Αθανάσιος Σαββάκης: «Ευελπιστούμε ότι οι εμπορικές σχέσεις Ελλάδας και ΠΓΔΜ θα αναβαθμιστούν» - Free Sunday
Αθανάσιος Σαββάκης: «Ευελπιστούμε ότι οι εμπορικές σχέσεις Ελλάδας και ΠΓΔΜ θα αναβαθμιστούν»

Αθανάσιος Σαββάκης: «Ευελπιστούμε ότι οι εμπορικές σχέσεις Ελλάδας και ΠΓΔΜ θα αναβαθμιστούν»

Τις επιφυλάξεις του για τις συνέπειες που μπορεί να έχει η συμφωνία Ελλάδας-ΠΓΔΜ για το όνομα της γείτονος, ιδίως δε όσον αφορά τα εμπορικά σήματα, εκφράζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) Αθανάσιος Σαββάκης, τονίζοντας ότι το όνομα «Μακεδονία» θα πρέπει να κατοχυρωθεί άμεσα από τις ελληνικές επιχειρήσεις που το χρησιμοποιούν, διά παν ενδεχόμενο.

Κατ’ αρχάς θα ήθελα την πρώτη προσέγγισή σας στη συμφωνία Ελλάδας-ΠΓΔΜ για το Σκοπιανό.

Πάγια θέση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) είναι να μη σχολιάζει την πολιτική επικαιρότητα. Σύντομα θα σας πω ότι η επίλυση του προβλήματος των δύο χωρών ήταν επιβεβλημένη, και μάλιστα αυτό έπρεπε να γίνει στο πλαίσιο της ανάδειξης της χώρας μας σε παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Βεβαίως αυτό που απομένει είναι να διαπιστώσουμε, τόσο στο εγγύς όσο και στο απώτερο μέλλον, ότι όντως η συμφωνία ήταν επωφελής για τη χώρα μας.

Όσον αφορά τις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών, τι σημαίνει, κατά την άποψή σας, αυτή η συμφωνία;

Ευελπιστούμε ότι οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών θα αναβαθμιστούν. Η αναβάθμιση αυτή πιστεύουμε ότι θα προέλθει από τον μετριασμό των εντάσεων στις σχέσεις των δύο χωρών και την ευχερέστερη υλοποίηση επενδύσεων και επιχειρηματικών σχημάτων. Επιπλέον, πιστεύουμε ότι μέσω της συμφωνίας θα υπάρξει καλύτερη προστασία των ελληνικών επενδύσεων, ενώ παράλληλα ελπίζουμε ότι θα λυθεί το ζήτημα των εμπορικών σημάτων.

Έχετε εκφράσει ως ΣΒΒΕ κάποιες επιφυλάξεις σχετικά με τα εμπορικά σήματα. Μπορείτε να μας τις εξηγήσετε;

Ο ΣΒΒΕ επαναλαμβάνει την πάγια θέση του αναφορικά με την προστασία των ελληνικών εμπορικών σημάτων μετά τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, η οποία μάλιστα επαναλήφθηκε σε πρόσφατη ανακοίνωσή του πριν από δέκα ημέρες: Ο όρος «Μακεδονία» για τις εμπορικές επωνυμίες ανήκει αποκλειστικά και μόνο στην Ελλάδα. Οι επιχειρήσεις με έδρα τη γειτονική χώρα θεωρούμε ότι θα πρέπει να μπορούν να χρησιμοποιούν στα εμπορικά τους σήματα το νέο τους όνομα «Βόρεια Μακεδονία». Ειδικότερα, και για να μην υπάρξουν ζητήματα εξαιτίας της ασάφειας στη χρήση του όρου «Μακεδονία», ο ΣΒΒΕ καλεί την ελληνική κυβέρνηση να εξασφαλίσει ότι κατά τη διάρκεια της τριετούς περιόδου που προβλέπει η συμφωνία ούτως ώστε να λυθούν θέματα χρήσης των εμπορικών σημάτων, δεν θα υπάρξει ούτε μία αλλαγή στις επωνυμίες των ελληνικών εμπορικών προϊόντων που περιλαμβάνουν τον όρο «Μακεδονία». Αναφορικά με τα προϊόντα ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) και τα προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ), δεν τίθεται κανένα θέμα αμφισβήτησης, διότι αυτά έχουν καθοριστεί με αποφάσεις της Ε.Ε. Συμπληρωματικά, και επειδή στη Βόρεια Ελλάδα διαθέτουμε διεθνώς εμπορεύσιμα και παγκοσμίως αναγνωρίσιμα προϊόντα που το εμπορικό τους σήμα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία», θεωρούμε αυτονόητο ότι επίσης θα εξασφαλιστεί πως τα συγκεκριμένα προϊόντα δεν θα γίνουν αντικείμενο χρήσης, άρα παράνομης υιοθέτησης και οικειοποίησης του συγκεκριμένου εμπορικού σήματος, από επιχειρήσεις με έδρα τη γειτονική μας χώρα.

