό των Σκοπίων είναι η αποδοχή του erga omnes και η πλήρης απάλειψη του αλυτρωτισμού. Και αυτές οι προϋποθέσεις που θέτουμε συνεπάγονται την αναθεώρηση του καταστατικού χάρτη της γείτονος, δηλαδή συνταγματική αναθεώρηση.

Αν τελικά υπάρξει μια συμφωνία που να ικανοποιεί τις απαιτήσεις της Ελλάδας (erga omnes, αλλαγές στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ κ.λπ.), η ΝΔ θα τη στηρίξει στη Βουλή;

Αν επιβεβαιωθούν όσα διαρρέονται περί αναγνώρισης από την κυβέρνηση Τσίπρα «μακεδονικού έθνους» και «μακεδονικής γλώσσας», είναι προφανές ότι ο κ. Κοτζιάς έχει συρθεί σε μια πρωτοφανή διπλωματική ήττα, η οποία κινδυνεύει να εξελιχθεί σε μείζονα εθνική ταπείνωση για τον ελληνισμό, την Ιστορία μας και τα εθνικά μας δίκαια. Εμείς είμαστε ξεκάθαροι. Δεν θα αποδεχτούμε και, πολύ περισσότερο, δεν θα νομιμοποιήσουμε με κανέναν τρόπο ανιστόρητες λύσεις που βάζουν από την πίσω πόρτα αλυτρωτικές διεκδικήσεις των γειτόνων μας.

Μέσα στην εβδομάδα είχαμε και νέα συλλαλητήρια για το «Μακεδονικό». Το σχόλιό σας;

Σε δύο πρωτοφανή σε πλήθος και παλμό συλλαλητήρια στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στα 23 συλλαλητήρια σε διάφορες πόλεις της Μακεδονίας και της ελληνικής περιφέρειας, εκατομμύρια Έλληνες διαδήλωσαν για να υπερασπιστούν τα εθνικά μας δίκαια που «παζαρεύουν» ο κ. Κοτζιάς και ο κ. Τσίπρας με τους ομολόγους τους. Για εμάς, όσοι συμμετείχαν στα συλλαλητήρια δεν συνιστούν έναν ετερόκλητο όχλο, όπως υποτιμητικά υποστήριξε ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Ούτε βέβαια είναι ένα τσούρμο «εθνίκια», όπως τους αποδίδει ο πρωθυπουργικός σύμβουλος κ. Καρανίκας. Η κυβέρνηση οφείλει να αφουγκραστεί, να κατανοήσει και να σεβαστεί τις δικαιολογημένες ευαισθησίες των πολιτών, οι οποίοι εκφράζουν απερίφραστα τις ανησυχίες τους για την ελαφρότητα και την προχειρότητα με τις οποίες η κυβέρνηση χειρίζεται ένα μείζον εθνικό θέμα.

Για να αλλάξουμε θέμα, η κυβέρνηση επιμένει ότι η χώρα βαδίζει σε «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια το καλοκαίρι. Πώς σχολιάζετε τη δήλωση αυτή;

O κ. Τσίπρας διαφημίζει την καθαρή έξοδο, για να μην του δείξει ο λαός την πόρτα της εξόδου. Δυστυχώς, η καθαρή έξοδος δεν είναι ούτε καθαρή ούτε έξοδος. Μόλις την Παρασκευή, άλλωστε, κατατέθηκε το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών στο οποίο επιβεβαιώνονται όλα τα βαριά μέτρα της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα, που συνιστούν το τέταρτο μνημόνιο και τα οποία θα εφαρμοστούν μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, όπως η μείωση του αφορολογήτου και η νέα περικοπή των συντάξεων από 1/1/2019. Επιπλέον, η περίφημη επάνοδος στις χρηματοοικονομικές αγορές, που ήταν προγραμματισμένη για το καλοκαίρι και η οποία θα σηματοδοτούσε την απεμπλοκή από τα μνημόνια, κινδυνεύει να εξελιχθεί σε όνειρο θερινής νυκτός.

Από την άλλη πλευρά, η ΝΔ τι θα έκανε διαφορετικά αν ήταν κυβέρνηση, δεδομένων των περιορισμών που το ίδιο το μνημόνιο θέτει;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι βαριές δεσμεύσεις του τέταρτου μνημονίου που κληροδοτούν ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος στην επόμενη κυβέρνηση περιορίζουν αισθητά τα περιθώρια δημοσιονομικών ελιγμών. Αλλά ακόμα και σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο, το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ανάταξη της οικονομίας είναι εφικτό, καθώς η μείωση των φόρων που προτείνει η ΝΔ θα κινητοποιήσει τα γρανάζια της ανάπτυξης, ώστε να εξυπηρετηθούν, τελικά, ταχύτερα και ευκολότερα οι δημοσιονομικοί στόχοι της πατρίδας μας. Εμείς πιστεύουμε στην ανάγκη ενός σοκ αξιοπιστίας για την ελληνική οικονομία. Πιστεύουμε ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να αναταχθεί στη βάση της αποκατάστασης της επενδυτικής εμπιστοσύνης που θα φέρει η επόμενη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και η οποία θα ταράξει τα λιμνάζοντα νερά στις επενδύσεις, στο εξαγωγικό εμπόριο και στην κατανάλωση.

Τέλος, θα ήθελα να μιλήσουμε και για το ζήτημα της ασφάλειας, που η ΝΔ έχει ως προμετωπίδα της κριτικής της στην κυβέρνηση. Θεωρείτε ότι η Ελλάδα είναι βυθισμένη στην ανομία;

Η ΝΔ θέτει ψηλά στην ατζέντα του δημόσιου βίου την αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών. Γιατί, για εμάς, η ασφάλεια αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση της ελευθερίας. Δυστυχώς, με αποκλειστική ευθύνη αυτής της κυβέρνησης το αίσθημα της ασφάλειας υπονομεύεται συστηματικά. Αντίθετα, εμπεδώνεται ένα αίσθημα γενικευμένης ανομίας και σκανδαλώδους ατιμωρησίας απέναντι στις κάθε είδους συλλογικότητες και στους πάσης φύσεως μπαχαλάκηδες. Είναι απορίας άξιο γιατί ο κ. πρωθυπουργός και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεν τολμούν να καταδικάσουν απερίφραστα τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται. Και γιατί, αντίθετα, επιτρέπουν ή και καλλιεργούν επικίνδυνους συμψηφισμούς, ντύνοντας ακόμα και τραμπούκικες επιθέσεις με τον δήθεν αθώο μανδύα του ακτιβισμού.