Μιχάλης Αγγελόπουλος: «Η κυβέρνηση σχεδόν μοιρολατρικά δέχτηκε την αύξηση του ΦΠΑ» - Free Sunday
Μιχάλης Αγγελόπουλος: «Η κυβέρνηση σχεδόν μοιρολατρικά δέχτηκε την αύξηση του ΦΠΑ»

Μιχάλης Αγγελόπουλος: «Η κυβέρνηση σχεδόν μοιρολατρικά δέχτηκε την αύξηση του ΦΠΑ»

Ακόμα και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έφτασαν οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης των νησιών του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου, προκειμένου να αποτρέψουν την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στο 24% για τα ακριτικά νησιά της χώρας. Ένας από τους δημάρχους που συμμετείχε στη κίνηση, ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος, εξηγεί τους λόγους της διαμαρτυρίας, αλλά και το νομικό πλαίσιο πάνω στο οποίο στηρίζουν το αίτημά τους η αύξηση του ΦΠΑ να κριθεί ότι παραβιάζει το κοινοτικό δίκαιο.

Εσείς και άλλοι συνάδελφοί σας προσφύγατε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ζήτημα της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά σας. Μπορείτε να μας εξηγήσετε γιατί;

Κατ’ αρχάς να σημειώσω ότι την καταγγελία για την παραβίαση του ενωσιακού δικαίου την υπογράφουν οι δήμαρχοι των πέντε νησιών στα οποία βρίσκονται hot spots –Χίος, Σάμος, Κως, Λέρος και Λέσβος–, καθώς και τα επιμελητήρια που υπάρχουν στα νησιά. Δηλαδή, είναι μια πλατφόρμα 34 νησιωτικών δήμων, καθώς και των αντίστοιχων επιμελητηρίων. Το λέω αυτό διότι περιλαμβάνονται και νησιά στα οποία έχει ήδη αυξηθεί ο ΦΠΑ και βιώνουν τις πολύ κακές και αρνητικές συνέπειες της αύξησης αυτής. Επίσης, έχουν την υποστήριξη όλων των νησιωτικών περιοχών της Ελλάδας, και των Ιονίων νήσων, παρόλο που θα μπορούσε να πει κανείς ότι δεν είναι της άμεσης προτεραιότητάς τους. Ήρθε εδώ το θέμα γιατί η Ελλάδα και ο νησιωτικός της χώρος, που είναι ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, επιβαρύνεται τόσο πολύ. Σε άλλες νησιωτικές περιοχές της Ευρώπης έχουμε αποκλίσεις από 0 έως 15% και ξαφνικά εδώ πεταγόμαστε από 1η Ιουλίου για εμάς στο 24%. Μιλάμε για κλασική παραβίαση κανόνων δικαίου. Η καταγγελία μας είναι πολυσέλιδη και με ορθολογική προσέγγιση, και περιλαμβάνει όλες τις δυνατές νομικές βάσεις ώστε να έχει μια καλή εξέλιξη. Θεωρούμε ότι παραβιάζεται η αρχή της νησιωτικότητας, παραβιάζεται η αρχή της ίσης μεταχείρισης και του ανταγωνισμού, παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας, το ίδιο το άρθρο 174 της Συνθήκης της Ε.Ε. και τα άρθρα 3, 5 και 9. Τα λέω αυτά διότι δεν μπορείς να γράφεις κείμενα που να είναι μετέωρα και να βασίζονται μόνο στην αίσθηση της κοινής γνώμης. Πρέπει όλα να υποστηρίζονται νομικά, διοικητικά και πολιτικά για να έχουν τύχη.

Η κυβέρνηση ποια αιτιολογία έχει δώσει για την αύξηση του ΦΠΑ;