Θεωρείτε ότι το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» θα βλάψει τα ελληνικά προϊόντα από τη Μακεδονία;

Θέλω να πιστεύω πως όχι, αν η επιτροπή που θα αναλάβει το έργο της επίλυσης του ζητήματος των εμπορικών σημάτων εργαστεί με τον σωστό τρόπο. Σαφώς, όμως, κάποιου είδους σύγχυση θα προκληθεί, αλλά μόνο σε καταναλωτές που δεν είναι ενημερωμένοι για το μεταξύ μας πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση, όσες ελληνικές επιχειρήσεις δεν έχουν κατοχυρώσει τα εμπορικά τους σήματα που περιέχουν τον όρο «Μακεδονία» θα πρέπει να το κάνουν άμεσα, για να μη βρεθούμε μπροστά σε δύσκολες καταστάσεις και μάλιστα στο εγγύς μέλλον.

Η κυβέρνηση, αλλά και αναλυτές, θεωρούν ότι με τη συμφωνία ανοίγουν νέοι δρόμοι για τη δραστηριοποίηση στην ΠΓΔΜ ελληνικών επιχειρήσεων. Συμφωνείτε και, αν ναι, υπό ποιες προϋποθέσεις;

Θα σας έλεγα ότι ανοίγουν «περαιτέρω» δρόμοι για τη δραστηριοποίηση ελληνικών επιχειρήσεων στην ΠΓΔΜ. Τούτο το επισημαίνω διότι η χώρα μας είναι ένας από τους κύριους επενδυτές στη γειτονική χώρα. Γενικότερα θέλω να σας υπενθυμίσω ότι στις γειτονικές μας χώρες των Βαλκανίων, και όχι μόνο στην ΠΓΔΜ, η Ελλάδα, λόγω του ανοίγματος των συγκεκριμένων αγορών τη δεκαετία του ’90, είναι συνήθως στην πρώτη πεντάδα των ξένων επενδυτών. Η αγορά των βαλκανικών χωρών, εδώ και πάνω από είκοσι χρόνια, έχει πάψει να θεωρείται για τις ελληνικές επιχειρήσεις ξένη αγορά. Η ελληνική παρουσία, και κυρίως η παρουσία των βορειοελλαδίτικων επιχειρήσεων, είναι παντού στην περιοχή αξιοσημείωτη και θα αναβαθμιστεί περαιτέρω στο εγγύς μέλλον.

