Στυλιανός Αμαργιανάκης: Νέες δυνατότητες αναγνωρισμένων σπουδων στην Ελλάδα με τη σφραγίδα του Πανεπιστημίου της Σορβόννης - Free Sunday
Στυλιανός Αμαργιανάκης: Νέες δυνατότητες αναγνωρισμένων σπουδων στην Ελλάδα με τη σφραγίδα του Πανεπιστημίου της Σορβόννης

Στυλιανός Αμαργιανάκης: Νέες δυνατότητες αναγνωρισμένων σπουδων στην Ελλάδα με τη σφραγίδα του Πανεπιστημίου της Σορβόννης

Μετά την επιτυχή του πορεία στον χώρο των σπουδών Νομικής, όπου είναι ένα από τα πρώτα κολλέγια που έχει όχι μόνο αναγνωρισμένα πτυχία στην Ελλάδα αλλά ήδη απόφοιτοί του είναι μέλη δικηγορικών συλλόγων της χώρας, το Γαλλικό Κολλέγιο της Ελλάδας (IdEF) προχωρά στην επέκτασή του σε νέους ακαδημαϊκούς τομείς, σε συνεργασία με το Γαλλικό Πανεπιστήμιο Paris 13 – Sorbonne Paris Cité.

Ο γενικός διευθυντής του IdEF Στυλιανός Αμαργιανάκης μίλησε στην FS για τα σχέδια του κολλεγίου και τη σημασία των σπουδών στο IdEF, τόσο σε ακαδημαϊκό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο.

Κατ’ αρχάς θα ήθελα να μου πείτε ποιες είναι οι δυνατότητες σπουδών που το IdEF δίνει σε έναν ενδιαφερόμενο.

Το Γαλλικό Κολλέγιο της Ελλάδας (Κολλέγιο IdEF) άρχισε τη λειτουργία του το 1995 συμπράττοντας με το Δημόσιο Γαλλικό Πανεπιστήμιο Paris 13 – Sorbonne Paris Cité με σκοπό την παροχή των ακαδημαϊκών προγραμμάτων του Paris 13 στην Ελλάδα. Οι φοιτητές του IdEF είναι κανονικά εγγεγραμμένοι φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Paris 13, έχουν την ίδια φοιτητική ιδιότητα και λαμβάνουν την ίδια εκπαίδευση με τους φοιτητές που σπουδάζουν στο Παρίσι. Με την επιτυχή ολοκλήρωση κάθε κύκλου σπουδών (Licence, Master) το Πανεπιστήμιο Paris 13 απονέμει στους Έλληνες πτυχιούχους τα εθνικά γαλλικά πτυχία και Master, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους Γάλλους φοιτητές. Τα πτυχία είναι υπογεγραμμένα από τον πρόεδρο του Πανεπιστημίου Paris 13 και από τον πρύτανη της Ακαδημίας και αναγνωρίζονται σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο ως πτυχία της Σορβόννης. Τα προγράμματα σπουδών που παρέχονται με φοίτηση στην Αθήνα είναι αυτά της Σχολής Νομικών, Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών με ειδικότητα Νομικές Επιστήμες και το πρόγραμμα Επιστήμες και Τεχνικές Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού με ειδικότητα Αθλητική Προπονητική στα αθλήματα ποδόσφαιρο, μπάσκετ, στίβος, κολύμβηση, χορός και fitness.

Αν σας ρωτούσε κάποιος «γιατί να σπουδάσω στο IdEF;», τι θα απαντούσατε;

Το Γαλλικό Κολλέγιο IdEF σε σύμπραξη με το Πανεπιστήμιο Paris 13 της Σορβόννης είναι τα πρώτα που πέτυχαν την αναγνώριση των πτυχίων με φοίτηση στην Ελλάδα. Αυτή η επίσημη αναγνώριση από το ΣΑΕΠ του ελληνικού υπουργείου Παιδείας το 2010 ακολουθήθηκε από τις αναγνωρίσεις των πτυχίων και μεταπτυχιακών όλων των υπολοίπων προγραμμάτων που λειτούργησαν στην Αθήνα ως ισοδύναμα με τους απονεμόμενους τίτλους των τμημάτων Νομικής των ελληνικών ΑΕΙ χωρίς επιπρόσθετες εξετάσεις. Το 2016 τα πτυχία Νομικής αναγνωριστήκαν και από τους ελληνικούς συλλόγους και σήμερα το Γαλλικό Κολλέγιο IdEF είναι ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ Κολλέγιο με πτυχιούχους Νομικής ΗΔΗ εγγεγραμμένους σε ελληνικούς δικηγορικούς συλλόγους.