Μετά την παράταση που δόθηκε ως την 1η Ιουλίου για τα πέντε νησιά, η κυβέρνηση προσπάθησε να αντιμετωπίσει την αύξηση με το μεταφορικό ισοδύναμο, το οποίο για να εφαρμοστεί χρειάζεται τουλάχιστον μία διετία πιλοτικής εφαρμογής και αφορά μόνο τους μετακινούμενους Έλληνες ταξιδιώτες, εμπόρους και επιχειρηματίες και όχι τους ξένους. Σημειώνω ότι χρειάζονται δέκα μέρες λογιστική δουλειά για να εισπράξει κάποιος 80 ευρώ σε επιστροφή, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς. Υποτίθεται ότι η κυβέρνηση πιέστηκε πάρα πολύ από την τρόικα για να δεχτεί την αύξηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ. H δική μου εντύπωση και εντύπωση όλων μας, αλλά και βάσει πληροφοριών, είναι ότι με βάση το νέο σχέδιο της ευρωπαϊκής Οδηγίας για την τροποποίηση των κανόνων του ΦΠΑ, περιλαμβάνεται ρητά σε διάταξή του ότι τα κράτη-μέλη μπορούν να διατηρήσουν μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ εφόσον αναλογικά εφαρμόζεται το μέτρο συνολικά σε όλες τις περιοχές της Ευρώπης, εφαρμόζεται η αρχή της φορολογίας στον τόπο προορισμού και ακολουθείται η αρχή της ουδετερότητας. Δεν υπάρχει πουθενά στο κείμενο αυτό, που θα περάσει ως νέα Οδηγία για τον ΦΠΑ, αναφορά για την υποχρέωση της αύξησης ή την αποδοχή της αύξησης. Μάλιστα, η Πορτογαλία ήταν κι αυτή σε μνημόνιο, κατάφερε και επιβεβαίωσε την εξαίρεση των Αζορών και της Μαδέρας από την αύξηση του ΦΠΑ. Προφανώς η κυβέρνηση δεν τόλμησε ή απείχε από τη διεκδίκηση να μην επιβαρυνθούν επιπλέον οι νησιώτες που δοκιμάζονται οικονομικά, που απέχουν ελάχιστα από τα τουρκικά παράλια και που κάποιες περιοχές –παρ’ ότι εμείς δεν το συνδέουμε αυτό– έχουν και μείζονα προβλήματα με την προσφυγική κρίση. Αντί, λοιπόν, να εξασφαλίσει μια αναστολή στην εφαρμογή της αύξησης –αν υποθέσουμε ότι ήταν μια πολύ πιεστική μνημονιακή απαίτηση– και να παρουσιάσει έναν συνολικό πίνακα μειωμένων συντελεστών για όλη τη νησιωτική Ελλάδα, όπως επιτρέπεται από το κείμενο της Οδηγίας, μοιρολατρικά σχεδόν δέχτηκε και δέχεται αυτή την κατάσταση, που δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας στην οικονομική αλλά και κοινωνική συνοχή των νησιών μας.

Αναμένοντας κι εσείς την αύξηση του ΦΠΑ, ποια προβλήματα έχετε διαπιστώσει σε όσα νησιά ήδη αυξήθηκε;

Προφανώς έχουμε δυσχερή οικονομική θέση από τις αυξήσεις των τιμών, που επιβαρύνουν τους φορολογούμενους και κανέναν άλλον. Επίσης, σε περιοχές όπου ο τουρισμός πηγαίνει καλά, δημιουργούνται μη ανταγωνιστικές συνθήκες τελικά. Για παράδειγμα, στη Σάμο, που το 73% του ΑΕΠ του νησιού προέρχεται από τον τουρισμό, αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτή η επιβάρυνση, συν το μεγάλο κόστος των εισιτηρίων, συν το μεγάλο κόστος του ΦΠΑ στην ακτοπλοΐα. Αντιθέτως, στην Κορσική ο ΦΠΑ είναι στο 3% για τους επιβάτες και στο 9% για τα οχήματα, ενώ στην Ελλάδα είναι 13% για τους επιβάτες και 24% για τα οχήματα. Και, βεβαίως, έχουμε πολλές ερωτήσεις από tour operators, από μεμονωμένους ταξιδιώτες και από οικογένειες, που έρχονται π.χ. στις 20 Ιουνίου και αναχωρούν στις 10 Ιουλίου, σε ποιον ΦΠΑ υπάγονται. Όλα αυτά δημιουργούν τεράστια δυσθυμία και δυσκολία στην αγορά και δεν έπρεπε την εποχή αυτή η μοναδική πηγή εσόδων για τον Έλληνα που προέρχεται από μια παραγωγική δραστηριότητα να επιβαρύνεται τόσο πολύ, σχεδόν άκαρδα και αναποτελεσματικά, από την κυβέρνηση. Ακόμα και η τρόικα να επέμενε, υπάρχουν διαδικασίες αλλαγής μέτρων, όταν μάλιστα βλέπουμε πόσο χαμηλή απόδοση έχει η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ από την αύξησή του. Δεν είναι μέσο δημοσιονομικής ωφέλειας, αλλά ένα μέσο που ουσιαστικά θα καταστρατηγήσει την εισπραξιμότητα φόρων. Βρισκόμαστε σε οριακό σημείο, έχουμε ολοκληρώσει τον κύκλο των επαφών μας με τα κόμματα και πιστεύουμε ότι θα κερδίσουμε αυτή την υπόθεση στα ευρωπαϊκά όργανα, καθώς η αναφορά που έχει γίνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δημιουργεί τις προϋποθέσεις αποκατάστασης μιας αδικίας που δεν είναι μόνο στον τουρισμό αλλά παντού στην αγορά. Πρόκειται για ανελεύθερο μέτρο, εντελώς απαράδεκτο, που μόνο περαιτέρω προβλήματα θα δημιουργήσει.