Για να αλλάξουμε θέμα, η κυβέρνηση δηλώνει ότι από τον Αύγουστο τελειώνουν οριστικά τα προγράμματα προσαρμογής της χώρας. Η άποψή σας;

Το βασικό ζητούμενο και κυρίαρχος στόχος είναι η έξοδος της χώρας μας από τα μνημόνια. Προφανώς η «πιο ασθενής εικόνα» είναι δικαιολογημένη, αφού η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που διάγει, δυστυχώς, τον δέκατο χρόνο οικονομικής κρίσης. Για τον ΣΒΒΕ, η επαναφορά στην κανονικότητα μπορεί να συμβεί μόνο αν επιταχυνθούν οι προβλεπόμενες μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και ξεκινήσει η πολυπόθητη υλοποίηση επενδύσεων. Σε κάθε περίπτωση, οι επενδύσεις τελικά είναι αυτές που θα επαναφέρουν την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης. Μάλιστα επιμένουμε ότι οι παραγωγικές επενδύσεις κατά προτεραιότητα θα είναι αυτές που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και θα συμβάλουν στην ανάταξη της οικονομίας, με τη δημιουργία δορυφορικών δραστηριοτήτων περί τη μεταποίηση.

Επίσης, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η οικονομία παρουσιάζει εμφανή ανάκαμψη. Διαπιστώνετε κάτι τέτοιο;

Θα σας έλεγα ότι η οικονομία παρουσιάζει σημάδια σταθεροποίησης τουλάχιστον. Πιστεύω ότι αν όντως η χώρα βγει από το μνημόνιο τον Αύγουστο, θα αλλάξει αμέσως το οικονομικό κλίμα προς το θετικό, πράγμα που είναι ζητούμενο εδώ και δέκα χρόνια. Τέλος, έχω να σας πω ότι ακόμη και η σταθεροποίηση μπορεί να εισφέρει θετικά στην υλοποίηση επενδύσεων, πράγμα άκρως σημαντικό στην πορεία ανάταξης της οικονομίας.

Ποιες θεωρείτε ότι είναι οι κινήσεις που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση μετά το τέλος των προγραμμάτων ώστε να ενισχύσει την ελληνική επιχειρηματικότητα και ειδικά τις επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας;

Για τον επιχειρηματικό κόσμο της Βόρειας Ελλάδας το βασικό ζητούμενο «μετά τα μνημόνια» είναι η αλλαγή του αναπτυξιακού υποδείγματος της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε υποστηρίξει κατ’ επανάληψη ότι η παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για την εγχώρια μεταποιητική δραστηριότητα, ούτως ώστε να αυξηθεί το εθνικό μας προϊόν και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Στην κατεύθυνση αυτή, η θεσμική υποστήριξη της μεταποίησης, η επάρκεια κινήτρων, οι κλαδικές πολιτικές και η έμπρακτη υποστήριξη της εξωστρεφούς και της καινοτόμου δραστηριότητας θα πρέπει κατά τη γνώμη μας να αποτελέσουν τα σημεία παραγωγής ρεαλιστικών πολιτικών υποστήριξης της βιομηχανικής δραστηριότητας της χώρας από τώρα και για την επόμενη πενταετία. Η έξοδος από την οικονομική κρίση και η δημιουργία θέσεων εργασίας διέρχεται από την έμπρακτη και χωρίς κυβερνητικούς δισταγμούς ενίσχυση της ελληνικής παραγωγής. Γι’ αυτό απαιτείται ο σχεδιασμός και η εφαρμογή συγκεκριμένης βιομηχανικής πολιτικής, που θα δημιουργήσει μόνιμες και καλά αμειβόμενες νέες θέσεις εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΒΒΕ έχει προτείνει εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια να τεθεί ως ΕΘΝΙΚΟΣ στόχος η υγιής παραγωγική βάση της χώρας να εισφέρει στο εθνικό ΑΕΠ τουλάχιστον 12%, μέχρι το έτος 2020. Πλέον δεν μπορεί η δήθεν βιομηχανική μας πολιτική να αρχίζει και να τελειώνει με την προκήρυξη συγχρηματοδοτούμενων δράσεων από το ΕΣΠΑ. Επιπλέον, το επόμενο μεγάλο θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι αυτό της υψηλής φορολογίας και της φοροδιαφυγής, που είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Για την εξαιρετικά υψηλή φορολογία που στραγγαλίζει τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Το πρόβλημα είναι απολύτως προφανές.