Πρόσφατα επεκτείνατε το πρόγραμμα σπουδών και πέραν της Νομικής. Μιλήστε μας λίγο γι’ αυτό…

Από το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 επεκτείνουμε τα προγράμματα σπουδών μας και παρέχουμε ένα νέο πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών στον τομέα της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού. Το τμήμα «Επιστήμες & Τεχνικές Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού» προσφέρει ένα υψηλό και σύγχρονο επίπεδο ακαδημαϊκής γνώσης και πρακτικής εφαρμογής για εκείνους που επιθυμούν να σταδιοδρομήσουν στον τομέα της φυσικής αγωγής και του αθλητισμού.
Το πρόγραμμα σπουδών που παρακολουθούν οι φοιτητές στην Αθήνα είναι αυτό του Γαλλικού Πανεπιστημίου. Τα θεωρητικά μαθήματα διδάσκονται στις εγκαταστάσεις του Κολλεγίου και τα πρακτικά μαθήματα διενεργούνται 2-3 φορές την εβδομάδα σε αθλητικούς συλλόγους με τους οποίους συνεργάζεται το Κολλέγιο. Η διδασκαλία των θεωρητικών μαθημάτων γίνεται από άρτια καταρτισμένο διδακτικό προσωπικό με ακαδημαϊκή, επαγγελματική και ερευνητική εμπειρία, ενώ τα πρακτικά μαθήματα από καταξιωμένους επαγγελματίες-προπονητές με μεγάλη επαγγελματική πορεία στον χώρο του αθλητισμού και της προπονητικής.

Παράλληλα, το IdEF έχει καθιερώσει και σύστημα υποτροφιών. Πώς μπορεί κάποιος να ενταχθεί σε αυτό;

Κάθε χρόνο το Διοικητικό Συμβούλιο του Γαλλικού Κολλεγίου εγκρίνει έναν αριθμό υποτροφιών αριστείας και έναν αριθμό υποτροφιών βάσει κοινωνικών κριτηρίων, προκειμένου να επιτρέψει σε όλους τους υποψήφιους φοιτητές να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους σπουδάζοντας αυτό που πραγματικά επιθυμούν και όχι μια σχολή στην οποία πέρασαν κατά τύχη λόγω επιδόσεων στις Πανελλαδικές.

Αν κάποιος ολοκληρώσει τις σπουδές του στο IdEF, τι δυνατότητες έχει μετά τη λήψη του πτυχίου του;

Όσον αφορά τη συνέχιση των σπουδών, ο φοιτητής μπορεί, εάν το επιθυμεί, να συνεχίσει αυτόματα τις σπουδές του, δωρεάν, στο Πανεπιστήμιο Paris 13 ή με αίτηση σε οποιοδήποτε άλλο πανεπιστήμιο της Ε.Ε. Με την απόκτηση της Licence Νομικής, η μετάβαση από τη Licence 3 (3ο έτος σπουδών) στο Master 1 Νομικής (4ο έτος σπουδών) είναι αυτόματη. Μετά την απόκτηση του Master 1 Νομικής, η μετάβαση σε κάποιο Master 2 Νομικής γίνεται κατόπιν αίτησης και με εξέταση ντοσιέ. Παρομοίως και για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής. Σε ό,τι αφορά την επαγγελματική σταδιοδρομία, οι πτυχιούχοι με την αναγνώριση του ΣΑΕΠ μπορούν να εργαστούν στην Ελλάδα σε όλα τα νομικά επαγγέλματα για τη σχολή της Νομικής και σε όλα τα επαγγέλματα της Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού για τη σχολή STAPS.

Σε γενικότερο επίπεδο, σε ποιο σημείο βρισκόμαστε σήμερα σχετικά με την αναγνώριση των κολλεγίων από το ελληνικό κράτος;

Τα πτυχία που απονέμονται από το Πανεπιστήμιο Paris 13 με φοίτηση στο Κολλέγιο ΙdEF έχουν πλήρη επαγγελματική ισοδυναμία στην Ελλάδα σε σχέση με τα συγκρίσιμα πτυχία των ελληνικών πανεπιστημίων σύμφωνα με τους νόμους 4093/2012 (ΦΕΚ222Α΄) και 4111/2013(ΦΕΚ18Α΄). Το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα προγράμματα σπουδών ευρωπαϊκών πανεπιστημίων που συνεργάζονται με κολλέγια στην Ελλάδα. Ένα ερώτημα που τίθεται έντονα σε σχέση με τις αναγνωρίσεις στο μέλλον είναι τι θα συμβεί μετά την ολοκλήρωση του «Brexit», αλλά αυτό θα είναι μάλλον μια απόφαση που θα ληφθεί σε πολιτικό επίπεδο.

Ποιος θεωρείτε ότι είναι/πρέπει να είναι ο ρόλος των κολλεγίων στο εκπαιδευτικό σύστημα;

Τα κολλέγια που συμπράττουν με αναγνωρισμένα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια έρχονται να καλύψουν την υπερβάλλουσα ζήτηση σπουδών σε τομείς αιχμής, όπως η Νομική και οι Αθλητικές Επιστήμες, χωρίς οι φοιτητές να αναγκάζονται να φεύγουν για σπουδές στο εξωτερικό.